Ковачевски се моли за консенсус по пътя им към ЕС

Необходим е за промените в Конституцията
37
Ковачевски се моли за консенсус по пътя им към ЕС
Снимка: БГНЕС

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова за "национален и обществен консенсус за да се изпълни стратегическата цел на РСМ - членство в ЕС".

По отношение на промените в Конституцията, които са част от Преговорната рамка и условие за провеждането на втората междуправителствена конференция, което означава и започване на преговори за членство, Ковачевски смята, че "депутатите в момента имат много по-важна работа от това да водят предизборна кампания и да правят сметки за министерски и директорски кресла".

"Сега бих казал, те имат най-важната задача - това означава да подсигурят европейско бъдеще и перспектива за страната, за гражданите, които са им дали мандат. Не само правителството, не само опозицията, а цялото общество трябва да обедини сили за евроинтеграцията на Северна Македония. Необходим ни е национален и общестнвен консунсус за окончателното постигане на стратегическата цел - РСМ да стане член на ЕС", каза Ковачевски в интервю пред държавната агенция МИА, предаде БГНЕС.

На 18-ти август, когато ще се проведе първото заседание в парламента за промените в Конституцията, Ковачевски очаква "откровен, качествен и смислен парламентарен дебат, където ще бъдат изнесени всички аргументи, с цел всички заедно да достигнат до едно надпартийно решение, което ще се демонстрира сериозност и отговорност, в един труден момент, който едва ли ще се повтори".

Според Ковачевски "опозицията трябва да реши дали подкрепя евроинтеграцията, истински и по-същество, или пък подкрепя изолацията на страната".

"В началото говореха за българизация. След като стана ясно, че няма подобно нещо, сега говорят за български диктат. Промените в конституцията не са диктат на никого. Не са и предложения на една страна. Те са част от Преговорната рамка за РСМ за членство в ЕС. Нищо повече и нищо по-малко", каза още той.

Македонският премиер смята, че не може да се очакват нови искания от страна на София. "Исканията ще бъдат за реформи.... ще трябва да взимаме сериозни и трудни решения, които ще гарантират по-добър живот на гражданите", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: РСМДимитър Ковачевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Хахаа преди 9 месеца
Ако изритат тяхната тьотка и сръбското посолство,може и да мръднат работите.Жужу не спира да търси конфликт на балканите с нас.Онзи ден сръПския ***,после манкейдонския възрожденец,корабите им блокираха икономическата ни зона!!!Големия брат ни мрази от преди "освобождението",защото са комплексари и мачкат милионите българи в измислената им болшевишка федерация.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма как да има нови искания след като има вече подписана рамка. Всички искания са в нея и няма нужда от нови. Спрете да лъжете хората и кажете им истината. Всички договори и споразумения ще бъдат изпълнени - историческата комисия ще заседава докато не си свърши работата, конституцията ще бъде променена, архивите ще бъдат отворени, македонизмът ще бъде премахнат и т.н. БЮРМ никога няма да влезе в ЕС без всички тези неща да бъдат направени.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вие разбирате от една дума-ВЕТО! И след това-ВЕТО на ВЕТОТО!ШАЙКА НЕБЛААГОДАРНИ РЕДНЕЦИ!И накрая-ВЕТО на всичко ваше!!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ковачески, падни на колене пред България!!!
26
2
 
7
 
! Отговори
L. преди 9 месеца
Тези ако почакат още малко ще влязат в ЕС като автономна албанска република. Щото демографията им натам води.
25
1
 
0
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 9 месеца
Към 29 искаш ли да напиша на челото
24
9
 
3
 
! Отговори
Русия преди 9 месеца
И Македония, и България не се нуждаят от ЕС
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали сте създали българската глаголица, що пишете като сърбетата на латиница, просто въпросче макета :)))
22
3
 
13
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 9 месеца
Ние ви чакаме от 1903 е сега вие ще чакате 2903 има време да помислите и решите какви сте на земята а може и по далече
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вмро в СМ правилно се ориентираха ,че ЕС ги лъжат с членство и за това отказват за конституцията. Сърбия и черна гора преговарят вече 11 години и не са мръднали На турция отказаха замразиха я. Същото ще стане и с албания и СМ. дори да започнат някакви преговори Те ще са безкрайни Ако все пак завършат след 20 години Ще е някакво полу членство втора категория.
20
10
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
С решението си за определяне на месец септември за месец на македонският език, култура и история, Конгреса на САЩ ,като най-близък и лоялен нам съюзник, то втъкна четвъртит на евроатлантическият планктон, ясно казвайки че Македония няма нищо общо с България ! Може да откриете още един паметник на американскиятг лоялен партньор !
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако имахме журналисти, в момента щяха да причакват Борел и компания с въпроси какво мислят за резила на макетата сега след като не ги спираме с вето.
18
4
 
19
 
! Отговори
Български език преди 9 месеца
Официалният език, използван в днешна Република Северна Македония, може да се разглежда само като писмена регионална норма на българския език!
17
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Браво! Нормални хора с мнение и нормални политици, които искат консенсус. Нито едно от двете го няма в достатъчно количество в България, където 90% са неграмотни про'с'таци гласуващи ЕС да им ДАДЕ "европейска МРЗ".
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама те сами така искат русия. Отказват да правят промени Плюят по българия ден и нощ по медиите им Сърбите владеят там положението и им промиват мозъците . Те сами канят русия .
15
6
 
6
 
! Отговори
Истината! преди 9 месеца
Ако няма решение на спора между България и Северна Македония, победител ще се окаже за съжаление Русия!
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв ЕС бре ковачевски??? И ти самия сигурно не вярваш че страни като СМ албания босна молдавия и тн,ще станат пълноправни членове на ЕС ?? . Всички тези страни са бедни и ще са получатели.Това означава стотици милиарди нови данъци за гражданите на ЕС . Как ще го обяснят това на населението си ? Ами решенията, те с 27 не могат да ги взимат. Ами как с 35 ?? Ами загубите за по слабите страни като полша литва бг и тн от преразпределението което ще се наложи?? Лъжат ви прошеруване е невъзможно
13
3
 
16
 
! Отговори
Виновни са комунисти преди 9 месеца
Виновни са българските комунисти, защото комунистическото ръководство обявява за вражеска емиграция македонските българи в редиците на МПО и през този период на практика подпомага югославската пропаганда за унищожаване на каквото и да е българско присъствие в Македония. Сами сме си виновни. И БКП е виновна!
12
3
 
17
 
! Отговори
Статия от 1962 г. преди 9 месеца
"Безспорно бе, че в днешна югославска Македония има едно население от 300-400 хиляди жители, от много години известни като славяногласни, които имат българско съзнание, а не сръбско или югославско, чиито чувства, съзнание и въжделения не успя да промени Сърбия или по-късно Югославия, и които и до ден днешен биха желали с голямо удоволствие да гледат да се развяват български знамена там, където са поставени югославски такива.
11
3
 
18
 
! Отговори
История преди 9 месеца
Славяните в югославска Македония, не са никакви югославяни, сърби или хървати, а са Българи, които се считаха и се считат и сега за Българи и са били признати за такива както през време на турското владичество, така и при гръцкото управление Същите тези Българи са водили кървави борби и против самите сърби и тяхната великосръбска идея!