Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите

Причината била повишен кредитен риск за страната ни
5 окт 2010 12:19,
188
Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите
Снимка: Булфото

Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск.
Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва.

Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите на кредит, но не и защита на кредиторите.

„Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата – тоест във времето преди изтеглянето на кредита, и така пасивите остават за банката“, посочи Ягодин.

„Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита“, добави експертът.

Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0,8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9 на годишна база.

„Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата“, коментира Ягодин.

Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.

Според него обаче имало достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: лихви по кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
ЗАЩО СКРИХТЕ КОМЕНТАРИТЕ.
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като "рискуваш" собствените си пари, правиш ли оценка на риска? Схващаш ли за какво ти говоря? И ако е така, защо банките да не правят оценка на риска?
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Професионални" теми????? Самият начин на поставяне на въпросите ти, издават отсъствието на какъвто и да е професионализъм. Общи приказки, без никакво покритие. Мога да ти разясня какво е "базов лихвен процент", а не какво се крие зад него, мога да ти обясня и какво означава LGD, и още куп други неща, но за всичко това се плаща мой човек. Пазарна икономика сме все пак..... :-))) А пък и да ти ги обяснявам тези неща, едва ли нещо ще влезе в главата ти...
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Асоциацията на банките в България, че това си е жив картел бе Бойко. Я да се вземете в раце. Кога ще видим акция "Банкерите", стига толкова вече. То бжива да си нагъл ама тези прекаляват. Прави са някои да искат улична разправа и линч за банкерите, прави са. И като как банките майки в ЕС са на солидна печалба при 1,5 до 2% лихви по кредитите а в БГ с по 12 до 16% са на загуба. И лихвата не е всичко което се взима ами има и сумати такси отгоре. Правителството да взима мерки да не стане като в ГР.
177
0
 
2
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
Не не е картелно споразумение. Това го казаха от Защита на канкуренцията след една година разследване. Просто всички банки в един и същи месец са вдигнали лихвите, спрели са да дават нови кредити и са почнали да си искат старите предсрочно. Това нещо се е случило в САЩ в началото на голямата депресия. Вадете си изводи!
176
0
 
9
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
На мен ли ми се струва или Тоя убавец Ни заплашва. Много меко им действаме на наглите лихвари те затуй си вирят носа. Вдруги държави при тези лихви и такива нагли изказвания досега да е потекла кръвчица он носленцето му. Но не се сърдете на закона или на него, Ние всички сме виновни. Ние не реагираме, а те няколко човека си плащат и БНБ не ги закача и правителството се прави че не вижда и парламента им гласува каквото си платят. Докато не излезем на улицата да кажем "ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ"Така щее
175
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 13 години
az sum namalil drastichno obslujvaneto na moia zaem i kakvo ot tova, koi gi e karal da mi otpuskat takuv goliam kredit, pitam gi sega kak shte si go suberat kato niamam nishto na moe ime ???? da sa mislili na vreme sorry , chakam da me osudiat da vidim kakvo shte stane :)) plashtam samo kato imam i ne mi triabvat :))
174
0
 
7
 
! Отговори
perekly преди 13 години
Който си забърка криза , сега да си я сърба!За пореден път се убеждавам в безочието и наглостта на лихварите и сарафите ,наричащи себе си банкери.Такива ,като тях, няма да работят повече от служители на гишета никъде по света ,но у нас са водещи "финансисти"!
173
1
 
3
 
! Отговори
Кредитополучател преди 13 години
Ама аз съм на една тъничка лихва - само 8%....ама май пак бая ще има да се връща, абе тия банки май бая пари ще вземат за тия годинки!?
172
0
 
0
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
...бе там някъде, колкото ги смета гуньо. При 10-12% лихва, там някъде. Бе радвай се че не е за 30 години - тогава тройно...
171
0
 
2
 
! Отговори
Кредитополучател преди 13 години
До 174 Дий Воле Дий !!!???? Така мисли всеки Комунист !!! Тези с колите и плазми за кинозали не теглят кредит!!
170
0
 
4
 
! Отговори
Доволен от банките преди 13 години
За 10 години е заемчето, ама вие сте в някаква грешка, няма как 70к да връщам, хората ми казаха, че ще е изгодно, аз сега на тях ли да вярвам, или на вас????
169
4
 
10
 
! Отговори
Premium преди 13 години
Сега като трябва да връщате кредитите ревете, но като ги харчехте за глупости разправяхте, че стандарта на живот се бил подобрил. Подобрил се е таратанци. В България при 98% собствени жилища единствената причина за поголовното купуване на имоти е алчността. Също така не е нормално в най- бедната държава в Европа всеки *** да има "плазма" и нова кола на лизинг.
168
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 13 години
до "Доволен от банките" - взел 30К щял да върне 32К...ХАХАХАХ :)) - може, обаче ако си ги взел за един месец :)
167
0
 
1
 
! Отговори
Доволен от банките преди 13 години
НАЛИ НЕ ГОВОРИШ СЕРИОЗНО?????
166
0
 
3
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
На страницата на всяка банка има кредитен калкулатор, можеш сам да си изчислиш какво трябва да върнеш. Но грубо ако вземеш 30К в лева за 10 години ще трябва да върнеш около 70К.
165
3
 
1
 
! Отговори
Доволен от банките преди 13 години
Абе заемчето е 30 хиляди и ще отиде за една гарсониерка и ми казаха, че лихвите няма да са високи и ще е изгодна цялата работа за мен. Някой може ли да каже колко общо ще платя, съвсем приблизително де, щото като ги питах в банката ми отговориха супер уклончиво, ясно е, че няма да е много, вероятно общо ще върна около 32 хиляди максимум, ама не съм сигурен.
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе страшно сме доволни от банките. Печелят средно около 7-8 пъти повече от банките в Европа. То от наркотици не се печел толкова вече.
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало банкерчето и като изтегли заем ще платиш поне 6 пъти повече отколкото в нормална европеиска държава. Но то на банките балъци трябват, да ти е честито робството.
162
7
 
2
 
! Отговори
Доволен от банките преди 13 години
Аз пък изтеглих заемче и съм много доволен, щото иначе със 600 лева заплата кога щях да спестя за апартамент!!!