Ескобар увери: България няма да поставя повече условия пред РСМ

Няма да има вето, ако условията бъдат изпълнени
4 ное 2023 18:02, Нели Христова
72
Ескобар увери: България няма да поставя повече условия пред РСМ
Снимка: БГНЕС

България няма да поставя нови условия за пълната интеграция на Северна Македония в Европейския съюз, договорените условия трябва да бъдат изпълнени, заяви специалният пратеник на САЩ в Западните Балкани Габриел Ескобар.

Ескобар каза пред пред "Гласът на Америка", че българските му колеги са го уверили, че нямат намерение да добавят повече условия за Северна Македония по пътя към ЕС. Те са подчертали, че България иска да се увери, че региона ще върви напред по европейския път.

„Проведох разговори с моите български колеги и те ме увериха, че нямат намерение да поставят нови условия. Те биха искали да видят напредък по пътната карта, която вече е налице. И ние искаме да сме сигурни, че можем да работим с всички страни, за да се гарантира, че тези условия са изпълнени. Трябва да се базираме на факти и съществуващите задължения, за да гарантираме, че Северна Македония ще може да продължи напред в процеса на присъединяване", заяви американският пратеник.

Ескобар посочи, че "няма да има вето, ако условията бъдат изпълнени".

Габриел Ескобар също така каза, че няма информация за възможни преговори за конституционни промени между правителството и избягалия бивш премиер Никола Груевски.

„Нямам никаква информация за това. Ще кажа, че е важно за Северна Македония, докато върви напред, да не прави компромис с идеалите си, да не прави компромис с напредъка, който е постигнала с върховенството на закона. Върховенството на закона и напредъкът трябва да се поддържат, докато Северна Македония се движи напред в Европа, защото членството в Европейския съюз всъщност е свързано със стандарти, ценности и ангажираност към върховенството на закона", подчерта още Габриел Ескобар.

Ввписването на българите в македонската конституция е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, в съответствие с т. нар. френско предложение, направено по време на председателството на Франция на Съвета на ЕС.

Според Ескобар предизвикателствата пред върховенството на закона и корупцията са може би най-големият проблем на Западните Балкани.

"Затова непрекъснато насърчаваме правителствата и лидерите да правят повече за прилагането на реформи и да показват конкретни резултати в борбата срещу корупцията и укрепването на институциите", заяви той.

Ескобар отбеляза, че санкциите на САЩ срещу корумпираните политически лица в Западните Балкани са много ефективни и може да се очакват още лица в черния списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
вернолибе преди 6 месеца
Поздрави на Зам.-помощник държавният секретар на държавата мешаща се навсякъде.Хубаво е да се говори с услужливи "български'' колеги,но те не са БЪЛГАРИЯ.Вероятно някакви *** са подвели човека,че ей-така ще преглътнем храчки,обиди,заплахи и пр.от РСМ.Не сме повече от никой,но и НИКОИ не са повече от нас.Или ще има уважение или всеки да си гледа паницата и да мълчи.
50
2
 
1
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 6 месеца
Тука има много коментари от *** ти на " Възраждане" и те често не да във връзка със статията. Ескобар просто се опитва да налее малко акъл на Македонците, но и те като нас си имат назадничева Националистка партия, която ги дърпа назад.
49
3
 
3
 
! Отговори
Чапай преди 6 месеца
Чукчи, прочетете статията преди да коментирате.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Американците обичат слаби и корумпирани държави
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро да очакваме от Америка заповед Българите имат 24 часа да напуснат територията и да сложат американското знаме на Шипка
46
1
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 6 месеца
Пълна комедия¡ Пък и накрая Ескобар че и американски!!!
45
4
 
4
 
! Отговори
Cowboy преди 6 месеца
Ескобар е подсетил кликата на Чорапа, да разбере, веднъж и завинаги, кой кара влака и да се отдръпне от релсите, за да не пострада.
44
4
 
5
 
! Отговори
ПосолствоТО преди 6 месеца
Каквото кажем - това ще стане!
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Краварския *** иска да превземе държавата
42
3
 
3
 
! Отговори
Брей, преди 6 месеца
...наш'то Асан, и то "русофил"?
41
3
 
3
 
! Отговори
Асан преди 6 месеца
Тоо сКобар комет да си става на балгарията и пара да му давъ на дисата му да и е добре на балгарите
40
1
 
8
 
! Отговори
ALF преди 6 месеца
Ало, ,,центовете", първо си оправете хемороидите и после се навеждайте!
39
3
 
20
 
! Отговори
Вижте преди 6 месеца
Градоначалника на колонията България
38
16
 
7
 
! Отговори
Стига бе, преди 6 месеца
... и всичките Копеечки скочиха са ни обясняват, че сме били ..."зависими"? Клекналите и наведените на Жужето от Кремъл ни обясняват, дали сме били "васали"? Ле ле, колко са "патреоти" ? И смърдят на рубли ,та се не трае!
37
2
 
14
 
! Отговори
Косача преди 6 месеца
Кое е по-различното днес, от излитанията, преди 10-ти ноември, А?
36
1
 
5
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 6 месеца
Ще те излъжа бе, изкуствен интелект! тУпак! Хахаха? Да се върнем към нормалния, човешки живот!
35
9
 
30
 
! Отговори
мдаа преди 6 месеца
За съжаление Ескобар е прав. Прав е, защото ние сме васали, нашето правителство е назначено не от народа, а от Посолството. Така че правим каквото кажат от САЩ. И напълно подкрепям коментара по - долу, да се забрани празника на 22-ри септември. Ние сме тотално зависими.
34
0
 
0
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 6 месеца
Звездичките са ,,тУпак!
33
0
 
7
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 6 месеца
Този, като е толкова ,,еркек", що не дойде у нас, да си каже приказката! ***!
32
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как става така, че САЩ говорят от името на България?