Десетки хиляди сирийци отново бягат. Този път от турската офанзива

ООН: Цивилните и цивилната инфраструктура не бива да бъдат мишени
11 окт 2019 21:30, Елка Василева
151
Десетки хиляди сирийци отново бягат. Този път от турската офанзива
Снимка: архив, Reuters

Отново десетки хиляди сирийци бягат, повтаряйки кошмара с набързо стегнат багаж, задръстени от трафик шосета и несигурна съдба. Семейства, които само преди няколко години са избягали от яростните атаки на "Ислямска държава" (ИД), сега бягат от турската офанзива срещу същите кюрдски бойци, победили екстремистката група. Съединените щати, които работеха рамо до рамо със сирийските кюрди, се отдръпнаха настрана и изоставиха своите съюзници.

Сега цивилните отново са обърнати в бягство, но този път има още по-малко места, където да отидат. Северната граница с Турция е затворена, лагерите за вътрешно разселени лица са препълнени, а вражески сили, вкл. непобедени бойци от ИД, са в готовност да се надигнат и да се възползват от хаоса.

Асошиейтед прес прави преглед на бежанската криза в Североизточна Сирия на фона на опасенията, че тя ще се задълбочи драматично.

От една война към друга

След избухването на гражданската война през 2011 г. сирийските правителствени сили до голяма степен се изтеглиха от североизтока, за да се съсредоточат в други части на страната. Това позволи на кюрдското малцинство да създаде автономен район, който прие с отворени обятия бежанци от боевете в други части на страната, вкл. християни и други религиозни малцинства.

Още по темата
Но ИД започна офанзива в района през 2013 г., превзе голяма част от него и установи столицата на самозвания халифат в североизточния град Ракка. Десетки хиляди хора избягаха от боевете и бруталното управление на групировката, белязано от масови кланета, публични обезглавявания и други жестокости.

След като бяха почти заличени в североизточния граничен град Кобане, оглавяваните от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) започнаха контрафанзива. С голямата военна подкрепа на САЩ те постепенно отнеха цяла Североизточна Сирия от екстремистите, вкл. Ракка. Но победата беше извоювана с потресаваща цена - десетки хиляди убити и цели квартали и градове в развалини. Голяма част от Ракка бе разрушена, а градът все още е осеян с неизбухнали взривни устройства.

Сега кюрдските бойци се втурват отново към фронтовите линии, този път да се бият с Турция, която ги смята за терористи заради връзките им с кюрдското въстание на турска територия. Турция се е заканила да създаде "безопасна зона" по границата си до 30 км навътре в Сирия, където възнамерява да засели част от наброяващите над 3,5 милиона сирийски бежанци, които е приела. Но самата офанзива може да породи нова вълна от преселване. "Стотици хиляди цивилни в Северна Сирия сега са застрашени", каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. "Цивилните и цивилната инфраструктура не бива да бъдат мишени", каза той.

Малко места, където да се отиде

Когато Турция започна въздушни удари и артилерийски преграден огън по границата, по главните шосета можеше да се видят колони от коли, камиони и моторизирани рикши, натоварени със семействата, набързо събрали своите вещи в брезентови чували и найлонови торби. По оценка на Норвежкия съвет за бежанците в петкилометровата ивица по границата живеят около 450 хиляди души, сред които и 90 хиляди, които са бягали поне веднъж през гражданската война.

Международният спасителен комитет (International Rescue Committee) - друга група за помощ, която работи в региона, заяви, че сраженията може да прокудят до 300 хиляди души и че даже ограничена военна операция може да прогони 60 хиляди от граничната зона. "Много от тези хора вече са се преселвали много пъти и са страдали ужасно под бруталното управление на [ИД], за да се изправят пред още една криза", казаха от комитета.

Останаха малко места за бягство.

На север Турция до голяма степен е затворила границата си и вече не приема бежанци. На изток е Ирак, който вече е приел 250 хиляди сирийски бежанци, 90 хиляди от които в лагери, които разчитат на международна помощ, сочат данни на Норвежкия съвет за бежанците. На запад е територия, държана от сирийските правителствени сили и техните руски и ирански съюзници.

Бежанците, които са избягали от зоните под правителствен контрол, не бързат да се завръщат, опасявайки се от арести и жестоки отмъщения. Остава югът, осеян с опустошени малки и големи градове и лагери, обитавани от над 108 хиляди вътрешно разселени.

"Хората, които живеят в лагери за вътрешно разселени в Североизточна Сирия, са крайно уязвими", казва Карл Шембри от Норвежкия съвет за бежанците. "Те обитават пренаселени лагери, които изцяло разчитат на помощта на хуманитарни агенции, затрудняващи се да покрият нуждите", добави той.

В региона също има вълна от нападения от оцелели джихадисти. Силите на сирийските кюрди държат в плен хиляди бойци на ИД, вкл. мнозина чужденци, но казват, че може да не съумеят да опазят центровете за задържане заради турската офанзива. Бягството и на малък брой от тези бойци може да ускори ново възраждане на екстремистката група, която в различни форми оцеля след някои поражения от времето на войната на САЩ в Ирак.

Продължителен конфликт

В продължение на месеци Турция заплашваше с мащабна операция, но се въздържаше отчасти заради съпротивата на САЩ срещу нанасянето на удар по кюрдските съюзници на Вашингтон. Тези опасения сякаш се изпариха в края на миналата седмица, когато президентът Доналд Тръмп каза, че иска да извади Америка от "глупавите безкрайни войни" и така даде зелена светлина на турския президента Реджеп Тайип Ердоган, като започна изтегляне от граничните постове на част от над хилядата американски войници, базирани в Североизточна Сирия за борбата срещу ИД.

Това решение бе нашироко осъдено от демократи и мнозина републиканци, вкл. някои близки съюзници на Тръмп. Непостоянният Тръмп и преди е променял становищата си за Сирия и може да се намеси в опит да спре операцията, ако насилието ескалира. Но е възможно също Турция да направи опит да елиминира Сирийските демократични сили веднъж завинаги, като пренесе сраженията навътре в Сирия.

В готовност са и силите, лоялни на сирийския президента Башар ал Асад, който многократно се е заканвал да установи под своя контрол цялата страна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: Турцияцивилнисирийци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
5
 
! Отговори
Ше се уреди, бе.... преди 4 години
ЕРДО И ПУТИН СА ГЪСТАЦИ.ЕРДО ШЕ ИЗПУСНЕ 1-2-млн.сирийци у нас и ще НАПРАВИ "НОВ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС".А, ПУТИН ШЕ ПРИБЕРЕ НАШИТЕ РУСОФИЛИ ЗА "ВЪЗРАЖДАНЕ" У СИБИР И ЧУКОТКА.ЕТО ВИ РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА!НАЙС,... НАЛИ??!!!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** тъпакТия сирийци дето бягат от режима на Асад и от ИД къде мислиш че са Кюрдите превзеха бившите райони на ИД. *** си ти май е по-добре Еpдоган да ги пусне и да се видите очи в очи само да не ти се плаче тогаз.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Интересно защо тогава Турция толкова се плаши от една несъществуваща държава?Защо "Великата " и армия се втриса от няколко кюрдски партизани или армията и може да воюва само срещу беззащитни хора."Ти *** ли си или да? Турците ако махнат турския аскер от източната част на страната си, знаеш ли какво ще се случи? Половин Турция ще потъне в кръв, понеже кюрдите ще започнат масово да правят атентати и да избиват ВСЯКАКВО мирно население, араби, турци, тюркмени, арменци, иранци, всякакви...
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога с тоя двоен стандарат.Значи войниците от редовната турска армия били терористи, а разпасаните кюрдски башибозуци били бойци.Айде, нема нужда.
28
13
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 14КАКТО СТИГНЕ ДО СОФИЯ ТАКА И ЩЕ СИ ОТИДЕ!!!БЪЛГАРИЯ ПОДПИСА В КРАЯ НА 2018-ТА ДА Е ЧАСТ ОТ АРМИЯТА НА ЕС!!! ТЪЙ, ЧЕ ТУРЦИЯ Е ВЕЧЕ САМО ВРЕМЕННА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕС А ТУРЦИЯ НЕ Е!!ЦЕЛИЯ ЕС ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ И ЩЕ ИЗТРЕБИ НАТРАПНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ НО ЗА НЯКАКВО ВРЕМЕ МОЖЕ И ДА ОКУПИРАТ ТЕРИТОРИЯТА ПРЕДИ ДА БЪДАТ ИЗБИТИ И ИЗГОНЕНИ!
27
5
 
14
 
! Отговори
булгар тъпак преди 4 години
Какви сирийци бе там няма сирийци. Бягат терористите от Турския аскер към Ирак.
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 23Интересно защо тогава Турция толкова се плаши от една несъществуваща държава?Защо "Великата " и армия се втриса от няколко кюрдски партизани или армията и може да воюва само срещу беззащитни хора.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Taкива статии чупят тъпoмера, ама отвсякъде! По всичко си личи, че са правени с цел пропаганда. То иначе на всеки му е ясно, че при военна операция почти задължително се случва да страдат и цивилни, но на турските военни с толкова много опит, това им е пределно ясно. А целите им очевидно са мнооого по-различни. Кюрдите досега правиха етнически прочиствания и пак в разни статии се писаха пропагандни глупости, че се биели с ИД и колко смели били. Пълни глупости - едни терористи срещу други са.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не бягат на изток към Ирак, Иран, Авганистан, Пакистан, Индия или Китай? Там няма яростни араки, къв го търсят по Европа?
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не е имало държава Кюрдия или Кюрдистан. Няма и да има.Ако ще кюрдките да раждат по 20 кюрдчета.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14Турция има най- фанатизираните *** на света. Не знам до къде може да стигне армията на Ердоган но ако продължи така, на неговите поданици ще им се наложи да стигнат чак до западна Европа, само че като гастарбайтери.
21
17
 
1
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
Очакваме САЩ и НАТО ДА СЕ НАМЕСЯТ ида ударят Турция, а ние да изпълняваме своите ангажименти.
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Ердоган, така се постъпва със сепаратистите, които искат да цепят държавата.Само да попитам защитниците на кюрдите, ако помаците в Родопите се вдигнат да си правят държава, вие бойци ли ще наречете ?
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Какви амбиции бе шматка в Турция има 3,6 млн сирийци искаш ли да ги вземеш или е по-добре да се върнат в Сирия ?САЩ разбутаха там тия райони, що САЩ не вземат сирийците и другите бежанци, що ЕС да ги взема ? САЩ се изнизаха като мишка от трици и оставиха ЕС и Турция да се изнудват и насъскват едни срещу други.в Сирия в случая кюрдите не са много прави
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14Май не си чувал за Китай?!!!!
17
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СИРИЯ БЕШЕ СЪСИПАНА СЛЕД КАТО НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМНИЯ БАШАР АСАД ПРЕДАДЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В ЛИЦЕТО НА ФАЛШИВИЯ *** ДОРИ ЗАПЛАШИ ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ЯДРЕНОТО АКО НЯКОЙ СВАЛИ РЕЖИМА ИМ В СИРИЯ!!!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те крещат,че Алах е велик,а Ердо чува Ердоган е велик.Трябва май да отиде на ушен лекар.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали същите тези кюрдски касапи, доскоро бяха наричани с определението "умерената опозиция" от покровителите им от ФАЩ.Сега защо така ги хвърлиха на вълците ?
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция има най-подговтената армия на света. Никой не може да й противостои.Особено пък смешните страхливци на Шкембе Войвода.Тиквата да пали свещи да не ядоса Султана, че не е рекъл, не е стигнал за 2 часа до София.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащо да са терористи? Защото го казва Ердоган ли? Неговите ръце по малко ли са оцапани с кръв?