Чакаме присъди на фаталното заседание

След няколко часа в Либия, на фаталното 13-то заседание на съда, нашите медицински сестри и палестинският лекар трябва да чуят присъдите си след повече от 7 години арест
19 дек 2006 08:30,
Чакаме присъди на фаталното заседание
Нашите медици се изправят на 13-то заседание на съда. Снимка: АР

Малко след 10 часа българско време, на 13-то заседание на съда в Либия, ще бъдат произнесени присъдите срещу нашите медицински сестри и палестинския лекар.

Вече повече от 7 години те са обвиняеми по делото за заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца.

На 29 август тази година прокурорите по СПИН процеса в Либия поискаха смъртни присъди за петте български медицински сестри и палестинския лекар.

При потвърждение на смъртните присъди в делото срещу българските медици в Либия реакцията ще бъде много остра, заяви вчера на брифинг в българското посолство в Триполи заместник- министърът на външните работи Феим Чаушев.

Той каза още, че към този момент никой не знае какво ще бъде решението на Наказателния съд и добави, че не изключва някоя от възможностите - от потвърждение на присъдите за разстрел на петте медицински сестри, до тяхното освобождаване, или отлагане произнасянето на решението

Цялата българска общественост очаква едни невинни хора да се приберат в родината си, отговори Чаушев на въпрос за очакванията си за съдебното решение.

Посланик Александър Олшевски пък заяви, че Министерството на правосъдието в Триполи е издало заповед, според която на заседанието на съда ще бъдат допускани единствено дипломати от чужди мисии на ниво посланици.

Ограничение е въведено и за журналистите - очаква се в съда да влязат само трима от акредитираните общо 11 представители на българските медии. Тази мярка не е дискриминационна, а техническа, обясни Олшевски.

Той уточни, че от Европа са се завърнали всички деца и техните роднини от Бенгази, които пътуваха за лечение в клиники във Франция и Италия. Очаква се голяма част от тях да бъдат в съдебната зала и пред сградата на съда утре.

Посланикът добави, че е поискал и очаква засилена полицейска охрана около обектите на българските дипломатически представителства - посолството и резиденцията в Триполи, както и консулството в Бенгази.

Преди няколко дни информационната агенция ДПА писа, че оправдателна присъда за петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия на предстоящото съдебно заседание във вторник би била почти коледно чудо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание