SMS: Синове на Турция... започна преврат

Именно това съобщение изкарало хиляди хора срещу военните
Обновена: 18 юли 2016 19:58 | 18 юли 2016 18:00, Петя Славова
116
SMS: Синове на Турция... започна преврат
Снимка: БТА

"Синове на турската държава, в Анкара и Истанбул започна преврат. Има атаки срещу нас, ние трябва да излезем на улицата и да спасим държавата си".  Такова съобщение получили всички в Турция на мобилните си телефони в нощта на преврата. Така хората били призовани да излязат на улицата и да се изправят срещу военните.

Останалото е ясно. Стотици хиляди излизат и се изправят срещу танковете. Сред тях не е Христо Копано. Мъжът отказал да излезе, въпреки призива на държавата за съпротива. 

"Не са призовавали към боеве, а само да излезем. Но аз отказах, защото не знаех какво се случва точно и не исках да участвам в това", разказва Христо. 

А това, което се случило, след като хората излезли на улицата, било страшно.

Още по темата

"Хората взеха танковете, свалиха военните, полицаите ни помогнаха", разказва Кахар, който е подръжник на демокрацията, но не и на самия Ердоган.

"Нормално беше да се излезе на улицата, но не беше нормално да се режат гърла на военните и да се крещят религиозни призиви", коментира пред Нова тв друг мъж на име Хулей, който също не подкрепя Ердоган и политиката му.

Според него обединението на хората срещу преврата, е използвано от управляващите, за да спечелят повече власт. 

"За него това беше перфектната ситуация, защото сега той е по-могъщ от всякога. Сега религията ще вземе властта над цяла Турция, защото Ердоган има цялата сила и ние ще се изправим срещу много лоши времена, които се задават", смята Хулей.

Никой не знае какво точно се случва с Турция в момента. Христо Копано споделя, че никога досега не е ставал свидетел на подобна ситуация. Мъжът се чуди как не е имало траур, поне за цивилните, които са загинали. За тях почти никой не говори, а се смята, че жертвите са около 300 души.

Много хора като него не разбират за какво са митингите, прераснали в политическа кампания със скара, сцена и агитационни песни. Знае се, обаче че те ще продължат до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурен съм, че стотици хиляди нормални турци видждат какво става в държавата им, но ги е страх да кажат нещо срещу Ердоган, щото ще се разделят с главите си. Страшно става там, а още по-страшно е, че те са ни съседи. Дива ислямизация под носовете ни.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха СМС-ът не е подписан от Ердоган, така че реално всеки е излязъл да си защитава неговата Демокрация, а накрая какво се оказа :)тук пръст имат сериозни сценаристи на сапунки
4
27
 
6
 
! Отговори
бай изселник преди 7 години
Хайде сега, диктаторите Живков, Кадафи Хюсеин били добри пък Ердоган лош , така ли?Типично за простолюдието е да прилага двоен аршин в зависимост от това какво му изнася. Аз пък ви казвам че за повечето в Турция Ердоган е добър. Това се видя сега и при протестите преди няколко години когато контрпротестът в подкрепа на Ердоган беше 3 пъти по голям
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато се осъзнаят, ще бъде много късно.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нормално беше да се излезе на улицата, но не беше нормално да се режат гърла на военните и да се крещят религиозни призиви"Кое бе, за Турция ли не е нормално? ахахах
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой не скача е с Гюлен! :DDDD