Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово

Прищина обяви сръбските лични документи за невалидни в Косово
Обновена: 31 юли 2022 22:28 | 31 юли 2022 21:51, Камелия Цветанова
382
Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово
Снимка: БГНЕС

В северните райони на самопровъзгласилата се Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti.

Още по темата

Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна: там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

"След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията", се казва в публикацията.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите "Сърбия ще победи".

Както съобщи косовското правителство, от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово)./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още по темата: СърбияКосовотревога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
17
 
18
 
! Отговори
Марин преди 1 година
Не ми е жал за сърбитте, заслужават си всичката мизерия. Косово не е сърбия, там живеят албанци, които бяха окупирани през 1913, така както окупираха Македония.
255
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
джуджа играе ва банк.
254
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите обявили Въздушна тревога? Да не ги нападат Албанските космически сили?
253
24
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Косово може да си налага правила,защото е суверенна държава.Явно сърбите отново ще папкат натовски бомби.Айде сега олиигофрена Путин да ходи да им помага.
252
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде братя сърби този път избийте шиптърите до крак!
251
8
 
21
 
! Отговори
Хармериканските преди 1 година
Провокации край нямат.
250
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шиптарите ще видят ЕС на куково лято.
249
18
 
14
 
! Отговори
Fakt преди 1 година
Най голямата американска база в Европа е в Косово,сърбите си играят с огъня.
248
2
 
4
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Или както се казва : Въпрос на мъжка чест не на игра" На Тошко Йорданов му остават към 95 часа имунитет!
247
0
 
14
 
! Отговори
Днеска добре ги преди 1 година
Оплескаха нещата. Утре ще видим.
246
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Малко е тъжен разказа Мексиканецът - знаеш ли защо? То всъщност е велика победа на човешкият дух срещу многократно по-силна заплаха. И не е някви хоп троп овчарчето Давид с прашката един камък и край с Голиат. Трябва да си отвориш пролука за камъка и за ъпъркъта и трябва да понесеш, издържиш, оживееш целия чудовищен побой ... Обаче тая победа така и не разбира публиката, колко трудно е извоювана...
245
2
 
2
 
! Отговори
Браво на КФОР преди 1 година
А албанците защо не им благодарят...
244
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Обаче трябва да знаеш разсъжденията на мексиканеца в разказа са нещо дето много може да промени мисленето на човек, обаче след девет рунда тежък побой мръдва малко ....
243
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
И някъде в деветия рунд добииичето напомпано няма вече сили да удря толкова силно колкото досега, отваря си Гарда все повече, пролука и тряс ъпъркът от Мексиканеца. Изневиделица ... Ония не става .... А Мексиканецът седи и гледа публиката с отпуснати ръце... И тая публика започва да прилича на оръжия за народа му ...
242
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вучич Май КФОР успокои сърбежите какво ги чака, ако се подхлъзнат :))))
241
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чичко Гугъл "Дава средна заплата в Русия 830 лв. При цени три пъти по - ниски от тука" Цена на литър зехтин - 30 лева :)))), домати 6 лева, литър прясно мляко 3 лева, картожки, 3 лева плюс :))))
240
0
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Малко тъжен разказ е "Мексиканецът" и в същото време много истински, как някой политически спорове се решават на други арени. Обаче Мексиканецът толкова много бой е ял на тренировките и като спаринг, че е добил качеството жилавост. Може да не мое да удря като зверооо обаче ... Свършва петия рунд Мексиканецът отказва да падне и вземе едни лесни пари, треньора му крещи в ушите "Падни момче" , обаче решава да не падне - копилето италианско белгийско му удря два три тежки и някъде в деветия рунд ...
239
1
 
5
 
! Отговори
Вучич преди 1 година
Благодари на Русия за подкрепата преди малко. От Русия някак си успокоиха албанчетста.
238
5
 
7
 
! Отговори
Чичко Гугъл преди 1 година
Дава средна заплата в Русия 830 лв. При цени три пъти по - ниски от тука и бензин за стотинки, горе - долу е същата работа
237
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Едва ли е МНОГО по-зле е от България. Явно не си бил, да видиш за каква отчайваща мизерия става дума. :))))