"Ню Йорк таймс": Преходът в България и Румъния буксува

"Щяхме да сме много, много по-зле вън от ЕС"
Обновена: 23 юли 2012 21:44 | 23 юли 2012 21:43, Елка Василева
123
"Ню Йорк таймс": Преходът в България и Румъния буксува
През 2007 г. страните от ЕС знаеха, че България и Румъния не са готови за членство, пише "Ню Йорк таймс". Снимка: архив, Reuters

Откакто България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 година, те са под непрекъснато наблюдение не само от Брюксел, но и от европейската полицейска агенция Европол. Страните членки на ЕС знаеха, че нито една от двете страни не е готова за членство, пише в. "Ню Йорк таймс" в кореспонденция на Джуди Демпси от Берлин под заглавие "Преходът в България и Румъния буксува".

Достатъчно беше да погледнат докладите на Европейската комисия, описващи ендемичната корупция, мощните престъпни мрежи, занимаващи се с трафик на хора и наркотици, слабостта на съдебната система и на върховенството на закона. Все пак преобладаваше усещането, че е по-добре да се позволи на България и Румъния да се присъединят, за да се насърчат реформаторите, отколкото да не бъдат приети, което би забавило модернизирането.

След присъединяването си двете страни полагат откъслечни усилия да се справят с корупцията. Но както Европейската комисия даде ясно да се разбере в подробните си доклади, публикувани миналата седмица, общата картина все още е окаяна.

"Преходът към пазарна икономика и върховенство на закона е колосално сложен. ЕК подцени системните дефицити, които сме наследили от комунистическата ера и отпреди това", каза Антоанета Приматарова, експерт по европейските въпроси от Центъра за либерални стратегии в София.

Все пак, повече от 20 години след рухването на комунистическата система в България и Румъния, би могло да се очаква, че по-младо поколение в двете страни ще възприеме политическа култура, която да скъса с миналото.Така че какво се обърка при България и Румъния?

Приматарова смята, че за промяна на политическата култура, оформена в течение на много десетилетия, е нужно много повече от приемането на множество технически по същество закони на ЕС.

Години наред ЕК и страните членки на ЕС се придържаха към формула, която изисква страните кандидатки да адаптират своите икономически, търговски, екологични и здравни закони към  законодателството на ЕС. Но адаптирането е едно, а прилагането им  (и промяната на политическата култура) - съвсем друго.

Комисията според Приматарова не е успяла да прецени колко време ще отнеме преходът за замяна на дълбоко вкоренените структури. Все пак няколко други бивши комунистически страни се справиха по-добре с прехода. В техните случаи изглежда помогнаха два елемента: че са имали силни дисидентски движения в комунистическата епоха и по-късно, че са решили да отворят секретните политически досиета.

Полша, която влезе в ЕС през 2004 г., имаше силна антикомунистическа опозиция, която й послужи добре при изграждането на демокрацията през 90-те. Полша също така на ранен етап се зае с комунистическото си минало. Бившата Чехословакия, която имаше малко дисидентско движение, въведе в началото на 90-те една от най-радикалните в региона "лустрации" или закони за прочистване от комунистическите тайни служби.

Първият посткомунистически президент на Чехословакия, покойният Вацлав Хавел, не изпитваше съчувствие към колаборационистите.  Унгария също въведе лустрационен закон през 1994 г., но се забави с отварянето за обществото на досиетата на тайната полиция въпреки интензивната антикомунистическа реторика на правителството.

За разлика от тях и България, и Румъния едва неотдавна се заеха с комунистическото си минало - и то колебливо. Моника Маковей, румънски консервативен депутат в Европейския парламент, смята, че ако секретните досиета са били отворени по-рано, това е щяло да има значение за справянето с корупцията или с разбиването на дълбоко окопалите се комунистически мрежи. Въпреки че не успяха да го направят, членството в ЕС има значение, смята Даниел Смилов, преподавател по политически науки в Софийския университет. "Щяхме да сме много, много по-зле вън от ЕС. Преходът щеше да продължи още по-дълго", каза той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
10
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
до Този преди мен,Нещо не разбрах , защо 20 год . са ни управлявали комунистите и техните деца. Предполагам , че вие аптиори , изключвате последните три години , които страно защо се управлява , пак от Комунист и бивша , а може би и настояща такава , имаща бизнес с лицата от криминалният свят като Пашата. Маджа и Бог знае още кои. Така , че бъди коректен: 23 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ КОМУНИСТИ И ДС.
79
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България има пазаран икономика от 1991 година и няма какво повече да се строи пазарна икономика. Това,ч е повечето хора изпаднаха за борда при тази пазарна икономика и очакванията им да станат богати не се сбъднаха, не означава, че няма пазарна икономика в България. Те винаги ще искат някаква друга пазарна икономика и ще отричат настоящата, докато не станат и те богати, а това реално никога няма да се случи.
78
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямият проблем в България е, че с подкрепата на САЩ на власт дойдоха демократите, но демократи на власт станаха най-голямите комплексари и некадърници в България.
77
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отварянето на досиетата е грешка, както и частичното отваряне приложено в България. Прякият резултат от темата за досиетата е, че МВР се лиши от информаторите си и съответно престъпността се разрастна.
76
12
 
36
 
! Отговори
До 94 преди 11 години
Айде пак вкарвате конспиративните теории - видите ли западняците и американците ни налагали да бъдем толкова бедни и нещастни! Дрън-дрън! Ние сме си виновни, затова, че всяко правителство от последните 20 години е съставено от комунистите и техните деца. Не си струва да ги изброявам, прекалено много са. Ако брадатите в началота на 90-те - Филип Димитров, Сугарев, Желев - не бяха толкова слабохарактерни и мекушави и бяха отворили досиетата на всички, сега можеше да е по-различно. Можеше!
75
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много погрешни изводи в статията. Забравя се основното - преходът в България, завършил през 1991 година с приемането на сегашната Конституция, бе извършен по начина, по който наредиха да се извърши прехода западните сили - най-вече САЩ и НАТО. Как ще се извърши прехода не зависеше от нас българите и продължава да не зависи. Защо точно България и Румъния бяха прецакани с този преход може само да се гадае. Може би заради многото *** живеещи в България и Румъния.
74
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак заклинания как още не можем да се оправим от "лошите предишни". След освобождението от турско робство бяхме зле заради наследството от турското робство, Послед след 1944 година бяхме зле, заради монархофашистите, макар че има нещо вярно - две национални катастрофи и България сред победените от Втората световна война и плащането на съответните репарации. След 1989 пак се запя изтъркания рефрен - виновни са предишните. Много погрешни изводи в статията.
73
12
 
49
 
! Отговори
имало някога... преди 11 години
Имахме си предприятия, икономика, армия, верни съюзници, храни, култура, здравеопазване, образование, спокойствие, заплати, пенсии, удоволствия...Сега сме голи на пушки...но пък си имаме ЕС и господари!
72
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не беше евроробството жизненият ни стандарт щеше да е значително по висок
71
8
 
45
 
! Отговори
роб преди 11 години
Единственото което прави Брюксел за България и Румъния е да ги държи на дъното евтина работна ръка и никакъв проблем с конкуренцията
70
8
 
39
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Оставете го прехода, важното е *** да има!
69
8
 
39
 
! Отговори
димо преди 11 години
не просто буксува,ами май дава и заден!май се връщаме в мътните години
68
13
 
47
 
! Отговори
селянин от София преди 11 години
Зле сме щото си нямаме Уго Чавес. А защо вие, американци ни пръскате с отрови всеки ден? Защо ни ликвидирахте ракетнете комплекси и армията? Защо ни затворихте предприятията и АЕЦ-1234? Защо ни натресохте тая псевдодемокрация?
67
11
 
51
 
! Отговори
мдаа... преди 11 години
западняците може да са всякакви, ама не са ***. много добре виждат нещата отстрани. то си е ясно: ДС ще ни управлява докато не се отворят всички досиета и не се приеме закон забраняващ на бивши комунистически дейци да заемат ръководни постове! ако ние се правим на слепи и глухи, то хората не са, и ги виждат тия неща...
66
8
 
59
 
! Отговори
байо от село преди 11 години
Хич не ме интересува кой какво пише, но живеем зле.Ей, това ме засяга.Работим за без пари, а в магазините не се стъпва .
65
9
 
49
 
! Отговори
На кой ИДИОТ??? преди 11 години
И кой *** от народното събрание се прави на ВЕЛИК ЗАКОНОТВОРЕЦ? Тъпака му с *** ще ни кара да караме с включени светлини, а бензина кой ще плаща?Ще ги търпим ли?Не на закона!Не на такива ***!
64
9
 
40
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
Не им вярвайте, лъжат ви. В България е супер ! В Европа и САЩ са изостанали !В България няма корупция. Навсякъде има страшна корупция, само в България няма.И с престъпността е така. Българите са най-умните и интелигентни хора и живеят най-добре, защото са много умни ! И правителство и премиер и всички са умни и добри хора и мислят за народа по 3 пъти на ден след ядене. Не им вярвайте на онези, те са *** и завиждат на България !
63
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Верни изводи за Ню Йорк Таймс: забуксува преходът към отвъдното. Отдавна трябваше да са измрели половината българи и румънци, *** се оказаха издържливи като ***.
62
17
 
41
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Буксуват фирмите на Доганя и Гоцю Трипера....
61
11
 
50
 
! Отговори
дас преди 11 години
"преходът". преходът към какво? рекордна безработица като в испания може би?