Задава се “Варненско лято”

Театралният фестивал ще подаде ръка и на останалите изкуства
3 апр 2008 10:55, Петя Славова
Задава се “Варненско лято”
Спектакълът "Дон Жуан" участва в миналото издание на фестивала. Снимка: Булфото

Десет български спектакъла ще участват в 16-то издание “Варненско лято”. Постановките са избрани от селекционера Розалия Радичкова, съобщи артистичният директор на фестивала Цветана Манева.

Фестивалът ще бъде открит с постановката “Чайка” на Крикор Азарян, който получи тази година награда за цялостно творчество “Икар”.

Друг спектакъл в театралния афиш е “Три сестри” на Младежки театър “Николай Бинев”. Сатиричният театър ще представи “В очакване на Годо”, под режисурата на Лилия Абаджиева.

Сред останалите заглавия са “Макбет” на Родопския драматичен театър с режисьор Диана Добрева, интересният като драматургия спектакъл “Шведска защита” от Жорди Галсеран с режисьор Бина Харалампиева (Малък градски театър “Зад канала”), хитовият моноспектакъл на Камен Донев “Възгледите на един учител за народното творчество” (ДТ – Пловдив), “Лазар и Иисус” по Емилиян Станев на Иван Добчев (ТР “Сфумато”) и “Валентинов ден” от Иван Вирипаев под режисурата на Явор Гърдев (Малък градски театър “Зад канала”).

Сред чуждестранните предложения в афиша са спектакли от Великобритания, съобщи Николай Йорданов - изпълнителен директор на фестивала. Постановката е “Андромаха” от Жан Расин.

Освен това ще гостува театър от Новосибирск с постановката "Дама Пика" от А.С. Пушкин, Младежкия театър от Загреб с постановката “От другата страна”, както ще бъде представен и един френски спектакъл.

Тази година организаторите ще се опитат да организират нещо като културна база за Черноморския район.

Инициатор на проявата още от миналата година, е Британски съвет. Идеята е да се подкрепят не само театрите, но и музиканти, балетисти, и други представители на културните среди.

“Варненско лято” ще се състои от 2 до 12 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание