136 години от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. Васил Иванов Кунчев е обесен в околностите на София
19 фев 2009 08:01,
262
136 години от гибелта на Васил Левски
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 136 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка.

На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон. През 1861 г. под влияние на Георги Сава Раковски, Левски се посвещава изцяло на революционното дело. Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.

На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Запознава се отблизо с бунтовните среди на българската емиграция. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост Васил получава името Левски – според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения. На този етап изпитва силното влияние на Раковски и възприема идеята за организиране на чети, чрез които да се вдигне народът на въстание.

През 1867 г. по предложение на Раковски е определен за знаменосец в четата на Панайот Хитов, която се подготвя за прехвърляне в България. Заедно с четата изживява всички трудности и разочарования по време на похода в Балкана през 1867 г. После заедно с четата преминава в Сърбия и постъпва във Втората българска легия на Раковски (1867–1868). След разтурянето й той заболява и остава 2 месеца в с. Зайчар. През това време преосмисля изминатия път.

Към края на 1871 г. изградената ВРО е единствената реална сила, способна да постави на дневен ред българския национален въпрос. Комитетите започват активна работа за привличане на привърженици, за събиране на средства и закупуване на оръжие. Когато работата нараства, БРЦК изпраща двама помощници на Левски през втората половина на 1871 г. – Димитър Общи и Ангел Кънчев. Същата година изработва програма и проектоустав на БРЦК. Инициатор и участник е на първото общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април–4 май 1872 г.). В края на юни 1872 г. напуска Букурещ и като пълномощник на БРЦК пред комитетите в България започва преустройство на Вътрешната революционна организация. Създава окръжни комитети.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче - източно от Ловеч.

При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците. Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик.

Спори се за името на предателя – Поп Кръстю – съучредителя на комитета в Ловеч, или Марин Поплуканов – председателя на комитета. През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.

На 19 февруари–6 февруари по стар стил 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат неговият паметник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
1
 
1
 
! Отговори
RED преди 13 години
ЗАВИНАГИ Ж НАШИТЕ СЪРЦА
262
1
 
1
 
! Отговори
Rocky Balboa преди 14 години
Поклон пред светлата му памет !!! (BOW)
261
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За враговете на демокрацията и републиката - смъртАко някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна [в смисъл монархична] система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.Из "Нареда [проектоустава] на работницитеза освобождение на българския народ" -наказателен закон, 3Ние гоним царя и неговите закониВ нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци].В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "всекиму своето". Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република.Левски до чорбаджията *** Милевв Карлово, 10.05.1871 г.
260
1
 
0
 
! Отговори
RD преди 15 години
Благодарим за информацията и за думите ти на почит и уважение към Апостола, дал живота си за нас, недостойните. Да пребъде Делото му! Поклон !
259
1
 
0
 
! Отговори
Марс преди 15 години
"Комисията по канонизации под председателството на алтернативния пловдивския митрополит Борис е работила повече от година, събирайки документални сведения за нравствения и молитвен живот и за мъченическата смърт на тези 120 свещенослужители. Същата комисия извърши първата канонизация в демократична България - на дякон Игнатий (Васил Левски) през 1996 година. "Това са свещеници, убити заради вярата си. Те принадлежат на БПЦ и е кощунство да не бъдат канонизирани и паметта им да не се почита", смятат инициаторите на събитието." С това мисля че трябва да спре спорът дали Апостола е светец...Но дори и това няма значение, той е бил и ще остане най-великата личност родена на тази неблагодарна земя...Дълбок поклон пред паметта и делата на Левски!!!
258
1
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
bravo che si se nauchil da pishesh na bulgarski! Tova samo po sebe si e kompliment! A kolkoto za "ЛЕВСКИ и БОТЕВ никога немогат да бъдат национални герои." - si prav! Ne mogat da sa nacionalni geroi na Makedonia, Turcia, Rumania i tn.n TE SA BULGARSKI NACIONALNI GEROI I SE GORDEEM S TOVA! I sas Aleko se gordeem i s mnogo oste bulgari, takiva deto tvoeto seme ne e rajdalo i niama da rodi!
257
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
С една малка поправка, не приемаме чуждата глупост и тъпота да ни водят. Особено не българската.Това едва ли може да се нарече неприемане на чуждо мнение. Просто ЗДРАВ РАЗУМ. И не виждам връзката с Бай ***. На основание тъпия пост мога да заключа, че 226 е потомствен ***, нотой ще се засегне и ще поиска медицински доказателства. Това не пречи да си правя каквито ми е удобно заключения.
256
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
to4no taka ......
255
1
 
1
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
може би най-великият човек който е имало по нашите земикато бях малък баба ми често ми четеше за Левски
254
1
 
1
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Всички зли и плюещи езици да замълчат!Ако имахте съзнанието да разберете думите на Левски и смелостта да му засвидетелствате почит и благодарност, можеше и да се доближите да понятието човек!Прости им, Апостоле! Прости и на нас, че все още не можем да обединим всички под святото име България! Дано,и от там горе, все още бдиш над нас!
253
1
 
1
 
! Отговори
Kaloqn преди 15 години
Почивай в мир братко и не тагувай за България не ти я направи такава(грозна) а ние и нашата неблагодарност към твоята жертва!ПОКЛОН!!!!
252
1
 
0
 
! Отговори
!!!! преди 15 години
Всъщност Калин иска да каже само, че коментари от сорта :------------------------------143. - 19.02 15:42 - Поклон !От: RDПоклон доземи, светецо наш! Велик си,Апостоле, и винаги ще бъдеш! Дано да виждаш сълзите ни! Дали някога ще се преродиш?Никой не знае и само си мечтаем. Слаб е гласът на богохулниците,и не могат да омърсят Великото ти Дело и Славата ти ! Слава на паметта ти и Анатема за нещастните мизерници !--------------------- или:---------------------132. - 19.02 14:47 -От: МарготоАпостоле,ти си в душата ми,в сърцето ми,в паметта ми.Благославям те,покланям ти се,разказвам на децата си за теб,за твоя подвиг,за твойта смелост,за твойто себеотдаване.Уча ги да бъдат смели и родолюбци като теб.Дълбок поклон!-------------------------------, показват пълното видиотяване и лумпенизиране на някои хора. Човека не е казал нищо лошо за Левски, просто на вас ви се ще да има по кого да плюете. Рефлекс на роби.
251
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И след вековнатата равносметка?
250
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Що се връзвате на калинчо. Какъв македонец, въобще българин може да е. Нормален българин толкова глупости на едно място против рода си трудно ще измисли. Казали са му, че е турче и то повярвало. Човечето е чисто еничарче, с промит мозък. Не виждате ли същия еничарски хъс срещу рода си. С това са били известни еничарите. Хайде, тях поне са ги крали от България като малки и са забравяли произхода си. Ама днес да си *** и то доброволно, при цялата информация и история, то това означава че си невероятно ***. Калинчо, ако толкова държиш да ситурчин, хайде в Турция, какво търсиш майка си българска. Майка си турска я търси в Турция. В България има само *** българка. Може да е приела ислям, но е българка.
249
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
KOI POPITA SA DPS ?Dnes 19.02 Ahmed Dogan se namira vav Festivalen kompleks VARNAna pokanata na prisastva6tite balgari da se po4ete pametta na Levski sas ednominutno mal4anie i stavane na kraka toi ne e stanal !!!Georgi Parvanov dnes e dargal pametno slovo sa Levski pred 150 slu6ateli !!!!!! ?!?! Minalata godina na6ijat president ne se pojavi nikade na tosi den .E ,minalata godina njama6e i isbori !!! A ako pitate kade e sega na6ija Kalin Kemalov ?Toi e komandirovan vav momenta ot negovite 6efove vav drugi forumi !!
248
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vav vashto selo moje i tai da se pishe:BYLGARIQ ili koi znae kak ,no po sveta e BULGARIA tai 4e bqgai da spish 4e kokoshkite ti v kurnika baq otdavna sa zaspali
247
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
6matok si ti nakraq e s q БЪЛГАРИЯ А НЕ БАЛГАРИА ХАХААХ ***
246
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I POSLE SA6TO IMALO "ATAKA" ?!AMI DOKATO IMA TAKIVA KATO KALIN-KEMAL , 6TE IMA I "ATAKA"
245
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
Искам да попитам -къде е ДПС днес? Нали е българска партия, защо не почита Апостола? Защо няма цветя на паметника му от управляващата ни партия ДПС? Защо ги няма на Шипка на 3-ти Март?
244
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a ne e li BULGARIA? shmatok