ЕС иска Турция да спре войната в Сирия, Русия зове за диалог

САЩ заплаши да изпрати войници или да удари със санкции Истанбул
11 окт 2019 07:10, Анисия Иванова
65
ЕС иска Турция да спре войната в Сирия, Русия зове за диалог
Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие във връзка с настъплението на Турция в Сирия. Европейските държави поискаха спиране на военните действия, а сирийският съюзник Русия призова за сдържаност и пряк диалог между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Европейските държави в Съвета за сигурност свикаха закрито заседание с желанието да бъде постигнато съгласие за декларация по въпроса за военната операция на Турция, предприета след внезапното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Североизточна Сирия.

САЩ предложиха изявление, изразяващо "сериозна тревога", призоваващо за защита на гражданското население и настояващо Турция да използва дипломация, а не военни действия, казаха дипломати.

Още по темата

Руският посланик в ООН Василий Небензя обаче заяви пред репортери след това, че евентуална декларация на Съвета за сигурност трябва да вземе предвид и други аспекти на сирийската криза, а не само турската операция и да настоява за незабавно прекратяване на "незаконното военно присъствие" в Сирия.

Европейските държави оповестиха свое изявление след заседанието, в което призоваха Турция "да прекрати едностранните военни действия". Според тях операцията заплашва напредъка на международната коалиция в борбата с групировката "Ислямска държава", подкопава стабилността на региона и влошава "страданието на гражданското население".

Американският посланик в ООН Кели Крафт каза, че Тръмп е "дал пределно ясно да се разбере", че САЩ "по никакъв начин" не подкрепят решението на Турция за военно нахлуване в Сирия.

Тя заяви пред репортери, че Тръмп е подчертал пред турското правителство, че то носи "пълната отговорност" за защитата на кюрдите и религиозните малцинства и за това да гарантира, че бойците на "Ислямска държава" ще останат в затвора и групировката няма да се възроди. Крафт каза, че ако Турция "не направи това, ще има последици".

САЩ ще предприемат наказателни мерки срещу Турция, ако тя извърши "нехуманни и несъразмерни" действия срещу гражданското население при своята военна операция в Североизточна Сирия, каза висш служител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

"Това би включвало етническо прочистване, би включвало в частност безразборна артилерийска въздушна и друга стрелба, насочена срещу гражданското население. Това наблюдаваме в момента. Досега не сме забелязали значителни примери за това", заяви служителят.

Десетки републиканци в Камарата на представителите на американския Конгрес обявиха, че ще въведат законодателство за налагане на санкции на Турция заради военната й операция срещу кюрдските сили в Сирия.

"Президентът (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган и неговият режим трябва да понесат сериозни последици за това, че безмилостно нападат нашите кюрдски съюзници в Северна Сирия", каза председателката на Конференцията на републиканците в Камарата на представителите Лиз Чейни.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ имат три възможности за действие след предприетото турско настъпление в Сирия и една от тях е посредничество между Турция и кюрдите, предадоха световните агенции.

"Ние можем да избираме между три варианта: да изпратим хиляди войници и да спечелим по военен път; да ударим Турция много здраво във финансово отношение и със санкции; или да посредничим за сделка между Турция и кюрдите!", заяви Тръмп в Туитър.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
бабаит-пехливан преди 4 години
Бой по предателите! А ДПС?
47
2
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
До ЕС,САЩ и подобни. А вие изверги що дирите от хиляди километри на турската граница? Какво дирите в Афганистан, Ирак, Сирия, Сомалия, Либия...? Я си погледнете ръцете , има кръв по тях и не само по ръцете ви целите сте в кръв....Мръсни гадове, за да реализирате плана на Израелска държава от Нил до Ефрат искате да спрете Турция в справедливата й кауза. Турция трепе терористите. Няма държава по света да е дала толкова много жертви на тероризма. Щом толкова сте смели елате и спрете със сила...
46
3
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
До Hanns Gruberr; Пак си помисли какво си пожелаваш. Ако не е Турция сега на твоята граница са 2.000.000 бежанци ***....Много си жалък и ***.
45
18
 
10
 
! Отговори
Hanns Gruberr преди 4 години
туркия да бъде бомбена от НАТО И РУСИЯ задето убива кюрди .
44
1
 
16
 
! Отговори
turk преди 4 години
po golqm okupator ot amerika nqma i po golqm kolonizator ot evropa nqma vsi4ki revat zashtoto milardite koito sa investirali v teroristite skoro shte stane na puh i prah
43
4
 
19
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Режимът в САЩ се е притеснил от нарастващата мощ на държави, върху които не може да оказва влияние!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕХО-О-О-тоНе е важно дали ще напишеш че "се оттегляш". Ще ти го повторя пак: това което защитаваш ще ти подпали чергата рано или късно и тогава няма да има кой да ти обръща внимание както сега докато имаш свободата да драскаш. Тия, чийто методи сега защитаваш, имат лошия навик да ги прилагат както те мислят че е добре. Те заслуги не признават (не че ще можеш да покажеш заслуги де). Тия дето сме живели през Комунизма сме им видели начина на работа.
41
3
 
18
 
! Отговори
999 преди 4 години
КАЗАНО ПО ХАМЕРИКАНСКИ - БЛА БЛА БЛА !ЕРДОГАН ЯКО ИМ СТЪПА НА ВРАТА !СТАНА ЯСНО , ЧЕ ОСНОВАВАНЕТО НА ВТОРА ЕВРЕЙСКА ДЪРЖАВА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК НЯМА ДА Е ТАКА ЛЕСНО !А ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЗАПЛАХИ НА ТРЪМП СПОМАГАТ ЗА ПО-ГОЛЯМА ПОДКРЕПА НА ЕРДОГАН В ТУРЦИЯ !ПУБЛИЧНИ И МЕДИЙНИ ЛИЧНОСТИ В ТУРЦИЯ, КОИТО БЯХА ПРОТИВ ЕРДОГАН , СЛЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ В ТУИТЪР НА ТРЪМП, ЗАЯВИХА:"ЧЕ ТОВА Е НЕДОПУСТИМО И ИЗРАЗИХА СВОЯТА ПОДКРЕПА В ПОЛЗА НА ЕРДОГАН !"ЧЕСТИТО !
40
2
 
25
 
! Отговори
САЩ са окупатори преди 4 години
Никога не забравяйте кой започна цялата гадост в БИ . Една държава беше в основата . Казва се САЩ
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕХО-О-О!!Ще ти го повторя, белким осъзнаеш за какво става дума: сега си драскач, защото си мислиш, че няма значение какво става около теб и защото някой друг се е борил срещу нещата които защитаваш. Когато дойде мачка на погачка (а това ще стане с помощта на такива като теб) и ти ще го ядеш дървото, но тогава ще е вече късно, и ще се чудиш защо станА така. Мислиш си и се надяваш, че това няма да стане в твоя живот, но нещата се развиват много бързо. Драскай, после ще плащаш.
38
5
 
16
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Хайде стига с тая романтично-сантиментална представа да отношенията ни с Русия. За руснаците Турция е в пъти по-изгоден партньор. Така че не се заблуждавай. Никой няма да тръгне да ни спасява. Още по-малко от Турция. Както виждаш даже и САЩ избягват пряката конфронтация с нея.
37
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕХО-О-О!!Някой хубав ден ако преди това не се поргиржат за него, Ердо, подкрепян от любимата ти Русия ще се обърне с лице към Босфора и ти, драги ми драскачо, ще напълниш гащите и ще почнеш да хленчиш Европа и НАТО да ни се притече на помощ. Руснаците целенасочено дестабилизират целия регион (същото правят сега и с Косово и Албания) и рано или късно това ще те засегне и теб лично. Други се погрижиха да можеш да плюеш на спокойствие по форумите, но това не е даденост.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сирия я оправиха и скоро ще стане нормална държава. ЕС нека да оправят Афганистан, да помогнат на Ирак с пари.
35
6
 
16
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 4 години
БЪЛГАРИЯ да изгони американците и да се върне при РУСИЯ. Само на нея може да се разчита, ако нещо замисли Турция тук на Балканите. Албанците, особено тези в Косово се имат наполовина за турци. Хашим Тачи военнопрестъпника се провикна НИЕ СМЕ ТУРЦИЯ. Албанците мечтаят за времето на Османската империя, когато 90% от министри и везираи са били етнически албанци, вкл. Ататюрк. В Македония това не го разбират, но ще се окаже, че албанците, които се плодят като зайци ще са мнозинство
34
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ердоган ако тръгне към българия нито краварите нито европейския съюз ще го спратколкото ги спряха в кипърно няма да тръгне защото руснаците няма да го допуснат- и той го знаеи стига с тоя възродителен процеспросто в българия той е направун със закъснение от 30 до 50 годинида сте чули че има българи в гърция половината население говори български- да не говорим за помацитенякой да се е сетил- за одринско да не говоримсамо национални предатели се хранят със повтаряне на тая мантра- възрод п
33
7
 
8
 
! Отговори
ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ преди 4 години
няма как да се случи въпреки напъните на ЕРДОГАНЯ. А ТИКВИ като нашия г.лаванак дето не разбират какво става и все са прецакани добре, че не зависи нищо от тях. А който в България си мечтае за Велика Турция бохчата, цървулите и към АНАДОЛА
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и кюрдите разбраха какъв съюзник е краваристаннямат ползая и ги забравихаа направиха най-голямата база в европа в косовоабе от краварите само беди или те използват за пушечно месо или за робия
31
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай Ердоган аби с теб сме , Османската Империя е велика
30
4
 
10
 
! Отговори
няма спиране преди 4 години
EС искала да спре войната , а ЕС икаше ли да спре Възродителен Процес у нас , май нямаше никакъв интерес какво се случва при Живков у нас през 1986 гАйде баира за ЕС , нека пуснат 3,6 милиона Бежанци и ЕС издиша за няколко седмици
29
9
 
7
 
! Отговори
кога ли? преди 4 години
Ердоган кога ли ще удари България заради Смяната на Имената на османските турци останали след войната 1878 г да живеят в България , тука не става въпрос за Помаци и турчеещи се Хорахане Рома в България