В Гърция яростно бранят 13-ата и 14-ата заплата

Синдикати и работодатели съгласни да ги замразят за 3 години
3 фев 2012 16:49, Елка Василева
179
В Гърция яростно бранят 13-ата и 14-ата заплата
Снимка: Reuters

Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори. Те призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде агенция Асошиейтед прес.

В писмо до правителството днес профсъюзи и работодатели казват, че подкрепят позицията да не се намалява минималната заплата и да не се премахват 13-ата и 14-ата заплата на гръцките служители.

Те заявяват, че макар да са се съгласили да не намаляват заплатите на работниците, ще обмислят замразяване на заплатите за следващите три години, посочва ДПА.

Разходите за заплати се превърнаха в основна точка в преговорите между правителството от едва страна и от друга страна международните кредитори, партньорите на Гърция от еврозоната и Международния валутен фонд, за новия спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро (170 милиарда долара).

Още по темата

Без това споразумение и споразумението за размяна на облигации с частните кредитори Гърция ще изпадне в неплатежоспособност в края на март тази година.

Днес или утре се очаква среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с лидерите на трите партии от временната коалиция, на която той ще се опита да спечели подкрепата им за въвеждане на допълнителни мерки за икономии.

Партийните лидери са подложени на нарастващ натиск да приемат новите мерки и да приключат преговорите с кредиторите преди срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Според гръцкия в. "Катимерини" има опасения, че лидерите на социалистическата партия ПАСОК, консервативната Нова демокрация и дясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) може да не се съгласят с всички искания на "тройката" международни кредитори и ще настояват за нов кръг преговори, подлагайки на
риск отпускането на жизненоважния нов спасителен пакет.

Според източници от гръцкото финансово министерство правителството разчита да запълни бюджетния дефицит, възлизащ на 4,2 милиарда евро, чрез съкращения на разходите за отбрана, сливане на държавни компании и намаляване на разходите за здравеопазване, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
14
 
41
 
! Отговори
до 42 и до 41 преди 12 години
Вярно, частниците сами ще се отрежат. Аз не мисля че има какво да научим от византийците. Да крадем и ние можем. Ще си сърбат каквото са си надробили мазниците.
39
11
 
36
 
! Отговори
до чикатило преди 12 години
Абе *** малко, именно и минусите ти ги пишеш и знам как става номера.
38
10
 
40
 
! Отговори
до чикатило преди 12 години
Ама ти вярно си някакво лигаво пуберче на шестнайсет. Такива пъпчиви тийнейджърчета като теб или се правят на скинарчета, или си мислят че са много хард като си лепнат ник Чикатило. Като пораснеш ще разбереш колко си зле моето момче.
37
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Siaka6 ima zna4enie.Kakvo braniat?I parite i "oruzieto i patronite" go davat tezi sre6ty koito tezi se boriat.Kakvo 6te stane ako sprat finansiraneto.Otdavna bi triabvalo de.Polovin trilion evro ne sa malko para.Ili ako tva se ceni vsiaka strana v EC da napravi su6toto.Drazni me naglosta i nezelanieto za evromislene vuv proslovytite "elini'" mai sa po skoro kyp4ina murzelivi nekadurnici a ne potomcite na drevna civilizacia.Rezil.
36
16
 
40
 
! Отговори
анти преди 12 години
тея ще си върнат драхмата и пак ще си въртят синджирчето, да му мислят тези които са им дали заеми.
35
16
 
39
 
! Отговори
за 35 преди 12 години
Не могат да им отрежат частния сектор, завистлив ганьовски смотльо. Не става.
34
23
 
54
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Само можем да се учим от гърците.Така се отстояват права !Какво е виновен работещият грък ,че политиците не си правели сметка ! Ами да си намират начини и решения,но без да му барат хляба и социалните придобивки! А не като на нас ,да ни каже Боко да затягаме коланите и да получим оргазъм.Ето по това се различаваме !И затова ще успеят,и винаги ще са по-добре...
33
18
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори. Те призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде агенция Асошиейтед прес."Това е националноотговорна политика.
32
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да прилъжеме повече бизнес от Гърция към България.
31
11
 
40
 
! Отговори
miroslav преди 12 години
и аз так смятам,голямото плюскане свърши
30
11
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам сайта да изтрива никове на серийни убийци.
29
13
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците са мързеливо племе - казал *** и продължил да си бърка в носа.
28
13
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бааааааси наглите.Що ги търпят а не ги отрежат?Ако бяхме ние дали щяха да ни се церемонят?
27
16
 
58
 
! Отговори
за 28 преди 12 години
Гърците имат добри политици. А тук имаме добри тикви - кестенки и свински.
26
12
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори."В частният сектор! Асоцияциите на гръцките РАБОТОДАТЕЛИ не искат да намаляват заплатите в ЧАСТНИЯТ СЕКТО! А тук нашите работодатели не искат изобщо да плащат заплати. Къде са гърците, къде сме ние.
25
13
 
47
 
! Отговори
ined преди 12 години
Нека си раздават хората, и на нас ако ни бяха дали 130 милиарда евро помощ и ние можехме да си раздаваме не по 14 ами и по 24 от нашите "големи" заплати.
24
14
 
58
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Тея не разбраха ли че номерата им няма да минат. И че е дошло време да си платят масрафа. стига ядене и пиене на вересия, да се хващат на работа.
23
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха,ха ха ей на това му казвам виц!
22
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеизвестно е,че те имаха и 15 и 16 заплата,за Великден и когато излизат в отпуска,но при предишните преговори се съгласиха да ги отрежат,и тези ще им отрежат и заплатите и пенсийте ще им намалят,защото се строши буталкята ,няма вече кой да ги харантути а те да си играят сиртаки и да си имат българки слугини и българи бачкатори,снощи четох,че над 60 000х. пенсии са на умрели са получавани десетки години,колям к.р ще ги дъни тези михлюзи!!!
21
18
 
59
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Гърците са мързеливо племе. Време е да понесат последиците от това, че харчиха повече, от колкото имаха.