SMS: Синове на Турция... започна преврат

Именно това съобщение изкарало хиляди хора срещу военните
Обновена: 18 юли 2016 19:58 | 18 юли 2016 18:00, Петя Славова
116
SMS: Синове на Турция... започна преврат
Снимка: БТА

"Синове на турската държава, в Анкара и Истанбул започна преврат. Има атаки срещу нас, ние трябва да излезем на улицата и да спасим държавата си".  Такова съобщение получили всички в Турция на мобилните си телефони в нощта на преврата. Така хората били призовани да излязат на улицата и да се изправят срещу военните.

Останалото е ясно. Стотици хиляди излизат и се изправят срещу танковете. Сред тях не е Христо Копано. Мъжът отказал да излезе, въпреки призива на държавата за съпротива. 

"Не са призовавали към боеве, а само да излезем. Но аз отказах, защото не знаех какво се случва точно и не исках да участвам в това", разказва Христо. 

А това, което се случило, след като хората излезли на улицата, било страшно.

Още по темата

"Хората взеха танковете, свалиха военните, полицаите ни помогнаха", разказва Кахар, който е подръжник на демокрацията, но не и на самия Ердоган.

"Нормално беше да се излезе на улицата, но не беше нормално да се режат гърла на военните и да се крещят религиозни призиви", коментира пред Нова тв друг мъж на име Хулей, който също не подкрепя Ердоган и политиката му.

Според него обединението на хората срещу преврата, е използвано от управляващите, за да спечелят повече власт. 

"За него това беше перфектната ситуация, защото сега той е по-могъщ от всякога. Сега религията ще вземе властта над цяла Турция, защото Ердоган има цялата сила и ние ще се изправим срещу много лоши времена, които се задават", смята Хулей.

Никой не знае какво точно се случва с Турция в момента. Христо Копано споделя, че никога досега не е ставал свидетел на подобна ситуация. Мъжът се чуди как не е имало траур, поне за цивилните, които са загинали. За тях почти никой не говори, а се смята, че жертвите са около 300 души.

Много хора като него не разбират за какво са митингите, прераснали в политическа кампания със скара, сцена и агитационни песни. Знае се, обаче че те ще продължат до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
12
 
! Отговори
българина преди 7 години
Къде е бхк и Америка срещу България, къде в американския съд в Ню Йорк, който постанови наскоро 31 пола!!! Защо само синове, ами останалите 30 вида ханъми по долни джендера ли са че не ги призовават? ай сик тир дискриминацията, това демокрация ли е бе...ха ха ха. Туркия ке падне и ке пада докато не стане повече.... Прекалено много животи и държави съсипаха тия зве ве. Ататюрк им беше шанса ама аллах не прощава
25
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изхвърли краварите от Инджирлик ще реши половината от проблемите си.
24
3
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Не трябва ли Ердоган да си подаде оставка и иска Нови Избори ?Мисля че Демокрацията има Принципи .Иначе все по-ясно се вижда на къде върви Турция .
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Ердоган денонощно плюеше по Русия както прави нашия президент нищо лошо нямаше да му се случи.Щатите не простиха залитането към Русия и опита за преврат не закъсня.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нормално беше да се излезе на улицата, но не беше нормално да се режат гърла на военните и да се крещят религиозни призиви"С ислямиста Ердоган на власт това скоро ще е нормална гледка по турските улици, сега беше поставено началото. Очаквам в началото на всяка година да принасят в жертвоприношение по един кюрд, за да каже шамана дали ще е добра годината.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ винаги са се опитвали да владеят целият свят. Вживяли са се в ролята на световен господар, но това е твърде амбициозна задача дори и за САЩ. Ще претърпят пълен провал!
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турция и турците живеят още в 10ти век. Такова им е нивото на развитие на цивилизацията.
19
3
 
30
 
! Отговори
Шишо преди 7 години
Аз видях само мустакати неандри и забрадки в подкрепа на този. Никъде на видях една физиономия от 21 век. От 70 милиона излязоха по-малко от милион и то тия дето утре ще им дадат държавни служби от които да мачкат образованите и светски настроените. Както и при нас за ГЕРБ, ДПС и БСП, избирателите на Ердоган са само от тъмния етнос, там налива той основните пари на държавата. Бил съм там и знам за какво говоря.
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС, САЩ , и Русия трябва незабавно да изолират Турция от всички страни и да поставят ултиматум на Турция за незабавно прекратяване на безредиците
17
5
 
27
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
"Нормално беше да се излезе на улицата, но не беше нормално да се режат гърла на военните и да се крещят религиозни призиви"Как по между другото научаваме, че някой бил рязал гърла, че някой бил крещял религиозни призиви. А медиите съвсем друга картинка рисуват: Да не би да си помислим, че приятелска Турция не е чак толкова приятелска.
16
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега на турците ще им спрат и интернета, защото Уикилийкс се закани тези дни да публикува 100 000 документа, отнасящи се до властта в Турция.
15
5
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Хората в Турция са...стадо.Изтърваха момента за промяна и истинска...демокрация.Ердоган не е символ на демокрацията,напротив,на път е да се изпълни мегаломанският му план за неограничена лична власт в тази бивша империя,а от там на къде ще...избие и той не знай.
14
5
 
24
 
! Отговори
читател преди 7 години
Идва нощта на дългите ножове.Добре позната схема.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лош материал. Много политици разчитат на това, познато ни е...
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 7: Правило 1 при преврат: Арестувай "омбашията" !
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нормално беше да се излезе на улицата, но не беше нормално да се режат гърла на военните и да се крещят религиозни призиви""Сега религията ще вземе властта над цяла Турция, защото Ердоган има цялата сила и ние ще се изправим срещу много лоши времена, които се задават"-----------------------------------------------------------------В тези две изречения виждаме бъдещето на Турция. Сирия 2.
10
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баклава и обещания. Големи театри, големи циркове. Хубава работа ама турска. Добре, че бяха кюрдите да ги пазят от ИД, че с тази бизнес политика, нищо чудно сами да се избият.
9
7
 
34
 
! Отговори
честито преди 7 години
Диваци. По митингити виждам основно забрадени и мустаклийски башибозук, нищо общо с митингите преди. Когато бяха нормално изглеждащи хора. И диктаторите са смъртни.
8
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мъжът се чуди как не е имало траур, поне за цивилните, които са загинали."Защото са консуматив, мустака ги е изкарал на улицата да му свършат работа, след което ги е изхвърлил в кошчето.
7
2
 
23
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Правило 1 при преврат: прекъсни комуникациите