Командир на Хизбула беше убит пред дома си в Бейрут

Насрала обвини Саудитска Арабия за атентата срещу иранското посолство в Бейрут
4 дек 2013 12:46, Елка Василева
2
Командир на Хизбула беше убит пред дома си в Бейрут
Снимка: Reuters

Командир на ливанската групировка Хизбула беше застрелян пред дома си в южната част на Бейрут, съобщиха служители по сигурността, цитирани от Асошиейтед прес.

Хизбула незабавно обяви новината за смъртта на Хасан ал Лакис и каза, че той е бил един от членовете основатели на организацията. Групировката заяви, че Лакис е бил застрелян, докато се връщал вкъщи от работа около полунощ.

Ливански служител по сигурността и източник, близък до Хизбула, съобщиха, че Лакис е бил застрелян с пистолет със заглушител. Той е бил откаран в болница, но е умрял рано сутринта от раните си.

Хизбула обвини за убийството Израел, който обаче отрече да е замесен, пише БТА.

Още по темата

Междувременно лидерът на ливанската въоръжена групировка Хизбула шейх Хасан Насрала обвини Саудитска Арабия, че стои зад двата самоубийствени атентата, извършени миналия месец срещу иранското посолство в Бейрут, предаде Асошиейтед прес.

За първи път Хизбула открито обвинява саудитското кралство и прави толкова остро изказване, отбелязва агенцията.

Отговорност за двойният атентат от 19 ноември, при който бяха убити 23 души, пое групировка, свързана с Ал Кайда, която заяви, че атентатът е извършен заради участието на Хизбула и на Иран в сирийския конфликт, които са на страната на правителствените сили.

В интервю за частната ливанска телевизия OTV Насрала каза, че това му звучи достоверно, но обвини саудитското разузнаване, че е осигурило материална и друга подкрепа на извършителите.

Той каза също така, че неотдавна е приел пратеник на Катар, за пръв път, откакто отношенията между Хизбула и Катар се влошиха заради катарската подкрепа за сирийските въстаници, предаде Ройтерс.

Сирийската гражданска война раздели Близкия изток и засили отново напрежението между сунити и шиити. Предимно сунитските страни от Залива, включително Саудитска Арабия и Катар, финансираха и въоръжаваха сунитските въстаници , а Асад, който е алауит, бе подкрепян от шиитски Иран, който покровителства и Хизбула.

Насрала каза в интервюто, че страните от региона и западните страни нямат желание за голяма война и че няколко европейски страни са изпратили свои емисари в Дамаск, за да разговарят с правителството. Той обаче не даде подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Chestito.