Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!

Евродепутат нахока Гърция, че иска пари, пък България е по-бедна
Обновена: 8 юли 2015 14:07 | 8 юли 2015 12:44, Бойчо Попов
337
Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!
Снимка: Ройтерс

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. "Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната", заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

Още по темата

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. "Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме".

"Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция", отчете още гръцкият министър-председател. "Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години", каза още Ципрас.

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс.

"Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси", заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост в страната му е срината.

От своя страна председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване на доверието в Европа. "Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита Вебер.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис "Не" над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.

Повече за Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво на гърците те не искат ниски заплати евала за то ва те ще ги прехвърлят на нас сега да започнат да ни спират и за трета пенсия ни е сме като маймуните само на банани и то забелени
173
3
 
6
 
! Отговори
до циника преди 8 години
Комунизма няма нищо общо с градска идеология. Затова ли земеделските "съюзи" първи докараха другарите. Точно селските мързеливци мислещи се, че те изхранват работодателите си са основния поддръжник на комунизма.А и го давам, като пример, че си в селската кръчма, защото интелектуалното ти ниво не предполага да си ходил в голям град и да си учил в Университет, дори напротив, по-скоро знанията ти клонят към селската кръчма с коментари за "айдуци" и т.н.Просто си елементарен, това е ясно за всички
172
4
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До циникаСтига си ревал за гърците, отивай в Атина и почвай да разбиваш банкомати , така ще сринеш банковата система на западните изедници !!! Загубена работа !!!
171
6
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
до ЦиникаЦипрас не е от вчера премиер. Имаше 5 месеца да намали държавните разходи, да увеличи събираемостта на данъците, да спре източването на социалната система. Вместо това протака до последно само и само да получи отстъпки, без да поема никакви ангажименти. Основната вина естествено е на ПАСОК, 2001, с покриването на реалния външен дълг и влизането в еврозоната и последващите фалшификации на статистиката, но Ципрас воден от популизъм бутна Гърция в пропастта от ръба, на който стоеше.
170
2
 
18
 
! Отговори
беден преди 8 години
Прочетохте ли това изречение на Ципрас? "...служителите и пенсионерите не можели да понесат по-голямо натоварване от сегашното." Че колко ви е натоварването, питам? Знаете ли вие какво е българско натоварване? Питам господата български управляващи, тези които управляваха и тези които се готвят да го направят. Вие попитахте ли госпожа Меркел, тя знае ли и какво Ви отговори? Ако не сте, да я попитам аз. Тогава ще попитам и Ципрас дали могат да понесат повече?
169
4
 
14
 
! Отговори
до циника преди 8 години
А когато казваш, че си комунист си представям *** селянин с шкембе висящ пред компютъра цял ден, а вечер виещ на маса в селската кръчма, колко му е виновна държавата, че няма работа, а по Тошово време и тъпанарите, като тебе имали работа.Така е, който е глупав разчита на политически режим, който да издига глупавите лесни за управление и манипулиране хора, мазнещи се на по-висше стоящите и подтиска работещите и умни хора, които обаче са честни и с принципи, а не крадци и подлизурковци.Ай ./.
168
1
 
3
 
! Отговори
до 255 преди 8 години
До Седераструсофилистик казва че трябват кражби пък ''трябва се краде -няма как''
167
2
 
5
 
! Отговори
до 256 преди 8 години
До Анонименам ище дойде и ден в който Гърция ще чака решение от Еврокомисията за което латвия ,Литва ,България ,Румъния могат да наложат вето .Номерата могат да се прилагат от всички -членките на Ес са равноправни -Гърция не е робовладелец -да иска всичк и в Ес да работят за да издържат господата велики гърци
166
1
 
8
 
! Отговори
до 261 преди 8 години
До Анонимензащото никой не казва че Гърция 4 пъти фалирва ,опрощават й дълговете поостоянно й наливат милиарди ,не само Гърция се е била във втората световна война Гърция била опростила дълг на Германия -един път .Германия й опрощава 3 пъти на Гърция,кой друг ако не ЕС им даде 300 млрд на Гърция ,кой друг ако не Ес им опрости 240 млрд заеми ,а милите гърци искат 100 % опрощаване за 4 ти път , и на това отгоре още 50 -100 млрд ,-ей затова
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще "лекуват" нашата раздута до пръсване администрация !?
164
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо никой не пише,че планът,с който ще спасяват Гърция е точно този, който Гърция отхвърли на референдума!? И това е с цел да покажат кой командва парада.Защо никой не казва,как днес в Евр.парламент евродепутати казаха,че същата тази Гърция,която е дала над 1 млн.жертви по време на войната с Германия е сложила подписа си през 1953год.за опрощаване на дълговете на Германия чрез плана Маршал,а и принудителния заем взет от Гърция все още невърнат от Германия!?
163
1
 
4
 
! Отговори
до 258 преди 8 години
Ти чуваш ли се? Европа лекува кризата по различен начин във всяка държава. Както в Ирландия лекуваха даването на заеми без обезпечение и банковата им система, която беше буквално без никакви рестрикций. Така в Гърция лекуват раздутата администрация, тъй като това им е проблема и разходите свързани с нея. както и прекомерно високите пенсии и ниската пенсионна възраст.За всяка държава комисията подготвя група мерки за излизане от кризата или нещо, като наложителни реформи без които не става.
162
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До циника"Не съм атакист, ясно?! Аз съм комунист, ясно?!:)))"Единственото което е ясно че нямаш никакъв досег с реалността. Имали - дали, сега да го философия. Само бедните, неможещите и мързеливите си мислят "тоя е богат муха го ухапала", всеки си работи за парите, и никой нормален човек не вика евала на тарикатите. Да търсиш проблеми на всякаде другаде но не и в себе си за собственото си състояние е качество на истинския ***.
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 248Някои държави са на път да излязат от кризата,някои даже дават пример с Португалия. Но лошото е, че в ЕС не могат да разберат, че кризата във всяка една държава е от различно естество. Например в Кипър беше банкова.А от ЕС се мъчат да лекуват кризата по една и съща рецепта.Е, да дадат хората от опашките пред социалните кухни,чакащи за една чиния супа...
160
7
 
7
 
! Отговори
до циника преди 8 години
Ти си комунист, което показва само колко си ***-благодаря за доказателството.м/у другото атакистите рубладжий са същите,така че все тая за коя от двете руски партии гласуваш.И точно тези страни са с изключителен растеж през последните години откакто влезнаха в ЕС.Точно тези страни им се вдигна много стандарта.Аз съм бил там и съм виждал с очите си какви неща градят и как живеят и работят.Ти си стой тука и чакай опорни точки от Москва и работи за Руските,а не Българските интереси-продажник!
159
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно това е най-интересното. Гърция води в Европарламента такава битка, за да може Латвия да влезе в Евросъюза, а снощи мин.председателката им направи такива изказвания против гърците, че направо ги взриви тука. Само че същата тази забравя, че ще дойде ден, в който и Гърция ще трябва да гласува нещо за нейната държава, а и както знаете, всеки има право на вето.
158
4
 
3
 
! Отговори
Седераст преди 8 години
Реформи трябват, реформи.
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това за администрацията не е вярно. Знаете ли, че в болниците има липса на санитари, на персонал, на лекари.Знаете ли, че в момента на някои острови има само един патолог и то в разгара на туристическия сезон.Мн.неща за Гърция се скриват,но ще дойде ден, в който истината ще излезе на яве.
156
2
 
8
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
А Българите продължават да плюят и да живеят в мизерия. Нищо, важното е, че България е "отличника на ЕС".
155
5
 
4
 
! Отговори
до 250 преди 8 години
Ами как над 5 години Гърция подава лъжливи доклади за дефицита си? Ей така с наглост византийска.