Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!

Евродепутат нахока Гърция, че иска пари, пък България е по-бедна
Обновена: 8 юли 2015 14:07 | 8 юли 2015 12:44, Бойчо Попов
337
Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!
Снимка: Ройтерс

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. "Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната", заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

Още по темата

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. "Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме".

"Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция", отчете още гръцкият министър-председател. "Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години", каза още Ципрас.

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс.

"Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси", заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост в страната му е срината.

От своя страна председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване на доверието в Европа. "Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита Вебер.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис "Не" над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.

Повече за Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
5
 
! Отговори
до Циника преди 8 години
Аз Бойко не го харесва, хич дори, но около него било то от неговата партия или други десни било то и насилствено вкарват реформи, може и дори бегла част от реформи, които обаче са ни необходими и е по-добре малко реформи, ако ще и нищожни, отколкото крадене и НИКАКВИ реформи, както управлява БСП, ДПС и АТАКА.Всичките са един дол дренки, ние от 15 и повече години дясно правителство не сме имали реално и затова и радикални подобрения няма от времето на КОСТОВ, дори и с всичките им грешки тогава!
153
5
 
6
 
! Отговори
до Циника преди 8 години
Абе аре бегай бе, Ирландия как се оправи и излезе от кризата за 2 години ?Как Словакия , Люксембург, Естония, Латвия и т.н. страни си вдигнаха жизнения стандарт с пъти откакто влезнаха в ЕС и не са фалирали, а само Гърция разбираш ли всички я прецакали.Ей това ще стане и в България, ако Волен си вкара *** изкуствени увеличения на заплатите и на пенсиите - ще харчим едни пари на кредит 2-3 години и после 10 ще плащаме тия пари ама с огромни лихви.Глупави Атакисти платени - рубладжий
152
1
 
4
 
! Отговори
Е - Ник преди 8 години
Брей, почти му станах фен на тоя Манфред Вебер!
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе вие не разбрахте ли,че животът ни се дирижира от някакви агенции за рейтинг Мудс,Фудс, Пудц и т.н.Някой да обясни,как МВФ беше докаран в Гърция. Щото в момента в Г-я има комисия по разследване точно по този въпрос.Служители от статистическата служба, работили тогава са дали показания, че резултатите са изчислени не по начин,както трябва и изкуствено завишени,за да може да се намърда МВФ и да се спретне меморандум на Г-я.А преди 10-ина дни излезе и заключението на комисията по дълга
150
2
 
2
 
! Отговори
до 241 преди 8 години
Ти когато отидеш в банката и си разсрочиш плащанията, тя кво ти казва ? ОК не се притеснявай, условията и лихвата остава същата?И да ако беше по-запознат, щеше да видиш, че всъщност приеха уж мерки за намаляване на разходите, но като се тегли чертата се оказа, че нищо РЕАЛНО не са намалили - пак си дават бонуси и привилегии на държавните служите безброй, както и не са намалили броя работещи в държавната администрация.Ама ти явно, както каза някой по-долу следваш *** пропагандна политика.
149
2
 
3
 
! Отговори
до 237 преди 8 години
САЩ имат голям Дълг, Великобритания също огромен, Япония и какво? Те си плащат вноските и всичко е наред, проблема идва, когато си неплатежоспособен, а харчиш като такъв.САЩ не ги мисли, тях никой няма да им даде да фалират, защото Китайската икономика зависи мнооого от техния пазар и фирми, както и целия свят. А и те с леки реформи и намаляване на разходите, ще смекчат дефицита, това е огромна икономика, която само с 10% намаляване на контрабандата ще си връщат дълговете :)
148
5
 
3
 
! Отговори
мунчо преди 8 години
навремето излъгахте , че покривате критериите за еврозоната / за да крадете на воля /, после лъгахте и вземахте пари от американски банки тайно , ама след 2008 -а господарите ви оставиха и сега ще се научите да живеете с това , което имате .
147
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦиникаНай-интересното от цялата работа е,че докато Ципрас се мъчи в Евр.парламент да извоюва нещо за народа си,опозицията почна изказвания по тв, че ако Ципрас не стигнел до споразумение, щели да го съдят за национално предателство. Същите тия, които 40 години докара Гърция до този хал.
146
1
 
4
 
! Отговори
До циника преди 8 години
На къде "водим" България? Тука повечето чужди банки са Гръцки, а не немски или Френски.Тука другарите от 30 години си разпределят благата поръчките и парите, Бойко е наследник на БКП, а БСП не го харесват, защото просто действа по същия безскрупулен начин и краде, като тях, но единствената разлика и причина при Бойко да няма такива кризи и фалити, като при Червените, е че в екипа му работят няколко ( малко) читави хора с десни идеи, които ги прилагат до няква степен и крепят България.
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ имат около 15 трилиона дълг. Нещо да се чува как си ги връщат? Тук някакъв обясни, че не се чувало понеже редовно си били покривали вноските. Еми като редовно си ги покриват що станаха толкоз трилиони? На това му се вика двоен стандарт.
144
0
 
5
 
! Отговори
GERB ZAVINGI преди 8 години
ВЯРНО, НИЕ СМЕ ПО-БЕДНИ НО ПЪК СМЕ СТАБИЛНИ!!!А И СОВЕН ТОВА НИЕ СМЕ СВИКНАЛИ ДА ЖИВЕЕМ В БЕДНОТИЯ, ТАКА ЧЕ НЕ НИ МИСЛЕТЕ НАС. НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИСТИНСКИ МЪЖЕ. ДЪРЖИМ МНОГО НА ГЛАД.СТАБИЛНИ СМЕ.
143
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 8 години
А ТОЙ ДА НЕ БИ ДА ОЧАКВАШЕ ДА РИНАТ ПАРИ?????
142
3
 
3
 
! Отговори
до Циника преди 8 години
Преди 2 години ги уловиха, че всъщност вместо да намалят администрацията си са я увеличили просто са изменили структурата на позициите. Хванаха ги и че си дават пак бонуси в държавната администрация, така че не ми говори глупости за хвалебствия. И тогава EС поиска повече гаранции за изпълнението на реформите и се почна играта на другаря ви Ципрас.***, тръгнал да говори тука и да дава акъл, той не знае елементарни неща.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаНикой не се опитва да ги подменя. Просто в статията са пропуснати.Не знам дали си чул цялата реч на Ципрас, в която той заяви в Евр. парламент, че парите, които отпуснаха на Гърция са отишли за спасяване на германските и др. ЧАСТНИ банки... Също така каза,че как е възможно след толкова тежки мерки за икономии вече 5 години,БВП от 120% да е 180% и безработицата да достигне 26-27 %
140
1
 
4
 
! Отговори
До Циника преди 8 години
Момче ти си изключително ***. Нали затова европа не иска да дава повече пари бе? Защото дори и след спасителните програми Гръцките правителства не искат да въведат реформите, които да намалят разходите им за пенсии и администрация ЕЙ ЗАТОВА.Кой им е виновен, че са изхарчили още пари през тези години?!? Сигурно европа е виновна пак така ли? Ако имаше малко акъл, щеше да видиш, че европа от началото иска строги реформи и мерки, които обаче Гърците не прилагат, а напротив Пак си дадоха Бонуси!
139
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакай бе нали Гърците нещяха спасителен план, с който да взимат още пари, че ги заробвали били европейците? Ся защо искат пари? Къде са скапаните платени атакисти сега да кажат нещо? Нали Гърция била тропала по масата и показвала средни пръсти, защо сега се молят като просяци на лошите европейци? Да ходят да се молят на добрия другар Путин, ама той само взима, а не дава!
138
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
до циникато и аз немея пред икономическите и финансови реторики с които се опитваш да оправдаеш една незащитима позиция, ама не ти казвам че си нахалник и ***. Това което ще ти кажа обаче, е че си смотан ***, който защитава не лично мнение а линия на политика и всичко което е в разрез с интересите и бива заклеймявано. Ако някой не ти казваше каква трябва да бъде гледната ти точка, нямаше и да имаш мнение по въпроса.
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаДе този късмет да занемееш.
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ще е интересно Боко да се изправи насред Брюксел и да започне с такъв ентусиазъм да защитава българските интереси. Такова чудо няма да доживеем. Той по-скоро ще спре заплати и пенсии, но ще даде където трябва и колкото е нужно.
135
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самият МВФ само преди два дни оповести, че всъщност дълга на Гърция бил "неправомерно" висок и трябва да се редуцира. Защо си траеха преди референдума е ясно.