Observer: Сериозен банкрут грози България

Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност
19 окт 2008 14:36,
50
Observer: Сериозен банкрут грози България
Снимка: БГНЕС

Британският седмичник Observer цитира експертен доклад на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка Danske Bank, в който се предупреждава, че опасност от финансова криза грози България.

"Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната", пише в експертната оценка на датския специалист.

В документа се отбелязва още, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.

"В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити", пише в експертния документ, цитиран от Observer.

"Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси", предупреждава датският експерт.

Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, заключава Observer.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
финансист преди 15 години
Тук нещо елементарно се вижда, тотална световна криза и само МВФ ПОДАВА РЪКА НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ !!????? В един момент кризата ще се овладее и познайте кой е новият /финансов / собственик на света ???? Тогава както те свирят ,така света ще "играе" и откачане от хорото няма !!!
48
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
"...брокерският екип на банката е донесъл загуба от 600 млн. евро, съобщава ВВС.В края на миналата седмица стана ясно, че трима брокери са поели необмислени рискове и в резултат на големите пазарни колебания операциите им са донесли загуби в размер на 600 млн. евро.Инцидентът е станал при търговия с деривативни инструменти,..."винаги на борсата има някой който губи и някой който печели!Нали се сещата че това не е люпилня..В случая тези брокери може би са като нашите червени барони и са се облажили за лична сметка!Червените олигарси продават за жълти стотинки цялата страна!Обяснете как при работеща икономика до 69г получавахме заплати по 50$, а днес по 500 $при положение че болшинството от предприятията затвориха врати...?
47
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
"...когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити",..."В действителностбума на Запад се държи и на това, че се привличат 90% от световните капитали в техните банки!Къде са авоарите на Ирак..На иранският падишах...на сърбите,,руските ...на саудитскитепринцове..на африканскитестрани..Днес финансовата криза се предизвика именно че все повече страни спират да изнасят и да държар капиталите си навън!Има все повече национално отговорни политици, които инвестират в своите страни!Но и днес червените барони продължават да изнасят капитали..изнасят производства и продават националните интереси за един сребърник!Да вярно е че Запада ги корумпира за да изнасят капитали, но вярно е че не може да се разчита на украинец..комарджия..и на кардиналите от ДС, че ще провеждат национално отговорна политика!По рано се изнасяше за да се "крадат "технологии чрез външнотърговските дружества..Резултата е налице тези дружества са приватизирани и въпреки всичко капиталите продължават да текат натам...Видяхме ползата от топлата либийска връзка...от друнбата ни със Садам...изнасяхме и за Никарагуа...Аржентина..Колумбия...Мозамбик..Ангола ...Взимахме заеми , които и днес българският данакоплатец плаща само и само да се изнасят девизи...Така че искаме ли да няма банкрути системата трябва да се затвори и да се спре с купуването на акции и западни мечти, а да се инвестира отговорно ТУК в БЪЛГАРИЯ!
46
0
 
1
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
Четя и се смея.Народ,който се самоиронизира-ЩЕ ОЦЕЛЕЕ на пук на всички шамани,оракули,гадатели и нашенски серГЕРГЕЙОВЕ.Та колко империи потопихме и ни има?Хайде КУРаж и на тая демоКРАДИЯ.ЩЕ НИ ИМА.
45
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
prav si!!! Danske Bank e samo imeto na bankata, inache ne e natzionalnata im banka.
44
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
danske bank не е националната банка на Дания
43
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Няма прогнози, няма логика тук всичко може!Каквото и да правиш или да не правиш - все тая!
42
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Станишев обявява зад граница, че ще сваляме задължителните активи на банките в България от 12 на 8% !!!Финансистите на запад си скубят косите, че задължителните активи в някои техни банки са под 3% и спешно искат да ги вдигнат поне на 8%....Какво излиза - Станишев дестабилизира финансовота система на бедна България, за да помага на богатите държави - и го прави, при спрени Еврофондове и липса на инвестиции...., а за валутния ни резерв, некой нищо не знае...
41
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 15 години
Ti na koi svqt jiveesh ??? Da si chuval che 1/3 ot svetovnoto potreblenie na petrol e v USA. Ritorichen vupros, iavno ne znaesh. A sega mi obqsni kak ako sa v kriza, tq shte si ostane samo tam ???
40
0
 
1
 
! Отговори
бахмааму преди 15 години
Споко,бе!Ще почакаме,ще видим!Ония да помислят за себе си,не за нас!За нас мисли тройната коалиция!:)))
39
0
 
1
 
! Отговори
Бахмааму преди 15 години
Началото на края, Време е.
38
0
 
1
 
! Отговори
korleone преди 15 години
И двамата сте прави,не искам да съм арбитър но ме дразни факта,когато някой изпере постелите изсуши ги застеле леглото и някой *** дойде на готово и се изпъне.И кво става сега капутите ще се чупят от РБ,ще отидат някъде да мият квалифицирано чинии ние ще останем тук да ядем хурката и отгоре на това ще ни се карат.Не мога по научному да го кажа далеч съм от диалектическия материализъм но с удоволствие ще го начукам на нечия жена па макар и с много езици та да ми мине!
37
0
 
1
 
! Отговори
Логоса преди 15 години
ИКОНОМИЧЕСКИЯТ И ФИНАНСОВ КРАХ ЕДВА СЕГА ЗАПОЧНА.Пък ако Джедаите решат могат и Ядрен Крах да си спретнат.За Империята това е без значение.
36
0
 
1
 
! Отговори
Логоса преди 15 години
В България правителствата от време оно, искат да ни държат в Подчинение като смятат както всяка дадена ни стотинка, така и за какво да я похарчим.Отнемат масово Икономическата свобода на населението.Помните ли как смазаха Учителите миналата година.Това на което сега е подложена Световната икономика не е нещо друго ,а просто действието на Третият закон на Нютон казано с Разум.Казано със сърцето Империята на трудещите се отвърна на удара и смаза при това окончателно нещастните свои джедаи Управници които се мъчеха да живеят на неин гръб.
35
0
 
1
 
! Отговори
Логоса преди 15 години
При Социализма Държавата беше икономически много силна защото беше Единствения монополист на Експлоатацията на Народните маси. Триста зора бяха докато се постигне сегашното положение на Икономически фалирала държава.Не е лесно да докараш управляващите държавата да отрежат сами клона на който стоят.Именно тази цел беше постигната с Приватизацията.В България след приватизацията на последния сериозен икономически източник на финансови средства за Държавата - Българският Морски флот през м.Август 2008 реално беше прекратено финансирането на Държавата от икономически източници. Единственият източник на приходи за Държавата остана прякото данъчно облагане на Физическките лица и Фирмите. Аз имам пълно доверие на Българския народ в неговите способности да намери начини / всеки Българин за Себе си / да Не плаща данъци и да заобикаля Вратата в полето. Шопа е казал,че Законът е Врата у поле, който иска / а такива стават все по малко / минава през нея, останалите минават през полето за по направо към Благоденствието на собствените си семейства. Все пак не Аз, а модерният отпреди няколко дни Карл Маркс е написал, че при Комунизма няма Държави. Проблема на Управляващите е ,че стана 160 години от 1848 когато Тръгнал призрака на Комунизма из Европа Карл Маркс и Фридрих Енгелс непрекъснато са на мода в главите на Хората. Както се вижда призраците макар,че не действат толкова бързо като нас и те вършат работа, бавно но сигурно постигат целта. ХА - ХА !
34
0
 
1
 
! Отговори
дед преди 15 години
Най ги мразим тия ингилизки газети!Едно убаво нещо не са написали за назе!Пепел им на езика.
33
0
 
1
 
! Отговори
Логоса преди 15 години
Вярно е ,че муха и банка се убиват с вестник ,но първо трябва да срутиш икономическата основа на Демокрацията, а след това политическата сама ще падне.Това го пишеше някъде в Диалектическия материализъм.
32
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
В България цените на жилищната са са нереално високи и нямат нищо общо с доходите на населението. Лесните и бързи кредити и наивността на хората са довели до спекулативен "балон" в цените. Не е реално и икономически оправдано двустаен апартамент 65 квадрата да струва 70000 Евро, при сегашните доходи.
31
0
 
1
 
! Отговори
todo преди 15 години
Приятелю то и сега лихвата е над 100 %, защото за мен лихва е като сметнеш колко вземаш и накрая колко връщаш и като включиш и всички им мизерни номера на банките от рода на такса управление и не знам какво си. Така а че дали мутри с бухалки или мошеници в банки все си .....
30
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ако американската банкова криза доведе до фалита и на български банки и правителството тръгне да ги спасява, България със сигурност ще трябва да излезе от Валутния борд както Аржентина. сега БНБ не може да печати пари, а при криза едва ли ще се получат и нови бързи и евтини заеми от чужбина. от другата страна спадът в банките и икономиката ще бъде наваксан с ръст на сивия сектор и мафията, като вероятно само мафиотски предприятия и финансови пирамиди ще отпускат заеми при лихви от над 100 % и трошене на крайници с бухалки за неплатено:-D . при криза винаги има растеж на мафията, финансовите схеми за измама и машинации