Атентатът в Бургас е пробив в националната сигурност!

Предупреждения за атентати имаме от няколко години, казва експерт
19 юли 2012 11:25, Елка Василева
86
Атентатът в Бургас е пробив в националната сигурност!
Симеон Николов. Снимка: Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

„Това е пробив в системата за национална сигурност, не е само вследствие на водената външна политика и в този смисъл е трудно да се съгласи човек с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи са по целия свят.

Напротив – навсякъде по света такъв терористичен акт е пробив в националната сигурност, а тук вече е и пробив в европейската сигурност“.

Това каза директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

По думите на Николов предупреждения за атентати имаме от няколко години. Според него човекът, който е направил това, може да не е преминавал транзитно през България.

„Възможно е да е спяща терористична клетка в България, възможно е да е такава от съседна страна, като си дадем сметка, че такива има в Турция, Гърция и Босна и Херцеговина. Не можем да знаем откъде точно идва ударът“, каза експертът.

„Последствията от този атентат поне за България ще бъдат, че на първо място ще се разделим с подценяването на потенциалната терористична заплаха.

В течение на седмици и месеци ще се изясни откъде идва този терористичен удар, но искам да предупредя да не се съгласяваме прибързано с някакви очевидно пропагандни тези – не е възможно един час след като стана атентатът в България, от Израел да идват официални изявления, че това е дело на Хизбула и т.н.“, каза Николов.

„Надявам се здравният разум да надделее. Ако Израел търси повод за военна операция, най-малкото това е начинът да се злоупотреби, за да отвори вратата за военен удар срещу Иран и да въвлече и нас, международната общност и ЕС“, обясни той.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който в момента е в Тел Авив заяви, че атентатът е тема номер 1 в Израел. Хората са притеснени, защото от няколко години е имало опити да се организират атентати срещу израелски институции в други държави, но те са били предотвратени, обясни той.

Това е тема, която трябва да ни занимава и ние трябва да вземем мерки срещу такива спящи клетки. Аз съм от 4 дни в Израел, имахме срещи с много представители на различни институции. Първата тема, която повдигат израелските колеги е Иран, какво се случва с ядрената им програма и притеснението им от това Иран да не получи ядрено оръжие, както и желанието за по-сериозни мерки и санкции срещу Иран, каза Ковачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
DDD преди 11 години
Аман от експерти! Най-мощната държава в света САЩ води война вече няколко години с тероризма и няма кой знае какъв ефект. Терористи удариха и то доста "по-успешно" Испания и Англия. Редовни и с много повече жертви са атентатите в могъщата Русия. И сега сигурно пак Бойко е виновен! Като се случи нещо подобно все изникват разни мастити експерти и разбирачи. Разберете, че тероризма неможе да се спре лесно - още по трудно е за малка държава с ограничени възможности като България.
60
0
 
0
 
! Отговори
минавам само преди 11 години
Всъщност наказателното производство /дело/ е едно и е внесено с обвинителен акт в съда от прокуратурата. В тази връзка как да разбираме, че делата са в 9-та глуха, както се изразявате?
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не бързайте с обвиненията! ДПС има достатъчно хора и спящи терористични клетки за извършване на подобен тероризъм! повече от двадесет години никой не им държи сметка какво правят, на какво ги учат, кои организации и за какво им дават много пари! оказва се, че много международни терористи са идвали спокойно в българия на почивка и никой не ги е усетил! а какво са правили и с кого са се срещали никой не знае! нищо чудно атентата да е извършен от родни опозиционни партии, за компромат на правителст
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За каква "национална сигурност" става дума? МВР пръска пари да подслушва гражданите и противниците на герб, а не да лови терористи. През последните месеци са предотвратени няколко атента срещу израелски граждани в различни страни по света - но не и у нас !!!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой сеща ли се защо ДПС толкова много защитаваха арестуваните имами, които са обвинени в преподаване на радикален ислям. Защо Лютив Метан направи няколко много остри и заплашителни изказвания по медиите, като обвиняваше правителството в етнически натиск срещу електората на ДПС. Защо ДПС реално защитава нахлуването на радикалния ислям в България, дали пък това не е скрития коз на ***.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вече всичко е ясно Станишев и Първанов са организирали всичко,терористичната партия БСП си показа рогата
55
1
 
8
 
! Отговори
ТТТ преди 11 години
Защо този експерт , респектиращ с обективност и професионализъм , не е в изпълнителната власт??? Понеже е явно прекалено умен и интелегентен за да бъде от ГЕРБ или за да има още трупове и кръв?!! ЗАЩО....????
54
0
 
5
 
! Отговори
Очевидец 3 преди 11 години
- Не, не. Всички ние знаем, че тук сме добре дошли и че България е добре настроена към нас. Предупрежденията бяха свързани с това, че са възможни атентати в България срещу израелци, но не че са организирани от българи, а от други чужди групировки. - А имаше ли обяснения защо точно тук се очакват тези атентати?- Да, обяснението бе, че последните години в България почиват много израелски туристи, който факт вече е всеизвестен, и именно затова се очакваше терористите да ударят точно у вас.
53
0
 
5
 
! Отговори
Очевидец 2 преди 11 години
- Не. Беше страхотна паника, нямаше време за обяснения. Всички бяха ангажирани да спасяват ранените. Но ние тези атентати ги очаквахме. Бяхме подготвени за тях.- Как така ги очаквахте?- Една седмица преди да пристигнем тук, в пресата в Израел се появи информация, с която предупреждаваха всички, които ще пътуват за България, че във вашата страна се подготвят атентати срещу израелци. - Искате да кажете, че са ви предупредили, че в България има настроения срещу ваши сънародници?
52
0
 
3
 
! Отговори
Очевидец 1 преди 11 години
Михаил Гителман, очевидец- Господин Гителман, какво видяхте, какво се случи?- Чух ужасен взрив, всички много се уплашихме. След това видяхме много кръв. Целият автобус гореше в пламъци, а след това се запали и съседният. Ние бяхме в третия автобус, който не пострада. Не можахме да разберем много, защото не ни обясниха нищо вероятно за да не ни плашат. - Туроператорите не ви ли обясниха какви са версиите за атентата?
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте кой е Симеон Николов:съветник на Георги Първанов,зам.-министър на отбраната в правителството на Станишев.Мислите ли,че ще се изкаже в подкрепа на сегашната власт.Имам едно правило -преди да коментирам нечие изказване,да видя какви са политическите и икономическите му интереси.
50
6
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
*** и *** господине, по-голяма глупост в целия сайт не бях чел! моля свържете се с щаба на позитано да ви спуснат нова версия за пропаганда, че тая е много зле.
49
1
 
18
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Нали бяхме една стабилна и сигурна граница на ШЕНГЕН, г-н Борисов..?Ами вижте какво стана понеже "полицията ни пази". И сега какво голяма офанзива, голямо чудо (ама за 3 дни). А по селата *** бият, крадат, и изнасилват-там е истинският терор върху българи, ама този терор не го отчитате защото не Ви изнася, ще дойдат избори и ще Ви трябват гласове...
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имало значи и трезво мислещи и говорещи хора в тази страна. Жалко че ще бъдат заглушени от истеричните писъци на демократични медиии за иранската заплаха и бисерите на титани на мисълта като Боко
47
2
 
5
 
! Отговори
до Марк преди 11 години
Марк, за да твърдиш, че атентатът на гара Буново е "наш", означава, че си агент на турски секретни служби... тогава съседите ни бяха спретнали серия от разработки, но все пак имаше държава, не бяхме разграден двор.
46
1
 
5
 
! Отговори
da преди 11 години
Докога никой нищо няма да прави,за предотвратяване на атентати.Ами,че тоя преспокойно можеше да се вреже в Нефтохим,и тогава какво щеше да стане??След две седмици идва Spirit of Bourgas,как ще гарантирате сигурността на хората там,как?Некадърници
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то първо трябва да има национална сигурност
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доклада на ЕС е оценката за работата на Борисов, а атентатът е оценката за работата на Цветанов./ Нещо и една Петолъчка ми се мотае в главата, но хайде, от мен да мине, ще го пропуснем./
43
11
 
17
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
ТОВА БЕШЕ ПОРЕДНОТО И ПОСЛЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ОТ 3 ГОДИНИ НЯМА ДЪРЖАВА !!!ЖАЛКО ЗА ХОРАТА КОЙТО ЗАГИНАХА !!!ДА УБИЕШ ХОРА ЗА ДА ИЗМЕСТИШ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ОТ ДОКЛАДА НА ЕС - ТОВА Е ЗВЕРСКО И ИЗРОДСКО !!!!
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прибив 100 % , и то без никакво усилие . българия си е разграден двор и много лесно всеки може да си прави атентати когато си поиска . каква гаранция има че това няма да се повтори ???