Сръбски абсурди в ново представление

Или как новата постановка на Сатирата намира общото между Костурица, киното, Балканите, смеха и абсурда. Да - сега като се замислим, изброяването звучи учудващо смислено...
24 яну 2008 16:42,
Сръбски абсурди в ново представление
Снимка: Атанас Кънчев

На 25 януари от 19 часа е премиерата на новото представление на Сатиричния театър - „Радован ІІІ “. Пиесата е на Душан Ковачевич (сценарист на филма на Костурица „Ъндърграунд“), който я определя като „трагична комедия за самопредателството или смехотворна театрална дандания“.

Постановката е на по-известния като кино-режисьор у нас Рангел Вълчанов.

Всъщност превъплъщението не е ново за него – той е завършил театрална режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1952) и като театрален режисьор до момента е поставил „Юстианова монета” от Иван Радоев в ДТ - Смолян (1959) и „Муха в главата” от Жорж Фейдо в ДТ - Хасково (1980).

Завръщането му към сценичното изкуство със сигурност е провокирано от уникалните послания в текста – пиесата представлява блестяща иронична метафора на отношенията между балканските страни.

Всичко, което се случва в нея прилича на смешна лудница. В дома на Радован ІІІ животът тече бурно. Жена му твори нова мода, шиейки сака с три ръкава. Голямата му дъщеря Георгина е вече пета година бременна, а малката кара тир и още спори с властите дали името й е Катица или Коста.

Не стигат тези главоболия, ами на Радован се налага и да воюва със съседската фамилия Вилотичи заради „поруганата" чест на Георгина...

Главната роля в спектакъла – на "човек от Родното село, работил много малко, но страшно много съсипал" е поверена на Тончо Токмакчиев. В представлението играят още Албена Колева, Ана Вълчанова, Елена Кънева, Георги Мамалев, Герасим Георгиев и Марий Росен. Сценографията е на Елена Иванова, музиката – на Михаил Шишков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание