Соята превзела "Стара планина" през подправките

Четирите фирми запазват лиценза си за стандарта
Обновена: 28 окт 2010 14:40 | 28 окт 2010 14:40,
88
Соята превзела "Стара планина" през подправките
Снимка: Булфото

Соя е открита в три от пробите на подправки, изпратени от родната ветеринарна служба за изследване в Германия.

Наличието на следи от соя е установено в мерудии, влагани в продуктите на фирма “Сами М” и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев”.

Това изключва възможността тя да е влагана умишлено, тъй като съдържанието е под 0,7%, обявиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Още по темата

По решение на министър Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани заради наличието на следи от соя в продуктите им.

Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК.

В края на миналата седмица германските лаборатории в Хамбург и Мюнхен обявиха, че в колбасите по стандарт "Стара планина" на четирите български фирми (КЕН – Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев – Враца, Унимес – Монтана), обвинени, че са нарушили стандарта, не са открили соя в продуктите им.

Преди половин месец земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта "Стара планина", който трябва да гарантира, че колбасите, произведени по него, са от чисто месо.

Тогава той се зарече, че веднага ще отнеме лицензите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Aнна преди 13 години
А, ако имаше Антракс в подправките???
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i tova pravitelstvo e sa6tiq blokuk kato ostanalite mogat samo da vzimat danaci a nie Bulgarite i orova da qdem vse taq da mrem edno vreme horata sa bili patrioti i sa obi4ali rodinata si sega sa predateli.PULEN BLOKUK QDEM ZATOVA I HORATA V bulgariq sa tolkova bolni i koi znae s uauvo ni obla4vat za6toto Bulgariq umira malko po malko no vinata si e na6a za6toto sedim i tarpim.
80
0
 
2
 
! Отговори
тото преди 13 години
Гледай от къде четеш, цитатите не са сайтове на производители. Тия нашите ще ти предложат и майка си, само и само да си продадат ***! Някъде да си прочел на опаковка, че вложените съставки, оцветители, соя и бои които са в продукта са вредни за определени за някои възрастови групи? Няма и да прочетеш. А и не е нужно да знаеш всичко и да си вещ по всички теми, важно е като ти се наложи да знаеш от къде да го прочетеш и да мислиш с главата си!
79
0
 
0
 
! Отговори
V преди 13 години
И аз съм се замислял за този консервант, някъде пишат че е вреден, на други места "понтенциално" канцерогенен, на трети места пишат че в малки количества не е. Доколкото разбирам от друг пост на Спонги, той май е бил в този бизнес и следва да е запознат...предполагам не говори напразно, няма сметка...
78
0
 
3
 
! Отговори
тото преди 13 години
Хайде попрочети малко за нитрита и пак ще лафим."Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.""Колбасите също съдържат доста вредни съставки. Най-често това е Е 250 натриев нитрит канцерогенен.""канцерогенен, натриев нитрит, противопоказни при хипертония, не се препоръчва за деца""потенциално канцерогенен, образува в стомаха нитрозамин;"Другия път се изкажи подготвен
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България всичко е далавера и пари..алчни за богаство хора ...може да са милионери .но искат да станат милярдери,голяма халка имат.....!!!!!
76
0
 
1
 
! Отговори
доктор от двск преди 13 години
сега фирмите да осъдят нвмс който не ги е осъдил той не е спечелил делото.там е пълно с кърлежи-кариеристи.на бюро в стая са по двама.И Найденов да не слуша само фирми-конкуренти защото е на дузпата.
75
0
 
1
 
! Отговори
lisygera преди 13 години
с нетърпение чаках качествени продукти и какво... менте...никога няма да повторя с тази стара планина ..по добре от месарницата пред мен да го нарежат месото от колкото кайма стара планина само пари на вятъра
74
0
 
1
 
! Отговори
lisygera преди 13 години
с нетърпение чаках качествени продукти и какво... менте...никога няма да повторя с тази стара планина ..по добре от месарницата пред мен да го нарежат месото от колкото кайма стара планина само пари на вятъра
73
0
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Не е забранен и не предизвиква рак. Полсва се от векове. Основен консервант за шунка и луканка. По интересното е, че соя се инжектира в цели парчета месо. Преди малко реабилитираха до 0,5% в СОЯ "Стара Планина". 0,5% поемат страшно много вода и така пълнителят достига до почти 10%. За какви чисти меса говорим.
72
0
 
4
 
! Отговори
тото преди 13 години
Наскоро си купих пакетирано филе (на резенчета). Беше много вкусно и огледах опаковката. Съкращенията с Е??? нищо не ми говореха. Какво значи Е250 ? Оказа се "Sodium Nitrite" пишат го още като Натриев нитрит - консервант, който е карцерогенен (предизвиква рак), има и други странични ефекти. Забранен в много страни. В "Стара планина" също се оказа, че го има в изобилие.Министре, дано да подхванете скоро и *** Е-та...
71
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
айде сега да видим стиска ли му на министъра или по добре нищо да не правят защото още веднъж ще покажат колко са кадърни с техните агенции ЛАПАЧИ НА ПАРИ
70
0
 
4
 
! Отговори
Ф0к преди 13 години
Не ме интересува колко соя има!Интересуват ме останалите мърш кадето ги слагат.Соята ми е най-малкия проблем,старите кокошки с костите и перата,кожите и полуразвалените карантий,те ме интересуват.И не е ли по-добре да се каже какъв процент месо има,а не колко соя....Аман от простотия.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бря стара нова все там...производителите се издъниха яко сами са си виновни...алчни хора печелбари..така са свикнали от много години,за това сега хората няма да купуват стара планина, по добре да вземат по евтината то и там има соя..
68
0
 
1
 
! Отговори
sand преди 13 години
Aaaa az za tova li kato peka svinsko miri6e na maimunsko???? abe vie normalni li ste?
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога няма да си купя Стара планина,нямам им доверие ,че са коректни.
66
0
 
5
 
! Отговори
боксьора преди 13 години
Тези кога най-сетне ще удържат на някаква дума и няма да дават назад.Малко да ги натизнат бизнесмените-мошеници и клякат.Трябваше да им вземат безусловно лицензите на всички,иначе сега ще се започне с 0,1 после 1,0 после 2,0 и накрая 20 процента.И тая "Соя в подправките"-малко ми е Х , нещо ни будалкат!
65
1
 
4
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Ако няма в подправките, ще има в обвивките и .т.н Българския ментарджия винаги ще намери оправдание.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По количествения метод ELISА, съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено."nvms.government.bg/не е установено съдържание на соя, което означава че е под 0,7 % ! по-голяма глупост няма! трябва някой да им превежда - СОЯ НЯМА!
63
3
 
6
 
! Отговори
петрова преди 13 години
Купувам редовно продукти "Стара планина" и наистина са с пъти по-хубави от останалите. Министър Найденов заслужава само адмирации заради въвеждането на този стандарт и засиления контрол на хранителните стоки. Вече в супермаркетите има качествени храни и е всеки може да избере дали да даде с 10-20% повече, но да получи многократно по-качествена храна.