НАСА ще изследва Плутон - последната непроучена планета от системата

Космическата агенция предвижда изстрелването през януари 2006 г. на сондата New Horizons
20 дек 2005 16:14,
НАСА ще изследва Плутон - последната непроучена планета от системата
Компютърно изображение на НАСА на сондата New Horizons по време на обиколката й около Плутон. Снимка: АФП

НАСА се подготвя да пусне през януари космическия кораб New Horizons с дестинация планетата Плутон - единствената, на която никога не е била изпращана роботизирана сонда и чиито характеристики ще помогнат за разбулването на загадката за произхода на нашата слънчева система, съобщи АФП.

New Horizons е с размерите на голямо пиано, снабден е със 7 научни инструмента и тежи 454 кг. Ако всичко върви според предвижданията, той ще наближи Плутон в началото на лятото на 2015 г., след като измине 6,4 млрд. км, обясняват от космическата агенция.

Сондата ще обикаля около най-малката планета в нашата система в продължение на шест месеца. По този начин тя ще може да направи многобройни снимки на Плутон - все още загадка 75 години след откриването й, както и да събере данни за атмосферата и геологията на планетата. Единствените цифрови фотографии, направени досега с телескопа Хъбъл, са твърде неясни.

New Horizons, мисия на стойност 650 млн. долара, ще наблюдава и Шарон - основната луна на Плутон, както и на два други сателита, открити наскоро с Хъбъл.

След това малката сонда ще се насочи към пояса на Куипер (пространството отвъд Плутон) и ще го прекоси. Астрономите са засекли в този пояс от астероиди, обкръжаващ Слънчевата система, стотици хиляди небесни обекти, привидно подобни на Плутон. Тези открития предизвикват разгорещени спорове сред астрономите относно класификацията на Плутон. Много от тях защитават тезата, че планетата всъщност е голям астероид.

Уникалните характеристики на Плутон - полупланета, полуастероид, както и на милионите астероиди в пояса на Куипер, останали от образуването на Слънчевата система, ги превръщат в единствена по рода си небесна "лаборатория".

"Да се изследват Плутон и поясът на Куипер означава да се направят "археологически разкопки" в най-отдалечената част на Слънчевата система, древно място, където могат да бъдат открити указания за историята на образуването на планетите", обяснява астрофизикът Алън Стърн, научен отговорник за мисията.

НАСА предвижда да изстреля New Horizons между 17 и 29 януари от военната база в Кейп Канаверал, Флорида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание