Министрите от еврозоната отрязаха Гърция

Ципрас не е уведомил Меркел, Оланд и Юнкер за референдума
Обновена: 27 юни 2015 20:14 | 27 юни 2015 20:12, Бойчо Попов
176
Министрите от еврозоната отрязаха Гърция
Янис Варуфакис. Снимка: БТА

Финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни, предадоха ДПА и АПФ.

В рамките на дискусията гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е помолил за едномесечно удължаване на програмата.

Още по темата
След едва двучасово заседание, Еврогрупата прекъсна в мрачно настроение срещата си. Малко по-късно тя продължи срещата си, но без гръцките представители.

Отказът на Еврогрупата да удължи след 30 юни срока на действие на плана за финансово подпомагане на Гърция крие опасност да нанесе траен удар по еврозоната, заяви в края на заседанието гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от АФП.

"Отказът от удължаването (на помощта) със сигурност ще накърни авторитета на Еврогрупата като демократичен съюз и се опасявам, че тази щета може да се окаже трайна", заяви гръцкият финансов министър, чиято страна отхвърли предложенията на кредиторите й, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Гърция "продължава да се бори за постигане на споразумение в последната минута до вторник", когато страната е изправена пред опасността от фалит, ако не се договори с кредиторите си, допълни Варуфакис.

Ако такова споразумение бъде постигнато, то ние ще кажем на гръцкия народ да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли, допълни Варуфакис.

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията.

По-късно днес стана ясно, че управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е
запътила към дефолт и банкова паника, предаде Франс прес.

Управителният съвет, който обединява шестимата членове на изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки  чрез спешни заеми, припомня АФП.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
9
 
! Отговори
турист преди 8 години
да се оправят тия, че трябва да ходя на море. и аз ще им помогна с 2000 евро
79
7
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Одисейчо, МВФ и Световната банка само формално са част от организациите на ООН, айде да спреш с глупостите! На всички вече стана ясно, че те са инструменти на САЩ (предимно) за постигане на техни интереси. Това не са благотворителни организации, както се опитваш да ги изкараш. Напротив, на всеки даден долар се връщат сто назад, освен дължимото чрез т.нар. реформи, които е%6ват мамата на кредитополучателите..ай сиктир бе!
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
102, едва ли можеш да ми биеш шамари за милиарди. Предвид, напредналата възраст и много шамари, най-вероятно е да не си получиш парите и след като се споминеш... Винаги съм се чудил гният ли *** като умрат или те и без това са толкова разложени, че по-голямо разлагане няма.
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде де, емигрирай. Ама всички руски *** на *** сте само големи на думи и се правите на опитни подстрекатели. Не ви стиска иначе нищо да направите. А толкова дърти като вас принципно не емигрират. Няма кой да ги прибере. Дърти ***, които не правят нищо освен да акат по форуми никой не търси.
76
3
 
4
 
! Отговори
Минкара преди 8 години
Минаха си хората,получиха своя 1 час внимание и толкоз.Мирно и спокойно,без на натрапване и толкоз.Радвам се ,че е без инциденти и панаири.Тука всички много отворени всички,ама всеки има поне един познат обратен и се държи с него като всеки друг.Няма проблем да е такъв,стига да не го натрапва,имало е такива хора и явно винаги ще има-природа.Явно вече са проумели хората,че не е това проблема в държавата,за разликанот сайта,които половината ден беше водеща новина.
75
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на гърците. Ако излезат от ЕС, аз емигрирам там.
74
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мурзили какво ревете? Вашите спестявания са само в рубли. Няма от какво да се плашите ... Със здраве да си ги харчите. А ако случайно имате евро и долари, може ли да ми дадете назаем.. После ще ви обвиня, че сте империалисти, капиталисти, че сте алчи и няма да ви ги върна. Ще постъпва като вас...
73
2
 
8
 
! Отговори
а преди 8 години
Одисейчо пак се е развихрил....Ти жена нямаш ли?Или си от парадиращите...?
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас е човек на Сорос.. Гръцките гейове подкрепиха Сириза на изборите.. Чрез Ципрас САЩ удариха Германия в гръб..
71
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
89 Какво лошо прави МВФ освен че дава кредити срещу структурни реформи , да не би да печелят янките от него .Да реформите често пъти са болезнени , може и не навсякъде да са били успешни , но фондът е създаден като финансов иснтрумент на ООН за да помага в случай на криза за дадена държава .Одисей 1
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A чие е ООН,бре Одисейчо,ех,как ми писна от теб,*** смотан
69
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
87 Ние българите поне за сега доказахме че се справяме по-добре от гърците , винаги сме се справяли по-добре , преди войната сме били много по-добре ,а след войната ни минават чакв средата на 70-те и след 1980 заради членството дърпат яко нагоре , но и днес има райони в Гърция които са все едно в 19 векОдисей 1
68
4
 
11
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
С тази си политика гърците напомниха на света че 2 и 2 е 4 а не 5 или 6. Да видим световното лихвено лоби как ще им отвърне . Ако след гърците и други държавни направят същото много банки ще гръмнат.
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, САЩ не ползват кредити от МВФ, защото това е тяхна организация. Ако ползваха, щяха да фалират. Затова щатите изпозлват цял свят за кредитор, като въобще не смятат да си върнат борчовете от 52 трлн долара-външини и вътрешни.--------------------------------77 МВФ не е тяхна организация а на ООН но като най-голяма икономика имат най-много гласове в управлението , но и най-голям дял във финансирането . Неграмотността е най-страшния порок Одисей 1
66
9
 
9
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Никой няма да фалира. Гърците само обявиха че не желаят вече да са машината за пране на парите на ЕС. Милиарди виртуални евра се движат в европейските банки и се харчат в Гърция за туризъм. От години все е така. Да видим в бъдеще коя страна ще пере мръсните пари на ЕС.
65
10
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 78Той и Виденов така ни "спаси" ...
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предсказанието за разпадането на ЕС, е че ще тръгне от Балканска държава. Мислех, че ще е от нас, а *** не!Проблема на всичко и всики са лихвите и лихварите.Няма как вечно да има растеж и той да е по-голям от лихвите. Рано или късно всички ще дойдат на положението на гърците, скоро ще са и краварите!
63
7
 
10
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Кредиторите разбраха, че Ципрю само протака. Ако искаше референдум, отдавна да го е направил. Не ще да плаща и толкоз. Да дърпат шалтера и край - търг, разпродажба на Гърция и GAME OVER.
62
2
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
И как точно ни размотава, че нещо не разбирам. Явно съм глупав. Я, нали обичаш цифрите от евростат, та виж там къде сме ние и къде е Гърция. Кой в същност е фалирал? Нали се сещаш, че след някоя друга година еврото ще дойде и при нас и тогава ще видим един просперитет..
61
9
 
12
 
! Отговори
Austin Powers преди 8 години
Свидете ли сме на края на последната социалистическа държава в Европа. Ципрас може и да издържи още 1-2 години обвинявайки ЕС за колапса но дните му са преброени.