Либия отново поиска смърт за нашите

Окончателните присъди ще са ясни в средата на октомври, смята Бизанти
29 авг 2006 17:35,
Либия отново поиска смърт за нашите
Либийският съд отново поиска смъртни присъди. Снимка: АП
Прокурорите по СПИН процеса в Либия отново поискаха смъртни присъди за петте български медицински сестри и палестинския лекар. Съдията насрочи следващото заседание на Наказателния съд за 5 септември, когато ще продължат пледоариите на адвокатите на семействата на болните от СПИН деца.

Пред Дарик радио либийският адвокат Осман Бизанти заяви, че е поискал от съда защитата на българските медици да произнесе своите пледоарии две седмици по късно – на 19-ти септември.

Пледоариите на обвинението продължиха близо час и половина. Накрая прокурорите поискаха отново смърт за 5-те български медицински сестри, без обаче да посочат какви са били мотивите им да извършат престъпното деяние.

Логиката на двамата прокурори отново се ограничи до това, че на сестрите са били дадени пари и че те са „продали душите си на дявола”.

Обвинителите припомниха, че сестрите са направили самопризнания и цитираха решение на Върховния касационен съд според което дoри едно самопризнание е достатъчно, за да бъдат осъдени всички медицински сестри, ако то е валидно.

В съдебната зала днес не се явиха двама ключови свидетели на обвинението - 14 годишното либийско момиче Сухиела, която е заразена със СПИН през 1998 година и която трябваше да разпознае медицинската сестра Снежана Димитрова. Момичето се оказа, че е в чужбина и прокурорите прочетоха писмените й показания.

Преди заседанието Снежана Димитрова заяви, че е невинна и в края на 1998 година е мерила само температурата на болните деца. Видимо разстроена медицинската сестра разказа, че в момента кошмар и реалност за нея са едно и също.

Бизанти заяви още, че очаква бившият министър на здравеопазването на Либия да потвърди в съда това, което преди години е казал пред либийско списание, а то е че в Бенгази преди 1998 година е имало около 1500 случая на заразени с вируса на СПИН.

Либийският защитник заяви още, че е поискал от съда защитата на българите да пледира на 19-ти септември. По думите му 4-5 седмици след това ще бъдат произнесени окончателните присъди по СПИН процеса в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание