Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово

Прищина обяви сръбските лични документи за невалидни в Косово
Обновена: 31 юли 2022 22:28 | 31 юли 2022 21:51, Камелия Цветанова
382
Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово
Снимка: БГНЕС

В северните райони на самопровъзгласилата се Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti.

Още по темата

Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна: там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

"След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията", се казва в публикацията.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите "Сърбия ще победи".

Както съобщи косовското правителство, от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово)./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още по темата: СърбияКосовотревога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
6
 
! Отговори
Едва ли е преди 1 година
По - зле от България.
235
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Браво на ШАЩ А в просия защо е такава мизерия? Там нали великана Путин управлява?
234
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 327 "с кой каквото може" Значи няма опасност. Русофилите нищо не можете, а и сте бедни като мишки, та няма и с какво. :)))))
233
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 323 "И им искат майка си и баща си като цена!" Лади се продават/ха в България чисто нови: Веста и Нива. За какви дивотии ми приказваш? Отгоре на всичко базара е пълно с обяви: от 1500 лева за нормални бройки до 9 бона в състояние като за парад. Продължаваш да лъжеш, че не е имало начин да караш Лада. Вместо това караш Фолксваген. Иначе много голям фен бил на просия. Но само на приказки.
232
10
 
14
 
! Отговори
А преди 1 година
Ще гласуваме за Възраждане. Хармериканските слуги няма да мирясат, докато не ни изтребят до крак.
231
1
 
23
 
! Отговори
Тая тъпа преди 1 година
Държава Косово е хармерикански проект.
230
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 320 "Та искам пак Лада ама няма!" Освен пенсионерски спомени за втори път лъжеш по най-безпардонен начин. Лада в България има (или имаше преди санкциите след 24.02, сега не знам). Ако си искал, си можел да караш Лада. Факта, че караш Фолксваген, че и лъжеш, че не си имал избор казва всичко за "верността" ти. Келепирджии на дребно-идеалисти. Нещо като комбайнер-интелигент. :))))
229
3
 
6
 
! Отговори
320 ганЮ пали преди 1 година
джапанките за руслямдия, ще възраждат м0сквичЪ.
228
7
 
5
 
! Отговори
Братята американци преди 1 година
ще чешат сърбите пак.
227
2
 
6
 
! Отговори
Бутаков преди 1 година
Сърбите са големи тарикати, това което сториха през 1885та не е забравено и давност няма.
226
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 314 "Искам пак Лада,ама няма!" Защо лъжеш така нагло? Лада можеш да си купиш без проблеми. Да не говорим, че можеш още да си караш Ладата от едно време! А сега караш гнусен западен автомобил! Чудно как се понасяш такъв да си колаборационист на прогнилия Запад. :)))
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако турците стъпят на Балканите,дедите ни ще се въртят в гробовете като пумпали.Приятелството на Бойко с Ердоган трябва да се преосмисли.Газ,газ,ама да не станем пак рая.
224
5
 
3
 
! Отговори
Албанска поговорка преди 1 година
Щом сърбия почеши я...
223
0
 
3
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Той Хер Сакскобурготски е прилично неграмотен и невежа и със сигурност не е чел "Мексиканецът" на Джек Лондон. За едно момче дето си докарва по някое песо в боксовия клуб като спаринг партньор и боксово круша. И му уреждат мач срещу световния шампион от италиански произход с уговорката да падне на петия рунд. Кое време станахме - Девети рунд и Мексиканчето бугарче още не пада, много кофти а свиньоооо ....
222
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещу какво удържат паритета 4 хаймарса срещу 50 хиляди руснака и 20 хиляди гвардейци от гвардията на сме и лнр на фронт с дължина няколко хиляди км на площ колкото 5 Българии.Ударили два склада е и?
221
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако *** стъпат на Балканите,това не са ли Отомански имперски среднощни миражи на султана,раята с бг лични карти сама ще тича към Туркия.
220
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 308 Буди недоумение, че 4! Химарса са такъв проблем за великата руска армия, че едвам удържа паритета.
219
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 307 "Заставаме зад Русия!" Не си убедителен. Трябват дела, не думи. Купи Лада, забий пирон в ковчега на Запада. :)))))
218
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми от Тея 8 хаймарса вече 4 дадоха фира барабар със зареждащите машини а освен тях и колко Сезара и Панзерхаюбитсе също дадоха фира ами норвежките а109 гаубици а ми американските м777.Гола вода са западните оръжия както и украинската армия.
217
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 303 "Което наблюдаваме и в момента въпреки хаймарсите украинците не могат да мръднат напред." Хихихихи. Украинците имат ЦЕЛИ 8 Химарса, срещу стотици установки за ракетен огън на русНАЦИте. Наистина наблюдаваме нещо интересно. 8 единици западно оръжие от 90те са огромен проблем за "великата" руска армия. До степен, в която руските мегафони твърдят, че Русия се бие с тояги срещу украинците. :)))) СМЯТАЙ! :)))))