Живеем тук като животни: Мигранти студуват в импровизиран лагер в Босна

50 000 мигранти са преминали в Босна от 2018 година на път за ЕС
15 ное 2019 21:28, Елка Василева
68
Живеем тук като животни: Мигранти студуват в импровизиран лагер в Босна
Снимка: архив, Reuters

Тежки сиви облаци са надвиснали над импровизиран лагер за мигранти на границата на Босна с Хърватия, вещаейки още дъжд и злочестина за стотиците хора, оказали се заклещени в това отдалечено поле с палатки, докато са се опитвали да стигнат до Западна Европа.

Дъждът тази есен превърна лагера Вучак в кално езеро. Навсякъде има отпадъци, а мигрантите внимателно си проправят път между струпаните студени палатки или се крият в спалните си чували, сгушени един до друг.

"Не е възможно да се живее тук. Виждате това", казва Йемшир от Пакистан. "Трябва ни хубаво място, където да живеем, спим, ядем, пием", добавя той.

Местните власти устроиха лагера по-рано тази година на бивше сметище и близо до минно поле, останало от войната в тази балканска страна през 90-те години на миналия век. Известен сред мигрантите като "джунглата", палатковият лагер е смятан за негоден от водещите международни организации, но местните власти казват, че не могат да го закрият, преди да бъде намерено ново място.

Вчера към призивите за закриване на лагера, който се намира до северозападния босненски град Бихач, се присъедини и високопоставен представител на ЕС по въпросите на миграцията.

Мигрантите, които коментираха пред Асошийетед прес условията, се представиха само с малките или с фамилните си имена от страх, че ще бъдат депортирани или наказани.

"Живеем тук като животни", каза Амир, също от Пакистан.

Около 50 хиляди мигранти са преминали в Босна от миналата година на път за ЕС. Бедната балканска страна се затруднява да се справи с натиска.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос предупреди, че трябва да бъдат осигурени адекватни условия за настаняване на осемте хиляди мигранти в страната, "за да се избегне голяма хуманитарна криза през зимата".

ЕС е отпуснал на Босна 36 милиона евро помощ, но условията във Вучак са толкова лоши, че "никаква финансова помощ от ЕС не може, нито ще бъде отпусната за него", каза Аврамопулос.

Задълбочавайки допълнително напрежението, властите в Северозападна Босна заплашиха да въведат полицейски час в два други големи мигрантски лагера, за да принудят централното правителство да премести настанените там хора на друго място в страната.

Тези лагери, където са настанени 2000 души, край градовете Бихач и Велика Кладуша са ръководени от Международната организация за миграцията.
Местните власти обявиха, че от петък няма да бъде разрешено влизането на още хора в лагерите, а само на онези, които са тръгнали към хърватската граница, ще бъде разрешено да напуснат.

В лагера Вучак мигрантите казват, че няма да се откажат въпреки мизерията. Струпани около лагерния огън, някои са вдигнали крака пред пламъците, за да се стоплят. Ануар, също от Пакистан, държи ръцете си пред огъня.

"Много е студено", казва и се усмихва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: боснамигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието на статията изисква отговор и той е: в лагер е лошо, затова се върнете у вас.
35
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджиски ***,ни увещават,как в родната татковина се живее добре .Как средната минимална заплата е 1400 ,а хората в провиницията работят за 600 лв -чисто .
34
2
 
17
 
! Отговори
88 преди 4 години
Без три пръста нема Кръста . Да им направят една Сребреница те знаят как сръбските босненци :) и няма проблем
33
0
 
54
 
! Отговори
ined преди 4 години
Никой от пакистанците не каза, че иска да работи, всичките са дошли само да спат, ядат и пият.
32
2
 
44
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Не е възможно да се живее тук. Виждате това", казва Йемшир от Пакистан."================================================Решението - отивайте си у дома! Евреите ви набутаха в Западния свят и ви използват като оръжие за разрушаването му. Тук не ви е мястото, с присъствието си в земите на европееца разрушавате както европейската цивилизация, така и вашата. Държавите ви имат нужда от вас! Вървете си при своите!
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи от утре искам жирафи фауни и басеин до лудницата купих Ферари и минавам на специални умения зоопарка дае с водопад и лъвът да нее гладен проверка на всеки час плюс редовните абонати поздрав за един добър приятел
30
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си ходят откъдето са дошли.
29
1
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Няма страшно !Така ще бъде само, докато са на Балканите.Минат ли по на запад ги очакват баба Меркел и мек Макрон с разтворени обятия.
28
0
 
35
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Диваците настояват, най напред във всяка палатка да се постави телевизор. После какви са тези палатки - искаме апартаменти с бани и балкони. На всеки бежанец мерцедес! - така ни обещаха нонпрофит организацията Шалом. Искаме и нормални условия за третия пол. Не искаме да ходим в България, Румъния и особено гърция и турция , - те са най гадните фашисти, отричат холокоста - мизерия, пред която Босна е курорт.
27
8
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не човешки съдбиколко големи късметлии сме ние че нямаме този тип проблеми
26
2
 
44
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Втората Световна е била разрушителна за Гремания , Франция , Англия , Италия , Белгия и всички сегашни развити икономики към които драпат тези "жертви на войната" в страните си . ДАЛИ ТЕЗИ ИЗБРОЕНИ СВЕТОВНИ ИКОНОМИКИ ЩЯХА ДА СЪЩЕСТВУВАТ АКО ГЕРМАНЦИ , ФРАНЦУЗИ ,ИТАЛИАНЦИ,БЕЛГИЙЦИ БЯХА ИЗБЯГАЛИ ОТ СТРАНИТЕ СИ ВМЕСТО ДА ЗАПРЕТНАТ РЪКАВИ И ДА СЕ СКЪСАТ ОТ РАБОТА ЗА ДА ИЗГРАДЯТ ЗА СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ ?А сега тия търтеи изоставили родината си отиват наготово , хленчейки .
25
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо просто не се отбиете за малко в Пакистан по-добре? Някой да ви е канил тук? Да са ви обещавали много добри условия на настаняване?! Какво искате от европейците по-точно, животни такива? Ще ви предложим петзвездни хотели безплатно, стига и вие да започнете да предлагате такива за всички европейски навлеци в Пакистан. Откога сте във война и вие, бе?
24
4
 
26
 
! Отговори
Алокакси преди 4 години
Ми да ги запалят да се постоплят.
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре дошли имигранти плакатите къде изчезнаха, срам за Европа че не ги връща обратно поне, кой оцелее зимата да не се притеснява ще има и друга зима
22
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пакистанци не влизаха ли в Англия с предимство,понеже са към Британската общност.Да ходят в Лондон там кмета е пакистанец и може да уреди нещо!
21
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лагера бил построен върху бившо сметище и е близо ,до минно поле!Евала на босненците,мигрантите сами трябва да се сетят ,че са нежелани и да се връщат от където са дошли!
20
1
 
54
 
! Отговори
111 преди 4 години
"Трябва ни хубаво място, където да живеем, спим, ядем, пием" ехааааааа, за работа
19
1
 
34
 
! Отговори
дада преди 4 години
баба Меркел заслужава по една пръчка от всеки премръзнал имигрант
18
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър вечер на братята как сте братя
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще товарят Босна, защото Западът не иска да се товари.Нали на всички е ясно, че пакистанец с пари си взима дипломата за лекар, самолетния билет и пътува за Англия, когато си пожелае?!Тези са най-бедните и неуки от всички пакистанци, афганистанци и сие и те не представляват интерес за западните икономики.