Министрите от еврозоната отрязаха Гърция

Ципрас не е уведомил Меркел, Оланд и Юнкер за референдума
Обновена: 27 юни 2015 20:14 | 27 юни 2015 20:12, Бойчо Попов
176
Министрите от еврозоната отрязаха Гърция
Янис Варуфакис. Снимка: БТА

Финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни, предадоха ДПА и АПФ.

В рамките на дискусията гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е помолил за едномесечно удължаване на програмата.

Още по темата
След едва двучасово заседание, Еврогрупата прекъсна в мрачно настроение срещата си. Малко по-късно тя продължи срещата си, но без гръцките представители.

Отказът на Еврогрупата да удължи след 30 юни срока на действие на плана за финансово подпомагане на Гърция крие опасност да нанесе траен удар по еврозоната, заяви в края на заседанието гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от АФП.

"Отказът от удължаването (на помощта) със сигурност ще накърни авторитета на Еврогрупата като демократичен съюз и се опасявам, че тази щета може да се окаже трайна", заяви гръцкият финансов министър, чиято страна отхвърли предложенията на кредиторите й, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Гърция "продължава да се бори за постигане на споразумение в последната минута до вторник", когато страната е изправена пред опасността от фалит, ако не се договори с кредиторите си, допълни Варуфакис.

Ако такова споразумение бъде постигнато, то ние ще кажем на гръцкия народ да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли, допълни Варуфакис.

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията.

По-късно днес стана ясно, че управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е
запътила към дефолт и банкова паника, предаде Франс прес.

Управителният съвет, който обединява шестимата членове на изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки  чрез спешни заеми, припомня АФП.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
14
 
! Отговори
Георги Z преди 8 години
До Анонимен 137Напротив, на нас първо са ни най-скапани управниците и манталитета ни. Територията ни е мечта!
99
4
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Пак го обърнахте на кръчма.. Нито ЕС е заведение, нито страните, които членуват са клиенти. ЕС е просто един картел изначално, а ние буквално сме техни слуги и заден двор.. С насъщните политици играем ролята и на момичето на повикване, онова с евринката тарифа и без ограничения.. Ама че сте.. Заблудени :-(
98
6
 
4
 
! Отговори
Ма Би преди 8 години
До циникаАз съм на 29 и ползвам думата "***" защото е мн яка!
97
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е добрата новина е, че скоро няма да сме най-скапаната и мизерна територия в Европа.
96
5
 
10
 
! Отговори
132 преди 8 години
Ми тъй е демократично. Проблемът идва после, че кат идеш на другия ден в същата кръчма или в някоя друга от района и поискаш да си поръчаш пак клюпачка тия пък съвсем демократично ти показват комбинация от три пръста с преобладаващ среден и ти казват, че кльопане ще има ама като си платиш старите вересии и си предплатиш новите.
95
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Човекът е поредния специалист, на който дължим завидното си положение в света.. Някакси не ми се иска да обиждам непознати, но ще се наложи.. Тия нашите 'специалисти' акъла единствено им стига колкото да облагодетелстват себе си и родата, така, че ако го видиш тоя човек можеш да му кажеш да върви по дяволите!
94
0
 
17
 
! Отговори
130 преди 8 години
И 10 евро да им станат заплатите не можеш да си намериш гръцка слугиня за готвене, пране и чистене щот те тия думи са ги изхвърлили даже от речника си. Виж да ти харчи парите и да ти пие ракията това го могат
93
0
 
5
 
! Отговори
До124,катон преди 8 години
Ми то си е Зимбабве бе пич, това, че на теб ти се вижда като Бевърли хиллс вече говори лошо за теб.
92
3
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Всичко е въпрос на гледна точка, защото ако е достатъчно стар и запазен тоя стария мисквич може да се замени за няколко Мерцедеса..
91
4
 
4
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Преди малко седин от Франция говорих по темата. Иска да се махат от ЕС защото са лентяи и кръшкачи .
90
6
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
До (-_-)Кредиторите ще си вземат своето. Дълговете на Гърция са в евро и квит драхми да си въвеждат и каквито и фалити да обявяват дълговете си седят. Тук единствения въпрос е ЕЦБ дали ще им крепи банките още седмица преди да клекнат и подпишат споразумението или ще им покаже среден пръст и пенсиите в Гърция от 1000 евро за нула време ще отидат на 10. Е ако не друго поне ще е гот да ходиш на почивка в Гърция и да висиш по кръчмите за без пари.
89
3
 
9
 
! Отговори
121 преди 8 години
Ти де я видя тая българска икономика??? Преди покрай СИВ се правеха някакви неща за вътрешна употреба. Сега и това го няма. Казаха ти го ясно преди седмица - 90% от БВП се генерира от 100 фирми - 2/3 от тях са тясно свързани с монополни и картелни пазари, останалата 1/3 с държавни поръчки и пари. 10% ли са ти конкурентната икономика?
88
2
 
4
 
! Отговори
Катон преди 8 години
До (-_-)Стана така че не сме Зимбабве. Това беше опция като удари инфлацията.
87
2
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Нищо няма да видя, нито ти, защото кредиторите си искат своето, а ако Гърция реши отново да става самостоятелна кредиторите ще получат един среден, намазан с драхми..
86
5
 
9
 
! Отговори
до 119 преди 8 години
Още другата седмица ще видиш какво са си заслужили гърците и какви поздрави ще получат. 96 г. в Бг ще им се види като недостижим блян. Нещата са прости - пиеш и плащаш. Изключение правят САЩ. Това е положението.
85
6
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Добре бе, мамини златни, ние като се отдадохме напълно на МВФ, ЕС и св. Банка какво се случи с нас? Всичко що може да донесе печалба или се разпродаде на скрап, или попадна в ръцете на мултинационалки, като 90% от печалбата изтича навън.. За награда ни организират прайдове! Гърците за разлика от нас държат на малкото, което е останало наистина тяхно и за това заслужават поздрави!
84
5
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
До за 107...Абсолютно нищо не става по желание, що се отнася да МВФ и Св. Банка. Когато те поставят на тясно, в ъгъла идват спасителите и те поставят във финансов кафез. И тук комунизма няма нищо общо, профан такъв. Става въпрос за хладнокръвен обир. Тези, които посмяха да изобличат цялата схема много бързо ги отстраняват, физически включително..
83
2
 
14
 
! Отговори
Катон преди 8 години
До Анонимен 85Никой не спира гърците да си правят референдуми, програмата която им плаща версиите обаче свършва в края на месеца. ЕС не е длъжен да ги издържа.
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ и Китай са най-големите печеливши , Русия в момента не може да възползва от Гърция.. Русия няма доверие на Ципрас , той е човек на Сорос , та Сорос най-много след Русия , мрази Германия.. ... Целта беше САЩ да ударят Германия.
81
3
 
12
 
! Отговори
за 107... преди 8 години
Кви инструменти ,бе...кви глупости дрънкаш..???Заемите не ти ги дават насила .....ДАВАТ СЕ ПО ЖЕЛАНИЕ!Кой дава заеми без лихва ------и...за да не ги връщаш....??!!!!ИМА ЛИ ТАКЪВ *** НА СВЕТА..??!САМО КОМУНИСТИТЕ И ЛЕВИЧАРИТЕ НЕ ВРЪЩАТ ЗАЕМИТЕ СИ ....КАТО РУСНАЦИТЕ ЗАЕМИТЕ И СТОКИТЕ ОТ САЩ , ЗА ВСВ!!!ТО , ЗАТОВА БЕШЕ И "СТУДЕНАТА ВОЙНА"-----за невърнатите пари от Сталин и СССР!КОМУНИСТ , НЕ ДАВА ---САМО ВЗИМА и ГРАБИ , ЯКОООООООООООО...../от фалирали банки/