Гърция си стъпва на краката – имотите скочиха със 7,7% за 1 г.

Прогнозите са ръстът на цените на жилищата да продължи
3 дек 2019 08:40, Елка Василева
14
Гърция си стъпва на краката – имотите скочиха със 7,7% за 1 г.
Снимка: архив, Reuters

Цените на имотите в Гърция уверено се възстановяват след кризата, показват данни на гръцката централна банка. Жилищата в южната ни съседка изгубиха над 42% от стойността си от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2017 г.

Но от началото на 2018 г. цените вървят нагоре, пише „Труд“. Темпът на растеж се увеличава, като започва от 0,5% в началото на 2018 г. и се ускорява до 7,7% на годишна база за периода април-юни 2019 г., показват данни на централната банка на Гърция.

В Атина, където търсенето е по-голямо, цените са нараснали с 11,1% през второто тримесечие на тази година. Темпът на ръст е по-бърз дори в сравнение с бума от 2002-2007 г. В Солун за периода се отчита увеличение на цените на имотите от 7%, а в другите водещи градове достига 4,1%.

Въпреки това Гърция изостава значително в сравнение с други държави в Европейския съюз (ЕС). В Испания, например, продажните цени на жилищата намаляха с 35,3% по време на икономическата криза, но оттогава са се възстановили с 15%. В Ирландия спадът надхвърли 53%, а до момента цените са се възстановили с 34%. В Португалия спадът беше значително по-малък – само 13,3%, и сега цените са дори по-високи в сравнение с бума преди кризата, като отчитат ръст от 33,5%.

Сделките в Гърция също се увеличават, сочат данни на Независимия орган за публични приходи. През декември 2018 г. ръстът достига 65% спрямо декември 2017 г.

Очакванията са ръстът на цените на жилищата в Гърция да продължи, тъй като брутният вътрешен продукт, заетостта и частното потребление също се покачват. Икономиката расте за девет поредни тримесечия, частното потребление нараства силно, а равнището на безработица е в постоянен спад от 2013 г. насам.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Гърцияцени на имотите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от цялата статия изводът е един - Демек купувайте имоти тук ,щото в Гърция вече са скъпи..хе,хехе..някой връзва ли се на тези тарикътлъци ,никой не ви кара да презастроявате
11
12
 
3
 
! Отговори
хайде преди 4 години
стига с тая *** гърция вече ,че ме хващат карастанчовите
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние си чакаме новите гербави успехи, свързани с вдигане на цени и данъци!
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано и България да фалира като Гърция. Как да си обясним факта че фалиралата Гърция има 2-3 пъти по висок стандарт от България?Ама те винаги са били по добре от нас. Още преди 1990г там си имаха западни стоки, и доста развит капитализъм.
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учат се от нас, нормално.
7
6
 
2
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Айдеееее удддрррииииии
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вдигали се, но Гърция изоставала...Айде къш малаки грозни и със здраве да си го ближете за сол, докато се разтопи.
5
6
 
11
 
! Отговори
E, преди 4 години
всеки който е ходел в Гърция е видял за какво става въпрос. Гърците се скапват от работа, и *** от глад по улиците. Едвам смогват да изнасят труповете.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е моментът за надуване на имотите, защото новите кредити са с гратисен период. После, кой купил, купил, а кой продал, продал.
3
13
 
7
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Ниски заплати, но високи цени на жилищата и храната в комбинация с висока безработица. Супер е в Гърция няма що....
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От навлеците се дигат цените на евтините имоти платени от държавата.
1
9
 
28
 
! Отговори
Тия преди 4 години
гърци винаги са били, и си остават топ тарикати. Още преди години писах, че ако някой си мисли, че ще връщат нещо на ЕС-много греши. Не само няма да връщат, но предявиха претенции към Германия за още репарации от ВСВ. Щото един ни плашеше, че сме щели да станем като тях. А дано, ама надали!