Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия

Русия изпрати в района "десантен юмрук", пишат руски издания
Обновена: 27 юли 2012 15:10 | 27 юли 2012 08:46, Елка Василева
483
Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия
Край бреговете на Сирия е пристигнала вече руска морска пехота. Снимка: архив, Reuters

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски. В отговор Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна, за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието.

Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът. Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната с 9 на сто от населението, като ги убеди да минат на страната на революцията.

По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан. Независимо как ще приключи сирийската криза, кюрдите при всяко положение вече успяха да обединят своите сили и да укрепят позициите си и в конфронтацията с режима на Асад, и във войната срещу турските власти, изтъква всекидневникът.

Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота - "създаден е десантен юмрук", отбелязва "Независимая газета".

Вчера главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков положи усилия да разясни пред обществеността задачите, поставени на руските бойни и спомагателни кораби, изпратени в Средиземно море. На пресконференцията не се чуха особени откровения, но коментарите на адмирала подсказват извода, че формираната до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, се казва в статията.

Според Чирков тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка (. . .), набелязани още миналата година. Това не е скорострелно решение". При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно. Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.

Всички кораби наистина се използват вече над 30 години и едва ли могат да носят целия товар, за който са предвидени - 1200 десантчици и 72 единици бронирана техника. Но дори ако приспаднем 20 на сто, става дума за "близо 1000 десантчици и малко под 60 бронирани машини - сериозно войсково формирование. . . Защо ли е потрябвало да бъде там?" - пита се изданието.

Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази. Но "дипломатично отбелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българия русия две напълно разминаващи се нацииболи го путин *** за калпавата ти българия
350
2
 
2
 
! Отговори
Avstriq преди 11 години
Abe hora kakva e tazi omraza sre6tu Turciq?5 veka pod robstvo ne vi li stigaaaa :D :D pak si govorete nqma nisto loso...hahhh
349
2
 
0
 
! Отговори
До динко преди 11 години
Динко,мисли с главата си кви ги плещиш,*** ти да не си пумак че така ми изглежда,насраната ти Турция си *** потурите от бат Путин и Ку Че Ям кви ги дрънкаш,че Русия няма Хаарп ли бе,има по лошо даже два урагана и няма да се занимават повече,Америка Хаарп та Хаарп,че Русия няма,ми те са ги измислили тия работи бе ти май представа си нямаш колко са издържливи руснаците,най много от химич.ор.ие да направят водка
348
1
 
2
 
! Отговори
До 420 преди 11 години
Е да ама стиска ли им да се изправят срещу Русия и Китай Турция ако нападне Иран или Сирия,а сещаш ли се че и тук американците ще разположат бази,Бойко Б ти си ***,караш се с Русия лижеш г*на америка и ще стане чудо та знае ли се
347
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
xaide be fesove zashto ne streliate sreshty ryskite korabi nali ste koravi .tapaci.
346
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tolkova prostotiq na edno bravo bulgari dostoini ste za olimpiiska titla za6to se strahuvate tolkova ot nas :) kakvoto bilo bilo nikoi ne znae to4no kakvo osobeno s va6ata izmislena istoriq silniqt vinagi pe4eli s me4,um ili pari no nemate nito edno to ako go imahte 6tqhte da gi imate i drugite ama razberete priemete vie ste edna malka ,bedna,kompleksirana i nqma nujda da se vzemate tolkova na seriozno nqmate nikakva rolq v svetovnata istoriq sorry ama nikoi ne va e...a
345
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турсия е на ръба да изчезне от картата. Точно 2 залпа на руски ракети и Турция ще иде там, където и е мястото - в историята.
344
6
 
7
 
! Отговори
?????? преди 11 години
виждам ,че много си навътре с историята и извиненията,но си пропуснал датите от1918г. и 1919 г.какво са направили Англия,Франция,Гърция,Русия и по късно Италия и за направените деяния дали са се извинили на Турция.Но не очаквам да отговориш защото тази истина ти противоречи с твоето разбиране за реалност и неотралност към даден народ.няма смисъл да продължа да ти пиша защото се съмнявам да разбереш това което е написано до тук.
343
5
 
8
 
! Отговори
DJERI преди 11 години
SVOBODA ZA KIURDISTAN 40MILIONA SA POD ROBSTVO USA ZA6TO NE GI OSVOBODI ETO NAROD DOSTOEN ZA SVOBODA DOLU IMPERIALISTITE BEZ KUIRDISTAN TURCIQ E GOLA VODA
342
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ванга е пророкувала много неща , които не са се случили , но има и такива, които са."Ми то всеки може да пророкува пък после едно ще познае друго не.Питай метероолозите... Ако пък кажеш нещата по много общ начин винаги ще познаеш нещо: виж как са написани хороскопите.А иначе браво на Руснаците, в момента крепят мира и предотвратяват две войни (Иран и Сирия). Щото хАмериканците винаги са готови да нападат други държава, за да им внесът "свобода" и да изнесът нефта...
341
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kolko sa nagli tyrcite ,dovchera trepaxa kurdite sega gi karat da se biat za tiax i eventyalno se saglasiat znachi sa mnogo prosti.
340
1
 
3
 
! Отговори
До 424 преди 11 години
Ванга вижда вариантите по които могат да се насочат събитията. За това и успява да помогне на много хора - насочва ги към решение или действие, които да поведат събитията в нужната насока. Това, че едно пророкувано от нея събитие е най-вероятно развитие на общия план, не значи че непременно ще се случи, особено в толкова далечно бъдеще. Все още има надежда да се избегне масовата война.
339
2
 
8
 
! Отговори
Оцъклен преди 11 години
Внага хубаво го каза, че когато падне Сирия ще започне голям конфликт. Ето, почва се.
338
1
 
1
 
! Отговори
cf преди 11 години
Po princip nikoi ne nosi vina za reshiq na ***,musolini, Cezar ili koito i da e : )AZ lichno ne vijdam zashto nqkoi trqbva da se izvinqva na nqkoi,pri polojenie che vremenata sa drugi horata sa razlichni i istoriqta e nova : ) Tova che nqkoi hora imat mnenie po vuprosa, ne znachi che e taka : ) Nito puk tqhnoto mnenie e mirodavno za vsichki, che da ubijdat koi s kakvo mislene e : )
337
13
 
16
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 418Ердоган никога не ще нападне руски кораби защото:1.Русия спира газа,а той е единственният доставщик на Турция!2.На Путин не му пука за коритата,просто ще бухне Турция с ядрена ракета!3.Ако Русия взриви в дълбочините на Черно Море мощни взривни устройства,на повърхността излиза сяроводорода,и с помоща на инсталация,подобна на HARPP,го насочва към Турция и половината й население е изтребено!Имат още и инсталации за земетресения,а турците знаят колко страшни са те!Така че.......
336
7
 
11
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Ако Турция нападне Сирия,Иран ще разруши големите й градове,ракетите й стигат и до Истанбул!Тогава НАТО има повод за намеса,но тук във войната влиза и Китай,съюзник на Иран....Турция отдавна щеше да нахлуе в Сирия ако не беше Иран,той е съюзник на Сирия и е заявил твърдо че ще й помогне,ако бъде нападната!Иран не е Либия,а либийците удържаха цели 3 месеца,и ако не бяха самолетите на САЩ,НАТО щеше да яде *** на Кадафи!Ядрената война е на прага ни!
335
6
 
16
 
! Отговори
@418 преди 11 години
Ха ха ха хаЩе ме умориш от смях :)Американците ше пръцнат на дедовия на Путин в този регион :)Турците а са плювнали с/у дедя ти Иван, а са им отнесли празните кратуни. Ше има се чудат от де им е дошло.. :)
334
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека сволачите само да се опитат да правят техните безсрамия в Средиземно море и ще отнесат дебел от Турция - 1200 пияници и 72 повредени купчини желязо срещу турските фантоми - просто ще се повтори Шестдневната война в нов вариант. А и нека не забравяме Шести флот на Щатите. *** ще се провали и го чака съдбата на Хрушчов след Кубинската криза.
333
9
 
22
 
! Отговори
наш преди 11 години
ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ АКО ТОЗИ ПЪТ РУСНАЦИТЕ НЕ ПОДВИЯТ ОПАШКИ И ОСТАНАТ В СИРИЯ ТВЪРДО. А НИЕ БЕЗ РУСНАЦИТЕ СМЕ КАТО ДЕТЕ БЕЗ МАЙКА. ЛУТАМЕ СЕ АМА НИКОЙ ДОБРО ДОСЕГА НЕ НИ Е НАПРАВИЛ ОСВЕН ТЯХ.
332
29
 
14
 
! Отговори
Динко преди 11 години
За щастие сме съюзници с Турция, а не с противната и омразна Русия..