Големия Маргин под домашен арест

Съдебно-медицинска експертиза, приета по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови сочи, че Красимир не може да участва в съдебния процес
13 дек 2006 11:36,
Големия Маргин под домашен арест
Според съдебно-медицинската експертиза здравословното състояние на Красимир Маринов се е влошило. Снимка: Булфото

Софийският градски съд освободи Красимир Маринов под домашен арест.

Съдебно-медицинска експертиза, приета по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови сочи, че Красимир не може да участва в съдебния процес.

Причина за това е неговото влошено здравословно състояние. Срещу Красимир и Николай Маринови, Иво и Светлин Карагеоргиеви, Стефан Ангелов, Бисер Илиев и Веселин Тошев, прокуратурата е повдигнала обвинение за подготовката на три убийства - на покойния Иван Тодоров-Доктора, на Любен Гоцев и на Никола Дамянов.

От 28 ноември Красимир Маринов използва инвалидна количка в ареста. Такава имаше и днес в съдебната зала, но тя бе сгъната, а Маринов в по-голямата част от заседанието бе легнал на една от пейките в залата.

В петорната съдебно-медицинска експертиза се казва още, че всички възможности за лечение в ареста вече са изчерпани.

Оперативната намеса е единственият метод и операцията би трябвало да бъде извършена в най-кратки срокове.

В документа е отбелязано, че се наблюдава влошаване на здравословното състояние на Красимир Маринов. На човек с такова заболяване мястото му е в болница, посочиха пред съда петте вещи лица.

В експертизата си те са написали, че здравословното състояние на Маринов го поставя в зависимост от хора, които трябва да се грижат за него. Понякога парализата при такива заболявания може да настъпи за 24 часа, но понякога по-бавно, смятат още експертите.

Според тях, вече няма гаранция, че дори и след операция ще бъде получен възможно най-добрият резултат в лечението на болестта на Маринов. Пълното отшумяване на заболяването и оздравяване все още не може да бъде гарантирано, смятат те.

Не може да се конкретизира срокът, ако Маринов бъде опериран, колко време ще се възстановява, според специалистите. Според тях, състоянието на Маринов в момента не застрашава живота му.

Д-р Петър Михайлов заяви, че Големия Маргин е в състояние, в което човек трябва да бъде в болница, изпускал се по малка нужда, съобщи Дарик радио.

Адвокатите на Маринов поискаха от съда да измени мярката му от "задържане под стража" в по-лека, защото самият Маринов желае да бъде опериран. Адвокатите поискаха наказателното производство срещу Красимир Маринов да бъде спряно, защото в момента той е в изключително лошо състояние и се нарушава правото му сам да се защитава.

Според прокуратурата, наказателното производство не бива да бъде спирано, защото заболяването на подсъдимия не е толкова тежко.

По двете искания за промяна на мярката за неотклонение и за прекратяването на наказателното производство съдът ще се произнесе в 13.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание