Пускат с хеликоптер салам на туристите в "Чумерна"

Хляб, консерви и колбаси, доставени от Гражданска защита, се опаковат в чували, които ще бъдат спуснати от 2-3 метрова височина край хижата
4 яну 2008 14:17,
28
Пускат с хеликоптер салам на туристите в "Чумерна"
Най-необходимите продукти за бедстващите туристи ще бъдат доставени чрез хеликоптер. Снимка: Булфото

Хеликоптер "Ми-2" ще достави около 200 кг храна за бедстващите туристи, блокирани от снега в хижа "Чумерна" в Еленския балкан, съобщиха от Гражданска защита. 

Хляб, консерви и колбаси, доставени от Гражданска защита, се опаковат в чували, които ще бъдат спуснати от 2-3 метрова височина край хижата. 

Екипажът има готовност да транспортира деца и възрастни със здравословни проблеми, ако бъде подготвена площадка за кацане край хижата. 

Хеликоптерът ще излети в 15 часа от летището в Горна Оряховица.
 
Операцията се координира от областната управа, администрацията на община Елена и дирекция "Гражданска защита".

По разпореждане на министър Емел Етем за туристите Министерството на държавната политика при бедствия и аварии /МДПБА/ подготвя пакети с хляб, вода, кафе, кашкавал и други необходими продукти за 2-3 дни, похвалиха се и от това ведомство.

70 туристи, между които 25 деца от София, Бургас, Русе, Стара Загора и други градове, пристигнали за новогодишните празници, от три дни се намират в
плен на снежната стихия.

Триметрови преспи са блокирали подстъпите към гр.Елена, където е обявено бедствено положение. 

Съвместно с дирекция "Гражданска защита"-Сливен и община Твърдица е създадена организация за извеждането на туристите през Твърдишкия проход, който е затворен за движение още през миналата година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
14
 
! Отговори
svidetel преди 15 години
Това, което пише тук е почти вярно. Казвам почти, защото незнам какво е било на х.Чумерна, но знам какво беше на Шешкинград (другата хижа с 21 туриста). Пуснаха ни консерви, хляб, масло, чай, кафе и още доста неща-вече не си спомням с точност, но имаше храна за поне няколко дни. Но и при нас хвърляха чувалите(за ***) с храната където им падне. До тъмно сме събирали. Дори имахме съмнения, че остана една торба ненамерена( може би със салама:). Все пак важното е, че се наядохме доволно и всичко свърши добре. А колкото до това, че не ни е било мястото там- Живеем в 21 век. Не може 20-30см сняг да парализират цяла българия, да има само 1-2 роторни машини за половин България и накрая пак обикновените хорица да са виновни, че искали да се повеселят един път в годината. Нова година беше все пак. Мина доста време вече и сега само веселите спомени са в съзнанията ни. И на пук на всички- следващата Нова Година- още по- високо ще посрещнем :))))
26
0
 
14
 
! Отговори
шабан преди 15 години
ава дойнов льохман
25
0
 
14
 
! Отговори
Елица Георгиева преди 16 години
Аз съм една от тези, които получиха подаръците на Емел Етем. Когато се обадиха в хижата, че ще има хеликоптер им беше отговорено, че не ни трябва хеликоптер, а машина за чистене на сняг. Отговорът беше Може да искате машина, обаче сега сме ви осигурили хеликоптер. Ей за това няма да го платим!/това като отговор на въпроса кой ще плаща хеликоптера/. Освен това-от хеликоптера поискаха писта 15/15м.Беше им осигурена писта 50/50. С добрите чичковци от хеликоптера трябваше да си замине и човекът със счупения крак/който беше от нашата група/. Хеликоптерът не само, че не кацна/при идеално тихо време, кристален въздух и без грам вятър него ден/, а и изобщо не сниши. Метна чувалите /черните торби за ***, които продават по магазините/ като бомби и планинските спасители цял час ги търсиха по тъмно и се върнаха премръзнали. Така, ето какви луксозни благини получихме: салам-да, кроасани, по 1 шоколад за децата, пастет/който от височинното падане бомбира/ и 6 /ШЕСТ/ бутилки вода на 70 човека. БЕЗ ХЛЯБ,КАШКАВАЛ,КАФЕ и т.н. луксове. Какво се хвалят от ведомствата изобщо не ме интересува. Аз бях там и знам, че без наемателя на вилното селище МАРИО МИТОВ, без всеотдайните хижари и без момчетата от планинската спасителна служба от хижата нямаше да оцелеем.
24
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
да вярно е че от глад не се умира за 5 дни ама и тез деца в могилино и по цялата държава..има и презервативи мамка му,мен 1 дете ме е страх да направа..скапана работа в българия
23
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Що не си платят сега салама и полета на хеликоптера :)За децата от Могилино салам-йок
22
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Хеликоптера на снимката е Ка-32
21
0
 
14
 
! Отговори
... преди 16 години
Напълно съм съгласна!!!
20
0
 
14
 
! Отговори
etem metem преди 16 години
etem metem snegut 6te pometem i s salam 6te doletem
19
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 16 години
когато човек е в беда, една подадена ръка му помага. Нека да има и добри хора които помагат.
18
0
 
14
 
! Отговори
Супердемократ преди 16 години
Стига хленч. Живеем при демокрация- мръзнем демократично, лъжат ни демократично, гладуваме демокртично, умираме демократично....
17
0
 
14
 
! Отговори
mom4il преди 16 години
az tam sam hodil mnogo e qko pak i ima ot de da se vzeme hrana ko sa praqt pak i az kat bqh tam sa6to ima6e golqm snqg a pati6tata bqha otvoreni
16
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Да пуснат и една бомба върху министерския съвет и президентството - така и така файда от тях няма!А Емел-ханъм не я закачайте - тя е човек на Доган-султан!
15
0
 
14
 
! Отговори
Prizrachen преди 16 години
spiro къв тоз въпрос има 3 преспи как ще излезнеш ако си ти *** ли си или да
14
0
 
14
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
Ако не се направи нищо сме недоволни, ако се направи, защо се прави да се харчат пари или пък защо не се направи еди как си ... То критикуващи винаги има... Важното е тия хора час по скоро да бъдат нахранени. Ситуацията там е в известен смисал екстремна, естествено, че условията няма да са луксозни, но аз се надявам, че много скоро, тия хора ще са си по домовете... Стига сте злобели!
13
0
 
14
 
! Отговори
suverena преди 16 години
Двеста кила продукти за седемдесет души е по три килограма на човек. Една педя салам тежи около триста грама, едно кисело мляко - четиристотин, един хляб - осемстотин. За колко дни е предвидена тази храна? Все пак това са нормално хапващи си хора, а не ничиите деца от Могилино, обучени във фотосинтезиране.
12
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Ааааа, тя Емел Етем за салам ли беше няколко дни, беееее:) Леле, дано не се изтрови народа! Голямо бедствие ще настане! Още по-голямо! Тази нелегалност май ще излезе наяве - да не се е крила и в мандра? Ха хахахха
11
0
 
14
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
И разбира се, Областната администрация и община Елена!
10
0
 
14
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
Ничий човешки живот и здраве не могат да се измерват с пари по такъв циничен начин! Министерството реагира адекватно, бригадите на летище горна явно също! Стига сте плюли, ами отчетете, че в конкретния случай, реакцията беше мигновенна и правила.. Нека отдадем заслуженото на министерството и на всички които са помогнали!
9
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Хайде пресметнете,стойността на полета ,храната и кажете кое е по-евтино.Добра организация и правила,или героизъм в мирно време.
8
0
 
14
 
! Отговори
Еленчанин преди 16 години
"Триметрови преспи са блокирали подстъпите към гр.Елена"... триметровите преспи са по пътя към хижата и се образуват при всеки по-стабилен снеговалеж. Преди няколко години пак така бяха закъсали туристи там, обаче по 8 декември. Тези хора не разбраха ли, че в планина се ходи не с ботушки на високи токчета, а с ЕКИПИРОВКА! Сега ще ми пращат хеликоптери, ще ми се правят някои на герои... вместо предварително да осигурят един роторен снегорин на разположение в Елена (то на времето имаше, но го взеха във Велико Търново). Хайде, дано скоро ги измъкнат оттам... едва ли после някой скоро ще повтори.