Либия реши: доживотен затвор вместо смърт

Висшият съдебен съвет на Либия замени смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар с доживотен затвор; нашите може да излежава присъдата в България
17 юли 2007 23:31,
31
Либия реши: доживотен затвор вместо смърт
Висшият съдебен съвет на Либия замени смъртните присъди с доживотен затвор. Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (най-висшата либийска инстанция) реши да замени смъртното наказание с доживотен затвор.

Те може да излежат присъдите си в родината си съгласно договор между Триполи и София за екстрадация. Според процедурата българският главен прокурор Борис Велчев трябва да изпрати писмо до районния прокурор на територията, на която се намира затворът Джудейда с искане да влезе в сила правната спогодба между Либия и България от 80-те години.

Според нея затворниците могат да излежат своите присъди, различни от смърт на територията на собствената си родина. Не е известно колко дълго може да продължи тази процедура и дали либийската страна ще изпълни молбата.

Д-р Здравко Георгиев заяви от Триполи, че изборът не е бил между добра или лоша новина, а между лоша и по-лоша. По-лошата новина би била потвърждаване на смъртните присъди, отбеляза той. Смятам, че това е краят, но кога ще приключи всичко, не знам, допълни д-р Георгиев.

Това решение отменя най-лошото. Голяма крачка е в положителна посока. За нас случаят ще приключи, когато нашите сънарoдници се завърнат. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин.

От Министерството на външните работи заявиха, че още утре ще започнат процедура по прибирането на нашите медици в България съгласно спогодбата с Либия.

„Всичко ще свърши, когато сестрите напуснат либийското въздушно пространство и пристигнат на европейска земя. Дотогава няма да има разрешаване на проблема. Но смятаме, че това решение отваря врата за възможните преговори за политическо решение. Тяхното физическо и психическо здраве е нарушено. След осем години драма те са накрая на силите си”, каза Емануил Алтит, председател на международния екип за защита на сестрите.

Високопоставен официален американски представител заяви, че се надява либийското правителство да позволи на чуждестранните медици да се завърнат вкъщи.

Новината за решението на ВСС в Триполи дойде само няколко часа след като стана ясно, че семействата на заразените със СПИН деца са получили компенсации - по 1 млн. долара.

Според различни източници през последното денонощие семействата са получавали парите в брой от либийската банка. През целия ден не се знаеше кога и дали ще заседава ВСС след като в понеделник вечерта най-висшата либийска инстанция не взе отношение по случая с нашите банки.

Кристиане Хохман - говорител на европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, подчерта, че Европейската комисия не е давала пари за тази цел и добави, че не знае дали това са правили страни - членки на ЕС.

Парите на семействата се изплащат от фондация "Кадафи", каза говорителката.

От фондацията пък разпространиха съобщение, че парите идват от фонда "Бенгази". Същото заяви и говорителят на Асоциацията на семействата Рамадан ал Фитури. "Всичките средства са от фонда "Бенгази", а откъде идват средства там, не знам и въобще не се интересуваме", заяви той. Попитан защо асоциацията е намалила исканите обезщетения от 14 млн. долара на един милион на заразено дете, Фитури отговори "поискай невъзможното, за да получиш възможното".

Фонд "Бенгази" беше създаден през 2005 г. под егидата на ЕС с участие на Триполи и София. Еврокомисията е превела 2.5 млн. евро, но те не са за компенсации, а за лечение на децата в Европа, за медицински грижи за тях в Либия и за модерен медицински център в родината им.

Събрани са "стотици милиони долари", декларира преди седмица либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам без повече подробности. Като работодател на осъдените медици, правителството в Триполи ще изплати на семействата между 250 хил. и 600 хил. евро за всеки пострадал, съобщи АФП.

Друга версия разви преди седмица Сейф ал Ислам - парите били опрощаване на дълг към България, Чехия, Словакия и Хърватия. Всички опровергаха.

Премиерът на Чехия Мирек Тополанек заяви, че никога не е ставало дума да се опрощава дълг в замяна на по-лека присъда за българите.

Асошиейтед прес цитира външния министър Ивайло Калфин, според когото България може да опрости част от либийския дълг. Според АП дългът е 400 млн. долара, докато според министерството на финансите е 56.6 млн. долара.

Ще обсъдим някаква форма на принос, каза той. По думите му би било странно, след като европейските страни са ангажирани във фонда "Бенгази", България да каже - нас не ни интересува това.

Премиерът Сергей Станишев отклони въпроса откъде идват средствата във фонда. "Не мисля, че е уместно да се коментира този въпрос, има силно желание и воля от много институции, държави, неправителствени организации и ЕС като цяло за включване във фонда за подпомагане на децата", каза той.

Председателят на политическото бюро на ХАМАС Халед Мешаал е помолил в телефонен разговор либийския лидер Муамар Кадафи да освободи доктор Ашраф ал Хаджудж, предаде "Ал Джазира".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
georgia преди 16 години
Кога ще бъде дадена на съд Надка за престъпната некадърност, некопетентност, безхаберие и безотговорност по отношение на сестрите? Знаем, че на тези *** (управляващите) им е било известно, че се готви арест за български сестри, че е имало официални доклади, на които те (в частност Нада), не са обърнали внимание!
29
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 16 години
Може би си имал късмета да не живееш в големите градове, щото в пустинята е доста по-различно или пък си има късмета да общуваш в малкото изключения в големите градове или пък си живял предимно и само в българските бази.Но ако са те замервали с павета по колата (ей тъй за кеф) докато караш с над 100 на магистралата, ако 5-6 годишно лапе ти е вадило нож дето едвам има сила да дъжи, ако се обръщат към теб с "бели роби" и те псуват на всяка крачка или ако не дай си боже ти се е наложило да си имаш вземане даване с държавната администрация, която реално работи не повече от 1 час на ден ...не знам да продължавам ли ...Да не говорим за нравствената им и т.н. полиция ...Аз се имам за много интернационално настроен човек , но престоят ми в Либия постави на много силно изпитание обичта ми към хората и анти-расизма ми.
28
0
 
0
 
! Отговори
Ембарго преди 16 години
Значи 1997-*** година, когато заразиха либийските деца, нямаше ли ембарго спрямо Либия, наложено от САЩ и спазвано от всички? Май това довежда до дефицита на медикаменти и материали в болниците и е причина да използват повторно игли и спринцовки. Чудя се не е ли това основната причина да се стигне до тук? Заради това че някой *** американски бюрократ не е съобразил че заради икономическите им интереси ще страдат деца и е наложил пълно ембарго на Либия. Разбира се липсата на отговорност и ред в болницата е друга основна причина. При това положение все ще се намери някой дето ще сметне че не си струва усилията да дезинфектира инструментите си заради "някакви си ***".За съжаление никой не казва как е станало заразяването и ако не са виновни българските медицински сестри, кой точно е виновен? Знаем, че е имало медици и от други държави, които са били изтеглени своевременно... И тях ли прикриваме? Толкова много шум и толкова малко се казва!
27
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Бил съм в Либия цели 5 години и за съжаление мога да говоря, но за омраза в никакъв случай и те са хора като всички останали. Не говоря за тези като Кадафи които са по-върховете, то и тука в нашата държава са почти същите като там.
26
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 16 години
Драги ми 21,Според анализи на запознати, Клана Кадафи е изкупил полвината Париж и Лондон (със свой пари - не с такива на държавата Либия)и от доста време се бори да се изчисти името на Либия за да може отново да си върти далаверите за милиярди. Още преди години експерти арабисти бяха казали, че Кадафи-то без проблем би платил от собствения си джоб - само да му се махне този процес от главата, но не може защото рискува много повече, ако влезе в конфликт с Клановете и Стареишините от Бернгази (където по принцип си има и без това проблеми)Така, че не бих се учудил ако се окаже че сметката е попълнена от "анонимни" дарители.
25
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 16 години
Съмнявам се, че си бил там за повече от 1 ден, макар, че и толкова достатъчно да ги разбереш и да ги намразиш целокупно.Живял съм там близо година и не познавам цивилизован човек бил там и да не ги е намразил или като минимум съжалил.
24
0
 
0
 
! Отговори
?????? преди 16 години
Maika ti e *** ! Drugia put pokani neia na vilata!
23
0
 
0
 
! Отговори
vil преди 16 години
Тоя simao ако се появи по улицата и се представи дали ще може да направи една крачка преди да го пребият с камъни????
22
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi si преди 16 години
Ne moje i prosto da osvobodat na6te medici i stiga sa gi tormozili?!Nali im dadohme tolkova pari,te pak,kvo iskat?!
21
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
драги ми 19, няма да се гърмя защото съм бил там и на много други места. Но ти защо не се гръмнеш и преди да го направиш малко да се замислиш от къде ще се дадат парите на тези либийци. В България има толкова бедни и болни хора, нима не може на тях да им се помогне. Никой не е сигурен за изстината в Либия, нима живота на тези медицински сестри струва повече.
20
0
 
0
 
! Отговори
debnadaviebna преди 16 години
веднага щов стигнат тук да излизат на свобода и да се прекъсват всички дипломатични отношения с Либия, това е една страна, управлявана от терористичен режим и аз не мога да уважа решения, взети от институции на такава държава
19
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 16 години
Що не се гръмнете и вие и всички дето де са в час!Що не вземете да се вдигнете и да се поразходите до Великата либия та да видим как ще го възхвалявате катафито после ...
18
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
браво 20, много си прав.
17
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 16 години
Значи, никой не признава че е дал пари!Имам едно продположение - самият Кадафи може да е!Този процес така му бъркаше в бизнеса, че за 8 години изгуби милиарди. До колкото съм чувал фамилията Кадафи е купила половината Париж и полвината Лондон и единствено възможността да се опъли на Старейшините и клановете в Бенгази и да си докара още по-големи проблеми са спирали Кадафито да си ги разкара от главата още преди години. А до това - какво щяха да направят Американците - то в Либия от 20г. няма такива - за справка - преди 20 години US президента беше дал 2 месеца за всички US граждани да напуснат Либия - в противен случай - губят US гражданство - и колко US хотели и т.н. се изоставиха - цели комплекси...Пъкняколко месеца след това последва "малка" бомбандировчица (120 бомбандировача ако не греша) :)))) ама всичко това е минало.А иначе ако преди 8 г. бяхме още под крилото на другия голям брат (СССР) "проблема" с на'ще хора щеше да се реши за 2 мин. , грешка - за 25 сек. То и сега - ако Путин се беше разходил до Триполи - щяха да му връчат сестрите с песни и танци и бурни оваций.Така, че ВСИЧКО е политика т.е. пари , а ние нито имаме политика нити пари ....
16
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
Semao, тия приказки дето си ги изписал, майка си ли имаш за пример? явно в такава среда си отраснал - горкичкия.
15
0
 
0
 
! Отговори
Simao преди 16 години
Da jivee spravedlivosta, nay nakray te si poluciha zaslujenoto da gi *** bulgarskite im ***.Kadafi e velik koto Alexsandir Makedonski.Zaradi tiya *** celata dirjava stana na smeh viv Evropa.Prokleti da sa.
14
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Ти си ***. ***, ***, няма да изреждам, за да не си губя времето с *** като тебе. Ако обиждаш обикновените хора, пък били те и либийци, ако смяташ, че американците могат да си пускат безнаказано бомбички където си искат, ХАК ТИ Е тероризма, главо ***.
13
0
 
0
 
! Отговори
ядосан преди 16 години
Има ли либийци в България?Моля, споделете , ако са Ви известни, домашните им адреси, адреси на офиси и фирми, имена!Вероятно имат нужда от благодарност!
12
0
 
0
 
! Отговори
po spokoino преди 16 години
ei 13ti, anonimen-be kvo mu se kosish na toa provokator. takiva kato toa dejurno gi puskat s parashuti, lafovete m sa ednakvi, celte dolni a rezultatite sa popiliani nervi na horata.tezi gi izbirat po tova da li sa ledali kak sased shiba bashtite im , dokato maikite im onanirat. ne se kosi za ***
11
0
 
0
 
! Отговори
никой преди 16 години
Вече разбрах ...откъде идва лафа "*** работа"*** мушмороците *** как си играят с нашето достойнствоама кат си избираме *** за управници така е ...