Гръцкото правителство трескаво търси пари

Дупката във финансите на страната за май-юни ще е ?5,2 млрд.
Обновена: 23 апр 2015 14:07 | 23 апр 2015 10:50, Елка Василева
20
Гръцкото правителство трескаво търси пари
Снимка: архив, Reuters

Новото гръцко правителство трескаво търси пари, за да покрие този месец финансовите задължения на държавата; голяма част от нуждите на касите ще бъдат компенсирани от наличния паричен ресурс на държавни предприятия и осигурителни каси; кабинетът Ципрас говори и за вътрешно кредитиране, съобщават гръцките вестници.

В. "Етнос" коментира, че правителството е подело истинско състезание за намиране на средства, за да плати заплати и пенсии и да покрие разходите на държавата.

Управляващите са изготвили харта с всички задължения на държавата до края на юни.

В. "Имерисия" твърди, че за периода май-юни дупката във финансите на страната ще бъде в размер на 5,2 млрд. евро.

Всичко това се случва в момент, когато текат интензивни преговори между правителството и кредиторите на страната, на които се възлагат надежди за деблокиране на част от транша за Гърция, възлизащ на 7,2 млрд. евро.

В. "Нафтемборики" пише, че преговорите продължават и че целта им е да бъде скъсена дистанцията между страните и да се стигне до взаимно изгодно споразумение. Желанието е това да стане даже до 30 юни, когато изтича срокът на текущото спасително споразумение за Гърция.

Правителственият говорител заяви, че кабинетът прави всичко необходимо, за да бъдат изплатени заплатите и пенсиите в държавата за този месец.

Общинските власти в южната съседка, които бяха призовани да прехвърлят наличните си парични ресурси в централната банка на страната, за да станат тези плащания, първоначално се разбунтуваха и противопоставиха на решението на правителството, но изглежда, че компромис ще бъде намерен, коментират анализаторите.

Вторият финансов министър в правителството Димитрис Мардас вчера обяви, че в момента има дефицит и не достигат 350-400 млн. евро, които трябва да бъдат намерени до 27 април, за да бъдат покрити нуждите на държавата, в това число за изплащане на заплати и пенсии.

Всички издания информират още, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е повишила с още един милиард и половина евро тавана на спешното финансиране за гръцките банки. Таванът на механизма за ликвидна помощ, известен със съкращението ЕЛА (ELA), вече е 75,5 милиарда евро.

От февруари ЕЦБ, която всяка седмица преразглежда отпусканата сума, подпомага гръцките банки само по тази линия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: финансиГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Разликата е само в това, че американците могат да си обслужват дълга, а гърците не..."И как могат? Като ограбват другите страни?
15
1
 
7
 
! Отговори
Ма Би преди 9 години
Така е драги гърци , изкуственото поддържане е до време, натежахте на фона на кризи, бежанци, санкции и прочие проблеми на ЕС. И докато се чудите пред кой още да се надупите , вземете си понамалете "стандарта" и може би само ще изплувате. ЕС не може да изхрани ордите *** която приижда всеки ден , камо ли собствените си граждани. Италия,Испания,Португалия,Гърция - всеки ден по-лошо става. За бой ЕС е редом до САЩ. Но за последствията ЕС е сам! А те са огромни.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонименРазликата е само в това, че американците могат да си обслужват дълга, а гърците не...
13
8
 
8
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Не бързайте да отписвате гърците. Ще им видите и техния и нашия туристически сезон. Преди Гърция да фалира, за съжаление България отдавна ще е изчезнала. За това да си изчистим ***, а не да гледаме комшиите. Те скоро ще имат Турски поток и китайски инвестиции, а ние още една безплатна американска база.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Проста сметка ami dai primer s tebe si!!namali si zaplatata otvorko takav!!!
11
5
 
3
 
! Отговори
до Гошу преди 9 години
Какви комунисти, да не би те да докараха държавата до туй дередже. Те ще се оправят, мисли за нашите, че са се *** до ушите.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зейр шлехт Сипрас Няма повече еврос! :)
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента и аз съм като тяхното правителство и лошото е че до 15ти другия месец нищо немога да измисля! :(
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ТЪРСИ пари А БУДАЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Наливайте в бездънната каца!!
7
10
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ЩЕ ВИ ПОСЪВЕГВАМ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ГУГЪЛ И ДА НАМЕРИТЕ "ДЪЛГЪТ НА АМЕРИКА"ТАМ ЩЕ ВИ ИЗЛЗЕ НА ТАБЛИЦА КОЯ ДЪРЖАВА С КОЛКО И КЪМ КОЙ Е ЗАДЛЪЖНЯЛА.ТОГАВА ПИШЕТЕ И СИ ЧЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ.
6
4
 
21
 
! Отговори
Проста сметка преди 9 години
"Дупката във финансите на страната за май-юни ще е ?5,2 млрд."Средната заплата в Гърция е около 1000-1200 Евро.Около 4 000 000 са работещите в Гърция.Общите заплати за месеци май-юни са 4 000 000 х 1 100 Евро=4 400 000 000 (4,4 млрд Евро).Общо май-юни са 8.8 млрд. Евро заплати.Ако гърците си намалят заплатите до 300 Евро средна заплата,700 Евро са излишък от заплати.4 000 000 х 700 Евро=2 800 000 000 (2.8 млрд Евро) излишък за май месец и толкова за юни.Общо: 5.6 млрд. Евро излишък.
5
11
 
12
 
! Отговори
GR. IKONOMIST преди 9 години
Гърция в краен случай поставя България на масата за преговори и ще получи около 40 милиарда долара.
4
5
 
25
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 9 години
Държавата Гърция може би няма да я оставят да фалира и ЕС ще й помогне - но със сигурност народът ще фалира! Гърците ги чакат много години обедняване. Те вече обедняха драстично за последните няколко години и доходите им спаднаха двойно.
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аа що бе *** не дава ли?
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да изкарат до лятото, след това хиляди българи ще започнем да я пълним лека полека
1
3
 
38
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 9 години
Да поорежат малко заплати и пенсии - и ще спестят.И без това са им необосновано високи.