Напрежението расте*

Изблици на насилие в София, Пловдив, Варна и Бургас
Обновена: 26 сеп 2011 22:24 | 26 сеп 2011 20:24,
1984
Напрежението расте*
Снимка: Dnes.bg

Изблици на насилие избухнаха тази вечер на много места в страната по време на протести по повод случилото се в Катуница.

София

Първоначално протестиращите тръгнаха от НДК към площад "Народно събрание", който бе отцепен от полицията.

Пред парламента стотици скандираха "Мафия" и "България, освободи се". Протестиращите започнаха да хвърлят и стъклени бутилки.

След това протестиращите се насочиха към сградата на джамията "Баня Баши" в столицата, но бяха пресрещнати от кордони с полицаи в района на Министерския съвет. Целият район е блокиран, движението е затворено.

Разгневени скандиращи започнаха да хвърлят камъни по униформените, както и да трошат по пътя си, да обръщат кофи и контейнери, да мятат столове от заведенията, през които минават.

27 души са задържани в столицата, съобщиха от МВР. Четирима от арестуваните са непълнолетни.

Пловдив

Протестиращи, с и без маски, се събраха на пловдивския площад "Съединение". Скандирайки откровено расистки лозунги и вулгарни определения за политици, протестиращите тръгнаха към Аджасан махала и Столипиново, населени предимно с роми, видя екип на Dnes.bg.

На площад "Съединение" протестиращи нападнаха журналисти на bTV, камерата на екипа е счупена. Свидетели разказват за сблъсъци между протестиращи и полиция.

Няколко буса на жандармерията вече са се отправили към ромските махали на Пловдив. Засилено полицейско присъствие има и около Джумая джамия.

47 души са задържани до момента, съобщиха от МВР. Сред тях предимно фенове на футболните отбори "Локомотив" и "Ботев"-Пловдив.

Варна

Счупени стъкла на прозорци на домове и търговски обекти има при протеста в морската ни столица.

Около 500 души тръгнаха на поход към квартал "Максуда", плътно следвани от полицейски кордон.

Варненската полиция твърди, че е успяла и е отблъснала протестиращите от ромските райони на града.

Няколко души са арестувани. Един от тях е кандидатът за кмет на града Костадин Костадинов. Той е задържан, когато шествието стигнало ромските квартали. Засега няма данни за пострадали.

Бургас

Продължава шествието на спонтанно организиралите се бургазлии във връзка със случилото се в Катуница. Напрежението обаче ескалира, след като протестиращите забелязаха в района на централна жп гара три жени от ромски произход. Те се опитаха да ги хванат, но бяха възпрепятствани от полицията и жените успяха да избягат, съобщава "Фокус".

През цялото време на протеста има засилено полицейско присъствие. Около 500 са в момента протестиращите, като от полицията опитват да ги разпръснат.

До момента са задържани трима души, като все още не са ясни причините и дали ще им бъдат образувани досъдебни производства.

Велико Търново

В града протестиращите минаха с плакати и скандирания през предизборните щабови на БСП и ГЕРБ.

Пазарджик

Протестът в града приключи. В него участваха над 200 ученици и младежи, които се събраха на централния площад "Константин Величков"  Те издигнаха плакат-надпис "В памет на Ангел и Павел".

След това всички участници започнаха да скандират "българи- юнаци" и развяха националния трибагреник. Полицията осигури спокойното протичане на протеста, който приключи без инциденти.

Плевен

Протестът в града е завършил с пожар на партиен клуб на ДПС. В непосредствена близост до него се намира и партийна централа на БСП, но помещението не е пострадало от огъня.

Протестиращите в Плевен са искали да отидат в индустриалната зона на Плевен, където има ромско гето. Те обаче са били спрени от полицията.

*информацията е актуална към 22,25 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1984
Още по темата: ПловдивКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
70
 
! Отговори
Тихомир Гешев преди 12 години
Братя във Варна сме се събрали 3000 души и отиваме към Максуда ако сте истински българи последвайте ни.
24
0
 
92
 
! Отговори
иво ангелов преди 12 години
абе хора, що става? да не би България да оживява, да не би отново да имаме и чест и срам! да живеем сред победа и погром ? Чудо ли е станало с нас, чудо на чудесата, напред Българи, напред
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
sybiraite *** v samolet i dokato e vreme aide kam INDIA ina4e lo6o , a i po-lo6o satva.
22
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАААМКАА ВИИИ МАЙНИИИ,АКО НЕ ТРЕПЕЕЕТЕЕЕ МАНГАСАРИТЕЕЕЕ
21
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
София пред Парламента до преди малко нямаше нищо. Страшно много полиция, всичко е блокирано, не може да се мине до Невски, но ексцесии до преди малко нямаше. Хората не ми се сториха много, но са много повече от вчера.
20
9
 
52
 
! Отговори
Бряя ! преди 12 години
Боко и Чоко да се махат !Продажници !
19
2
 
64
 
! Отговори
AntiMangal преди 12 години
Бой По-ПАНГАЛИ-ПОЛИТИЦИ-ПОЛИЦАЙ-ДАНЪЧНИТе са виновни за сегашното положение,За едни може а за други не може,е не сте познали!
18
1
 
41
 
! Отговори
Нещата от живота преди 12 години
...." и нещата си отиват към бой"....
17
4
 
85
 
! Отговори
София преди 12 години
Добре де, а защо в София не е толкова масово ?! Нали всички живеем в една държава, нали всички сме българи! Софиянци, дайте да покрепим пловдивчани, този протест е за всички нас!
16
3
 
81
 
! Отговори
варна преди 12 години
И във Варна започна нещо страшно. Жандармерията излезе и пази *** махала.
15
7
 
126
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
И в София става страшно - преди малко като се прибирах се разминах по Цариградско с цяла колона от БТР-и на Жандармерията. Мутромилиционерите явно са решили да смажат справедливия народен гняв и да защитят *** си спонсори.Ще направят всичко възможно за да запазят кокала - нека не им го позволим !!!
14
3
 
64
 
! Отговори
аз преди 12 години
напред народе има кой да плаща за мъките ни 20 години а именно политици и *** , да живее вечна България да живее рода ни български да изчистим името си пред света и да пребъдем ний идем прасета и ще се давите в собствената си кръв и ще разберете кога българина обича и кога мрази
13
3
 
67
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Няма лошо,пъхнахте ли,микрофон в ***,на репортера от ВТВ,това е наградата за продажниците.
12
71
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За бога, какво да ви виновни повечето роми. Идете при цар Киро. Идете при богатите ***, така или иначе те са забогатели по нечестен път!!!*** има много добри хора, с какво са заслужили те подобно отношение?
11
1
 
74
 
! Отговори
Русенец преди 12 години
В момента групата е пред Централна Гара. Съвсем близо е *** махала в Русе. Цялата група е съпровождана от ченгета с пуснати светлини.
10
4
 
57
 
! Отговори
SS преди 12 години
Мамка им *** !
9
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
smajete tazi zgan kradliva
8
2
 
127
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май наистина се почнаИ без челешово топче можело - събудихме се
7
3
 
111
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пловдивчани излизайте на улицата!!!!!
6
9
 
82
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Дано излезе нещо от тези протести,макар да ме съмнява,тъпата тиква БОКО пак ще ръси глупости и режи лентички пред медиите.

Спонсорирани публикации