Заради Нова Каховка: Румъния очаква Черно море да не става за къпане

Властите очакват мръсотията да достигне крайбрежието до десетина дни
Обновена: 13 юни 2023 16:05 | 13 юни 2023 15:53, Нели Христова
116
Заради Нова Каховка: Румъния очаква Черно море да не става за къпане
Снимка: БГНЕС

Властите в Румъния очакват черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане. Експерти казват, че всичко зависи от теченията на вятъра.

Плажуването по бреговете на Черно море това лято е под въпрос след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ „Нова Каховка“ в Украйна. Властите в Одеса вече са предприели мерки. Хората не трябва да влизат в морето, а някои плажове са напълно затворени.

Води, пълна със седименти, мазут, експлозиви и други неизвестни засега вещества се очаква да достигне до румънското крайбрежие в рамките на десетина дни.

Румънците, които вече се възползват от по-хубавото време, за да отидат на плаж, са резервирани относно влизането във водата. Повечето твърдят, че ще изчакат излизането на официалните данни за замърсяването и едва тогава ще решат, дали да се изкъпят в морето, предаде bTV.

Български еко активисти са категорични, че когато тази замърсена вода достигне устието на река Дунав, седиментите и хранителните вещества ще бъдат отнесени от течението още на юг и вероятно в началото на юли те ще достигнат родното Черноморие.

Специалистите обясняват, че тези вещества ще стимулират растежа на водораслите – процес, известен като „цъфтеж на водата“. Това ще доведе до намаляване качеството на водите за къпане и вероятно намаляване на солеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Яко преди 10 месеца
партньорите се грижат за туризма по черноморието
100
0
 
3
 
! Отговори
Алов преди 10 месеца
А в Б-я всичко ток и жица
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Румъния може е да не става за къпане, но българските власти бодряшки съобщават че няма никакво замърсяване на българското крайбрежие и отново най-неочаквано ще бъдат изненадани.
98
9
 
0
 
! Отговори
Виц от Оня с коня преди 10 месеца
Украинец намерен застрерян до взривната язовирна стена.Украйна:Наш човек убит от пропуски наемници.Москва:Убития е ликвидиран от свой ,но е убит с американски патрони, до като сам е взривявал собствения си язовир...
97
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече пуснаха кадри от Одеса, там е голяма мръсотия по крайбрежието.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Е?, Нали има морски течения, бе ***, водата се движи постоянно, не стои на едно място!
95
25
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо не предупредите хората да се пазят, като им кажете истината, че всички зарази от американските лаборатории в Украйна, са били отнесени с водата и е опасно да се къпят това лято в Черно море и задължително да пръскат за комари? Хора, не се къпете в Черно море това лято! И освен заразите, има и други вредни вещества , взривяването на стената е довело до екологична катастрофа!
94
29
 
23
 
! Отговори
РуZZkий мир преди 10 месеца
Копейкините и корнелийчето Минчев да отидат да чистят Черно Море,което техните кремълски Государи оплескаха ама си мълчат Украйна била ударила стената ,ами руските войски са там да я охраняват какво са гледали как са пропуснали деверсантите ,че те ако имат такава ракета да руши стени направени да удържат ядрен удар жална е им майка на московците
93
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русоpoбитe както винаги изпълзяха да пропагандират срещу украинците, но всичко ще излезе наяве накрая! После само да не се скриете по дупките си!
92
5
 
10
 
! Отговори
Мерси Путин преди 10 месеца
Мерси другарю!!!
91
13
 
23
 
! Отговори
Динев преди 10 месеца
Нашият Радев да връчи орден Мадарски конник на товариш Путин за взривеният язовир,вчера край Донецк още един са разрушили,уж да забавят настъплението на казаците,ам нищо ние сме свикнали на пакостите на руснаците,като ни слагат въжето пак се радваме,нищо че ще сме без туристи
90
33
 
35
 
! Отговори
Алек преди 10 месеца
Русия е способна на всякакви видове еко катастрофи . Да не забравяме ,че тя е главен виновник за пресушаването на цяло море ! Няма да повярвам ,че Украйна си в взривила стената на язовира ! Кой нормален ще си унищожи реколтата ,най плодородните си почви и ще причини такива Еко катастрофи на собствена земя ? Кой ? Съсипаха черни море ! Унищожиха и него ! Какво повече ! А вие драги сънародници кланяйте се още на тези окупатори ! Смешни сте !
89
16
 
8
 
! Отговори
vale_karo преди 10 месеца
Предлагам Румънците да затворят всички свои курорти по крайбрежието и да оставят туристите на БЪЛГАРИТЕ.
88
2
 
23
 
! Отговори
Ромале преди 10 месеца
То и сега в Румъния не става за къпане Черното море
87
33
 
39
 
! Отговори
storm преди 10 месеца
Гнусните рашляци е*аха майката и на моренцето,Господ ще ги накаже !!!!
86
37
 
11
 
! Отговори
Е? преди 10 месеца
Абе глупости бе , бг крайбрежието е далеч от нова кахофка,кой ви плаща да пишете лъжи?!!?
85
30
 
54
 
! Отговори
Бг преди 10 месеца
Украински военен си призна, че са правили тренировъчни стрелби по тази язовирна стена, т.е. това е *** Украинска операция, която ще остане покрита и ненаказана. Проблема е, че руснаците не се сетиха да я защитят с някоя ПВО система
84
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОФ. а какво стана и с тръбата във варненското езеро, освен че предстои пореден ремонт и фекалиите се вливат спокойно от няколко години, нали така? Сега вече със сигурност няма да стъпя на Черноморието. Токсичността е от по-рано, но вместо да намалява, тя се увеличава. И преди да сте изтрили коментара ми - във вашия сайт е пълно с проруски и евроатлантически ***, които спамят много крайни мнения, и тук там некой нормален човек, който се възмущава.
83
21
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стената я разрушиха Англия и САЩ, използвайки украинците. Има документирани украински експериментални стрелби още миналата година по стената, за да видели колко е здрава. Продължиха и тая година и стената не издържа. Благодарете на зелената гъсеница, че морето в България няма да се състои, нито целия бизнес и припечелване от него.
82
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еко активистите са си платени от чужбина- както спират лифтовете на Банско така сега ще плюят по туризма ни с разни глупости, които няма да се случат, но те да закарат туристите в Гърция! Екотероризъм е това!