Брюксел ни слага чип ЛОТАР

Плугчиева призна, че ЕС ще наблюдава движението на европарите у нас
16 юни 2008 10:37,
23
Брюксел ни слага чип ЛОТАР
Снимка: БГНЕС

Системата ЛОТАР е за прогноза, наблюдение и управление на средствата по оперативните програми, финансирани от структурните и кохезионния фонд. Тя ще бъде въведена във всички министерства и агенции в България, съобщиха от пресцентъра на вицепремиера Меглена Плугчиева.

Прилагането й е обсъдено от Плугчиева с експерти от Европейската комисия при посещението й в Брюксел.

Очаква се системата да бъде представена на 20 юни на заседанието на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Така на практика се потвърждава информацията, че Европейската комисия смята да въведе за пръв път система за следене на харченето на европари.

С прессъобщението се опровергават и думите на вицепремиера Плучгиева, че „Брюксел не ни е сложил чип!

Софтуерната система предвижда наблюдение на следните компоненти: заложените финансови параметри по оперативната програма, наблюдение на процеса по контрактуване на проектите, движението на плащанията при тяхното изпълнение и съответната сертификация на плащанията от ЕС.

Целта е онагледяване на процеса и по-прозрачно и лесно управление на средствата по оперативните програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
nqkoi преди 15 години
до всичко това го докараха хората ,грешката е на народа ни защото незнае да си изка своето ,аз не съм в България но следя редовно новините и докато всички се гъзите да ви го вкарват така ще бъде
21
0
 
1
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Шайка икономически престъпници! По голяма и по яка и от нашите! Защото измамните схеми са си ги подплатили със закони.Егати утопията, егати простотията. Били техни тези пари??? А не са кървави пари на всички нас! Пари от санкции,глоби,политически, икономически рекет и какви ли не мръсни машинации??? Който е прозорлив го осъзнава, като например Иван Костов!!И го каза вчера в едно интервю. Санкциите, глобите,пряката намеса в БГ икономиката само спъват развитието на България. Каза го!
20
0
 
1
 
! Отговори
citizen преди 15 години
Подобни софтуерни системи не могат да дефинират проблемите на хората, те отчитат само финансовите средства и накъде се движат, нищо повече. Проблемите започват от самата администрация и нейната некомпетентност създава поредица от конфликти, които трудно могат да бъдат осмислени от хора, представители на друга култура. Не е възможно, например, собствеността на хората в селските райони да се въвежда от администрацията като притежание на други лица, и да им се плаща за това. Това 'олаф' трудно може да го разбере. Не е възможно, например, държавата да подкрепя частен бизнес като този на нотариусите и да ограничава изкуствено конкуренцията в сектора, като лишава хората от право на услуги/ въведени са изкуствени квоти за броя нотариуси/. Като печалбите в сектора само за ден се изчисляват на стотици хиляди. И това го е измислила администрацията. По същата логика трябва да се въведат ограничителни квоти и за брой адвокати......
19
0
 
1
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Набира скорост с рейтинга Плугчиева. Но на мен ми леко селянее. Как не се намери и един наш политик с добра визия, интелект,конвергентност и доза чар? Как,как се питам???
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Бедна държава сме били,а защо не свършват тез пари,крадат държавата,сега парите от еврофондовете са наред.Ако ще и скрити камери и чипове в главите им да инсталират пак ще крадат.Няма спиране алчноста.
17
0
 
1
 
! Отговори
Бачо Киро преди 15 години
Тези екселски теблици не са кои знае какво, в тях няма кои знае колко информация. Само се раздуват нещата, че едва ли не тази система ще предизвика чудеса в наблюдението на Оперативните програми.
16
0
 
1
 
! Отговори
nova-nova преди 15 години
Прогнозиат ни, наблюдават ни, управляват ни! Що за влизане в Европа е това или май някой си прави майтап. Еееееееее, може и да не е майтап. м толква се краде, че вече не се знае какво и кой краде. Но сигурно има и още - за кого ли ще е
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да съм ти преводач от и на френски!
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Най-добре е да ни сложат един компютър да ни управлява! :-) Хем по евтино, хем няма да има корупция :-) Долу политиците! Да живеят компютрите!!! :-)
13
0
 
1
 
! Отговори
ame2 преди 15 години
Такава хубава новина отдавна не е имало!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Спокойно няма да останем без политици,нали сега бизнесмените станаха такива или както имаше един "лозунг"Ето ги "Новите политици".Те ще ни оправят още по-добре от сегашните.
11
0
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 15 години
Леле,този Евросъюз ще ни остави без политици бе! Сега като няма да могат да крадат, всинца ще се откажат от политиката! хихихи
10
0
 
1
 
! Отговори
Slavii преди 15 години
Писна ми вече от нашите кирливи мутро-политици вече ни излагат и пред цяла Европа !
9
0
 
1
 
! Отговори
Papi преди 15 години
Toz chip shte go haknem, kakvo znayat te ... :)
8
0
 
1
 
! Отговори
..... преди 15 години
koito si misli 4e v ES haber niamat ot krajbi i korupcia mu slagat kakvo ? SISTEMA,s edna duma programka a kakvo sledi ikakvo izprasta obratno ste razberem po kasno!4estito!dai boje oste !
7
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 15 години
Спокойно, никой не обиждаш. Всички крадат там... Ако не крадат ги уволняват :)
6
0
 
1
 
! Отговори
pepetlika преди 15 години
Ето това заслужава цялата крадлива и мързелива държавна администрация (не искам да обиждам единиците, които си вършат работата и не крадат, ако има такива)!!! Просто чудесно, а ако и това не помогне - да им лепнат по един човек зад гърба да ги следи съвсем отблизо...
5
0
 
1
 
! Отговори
номер 1 преди 15 години
Ето какво казва минисътр Плугчиева за тази система по Хоризонт-"Меглена Плугчиева: ...ще ни шпионират, ще ни контролират, ще ни санкционират. Не бива така в никакъв случай. Първо, защото не отговаря на истината. Това е една, на обикновен език казано, мениджърска програма. И ние искаме да я имаме, аз приветствам, че ще я имаме, защото тя дава елементарен, много прозрачен начин на управление. Това са, ако искате, най-просто казано, екселски таблици, които се използват съвсем нормално във всеки управленски процес, и става дума за прогноза, наблюдение и съответно контрол по движение на целия процес. Това означава при приемането на проектите, първо залагането на прогнозата, наблюдение при оценяване на проектите, при тяхното контрактуване и след това разплащането по тези проекти. И естествено, усвояването и на средствата, които идват от Брюксел. Целият този процес на отделни звена просто ще бъде много ясно, лесно, прозрачно наблюдаван. И това е за нас една голяма помощ.
4
0
 
1
 
! Отговори
НИК1 преди 15 години
Плугът чий е, ва! Плугът, производството, парите са на този, който умее да ги прави, и когато ги дава някому, естествено е в правото си да провери какво става с тях! И дано екипчето на Плугчиева, на което тя раздаде заплатки по 1500-2000 лв. наистина да си свърши работата и да не позволи да се крадне!
3
0
 
1
 
! Отговори
rainbou преди 15 години
а само преди няколко дни Плугчиева като са я питали за системата, и е казала - "Дано не ни я сложат".Ха ха ха. Дето се вика - проверката е висша форма на доверие.Какъв ми е кеф просто