Мобилните разплащания в света се утрояват до 2015 г.

Около 20 страни ще въведат функция за безкасово плащане с GSM
23 юли 2011 10:54,
9
Мобилните разплащания в света се утрояват до 2015 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Обемът на мобилните разплащания в световен мащаб ще нарасне през 2015 г. до повече от 670 млрд. долара, смятат анализаторите от Juniper Research.

В рамките на следващите 18 месеца в около 20 страни ще бъде въведена функцията NFC (технология за комуникация в близък обсег, която позволява извършването на плащания директно през телефоните посредством екипирани с NFC функция касови апарати). Само чрез нея мобилните транзакции до края на 2014 г. ще достигнат 50 млрд. долара. А до 2013 г. броят на хората, ползващи мобилни устройства за плащане, ще се удвои.

Мобилните плащания, които се генерират с NFC, физически и дигитални средства, през тази година са били на стойност 240 млрд. долара. През следващите четири години тази сума почти ще се утрои и ще достигне 670 млрд. долара.

Големи очаквания анализаторите имат към мобилните плащания на билети, NFC, кешовите трансфери и продажбите на физически продукти. И през 2015 г. обаче на дигиталните продукти ще се пада най-голямата част от мобилните плащания, въпреки че двигател на ръста ще бъдат другите, класически области, които досега почти не са били засегнати от мобилните плащания.

Juniper Research смята, че всички области на мобилното разплащане ще увеличат трансферния си обем през следващите 5 години - някои двойно, а други дори трикратно. Основните двигатели на този тренд ще бъдат Азия, Западна Европа и Северна Америка. Само тези три региона ще формират 75% от обема на мобилните плащания през 2015 г.

Една трета от всички ресторанти и магазини ще приемат мобилни плащания към края на следващата година, прогнозира наскоро и изпълнителният директор на Google - Ерик Шмид, цитиран от Financial Times.

Google е силно заинтересован от широко навлизане на мобилните разплащания в заведенията. Миналия месец компанията представи услугата Google Wallet, която използва технологията за безжично предаване на данни на близко разстояние Near-Field Communication (NFC), за да позволи на потребителите да пазаруват чрез своите Android смартфони.

Над 124 хил. търговци в САЩ и още 311 хил. в останалата част на света поддържат PayPass. Всички бъдещи Android смартфони ще бъдат съвместими с NFC, съобщи наскоро Google. Очаква се следващият Apple iPhone също да поддържа работа с безжичната технология.

Още бизнес новини от "Комуникации" в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък имам RFID чип за безконтактни плащания и мобилно банкиране на телефонха си :p
8
0
 
2
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Всичко това е много удобно, особено за билети за обществения транспорт, но за огромно наше съжаление още не сме дорасли за технологични такива неща.
7
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Не знам дали хакерите ще се зарадват, но мобилните оператори със сигурност ще намажат, и то тлъсто. Някой да не би да си помисли че ще е безплатно, да да!!
6
3
 
3
 
! Отговори
Frankie преди 12 години
към всичи досега коментирали:Ако искате бе хора, никой не Ви задължава - хората Ви предоставят алтернатива. На който не му харесва да не го използва. Светът се развива, а с него и ние ;)
5
0
 
4
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Има три основни начина на плащане в брой, на ръка и кеш. Като алтернатива черни и цветни метали.
4
8
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Ти си като каруцарите - при появата на първия автомобил се опасявали, че по врявата, пушилката и километража ще те познават къде ходиш...Е, алтернативата си остава и до днес, 100 год по-късно - ползвай си каруцата (стига да не пречиш на нормалния трафик)
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На пръв поглед добре, на втори не съвсем... Вече никой не иска да ви имплантира чип, достатъчно е да ви набутат в джоба по един GSM и сте абсолютно "прономеровани" и "прошнуровани". Знаят с кого общувате, знаят кога и къде ходите, знаят какви са интересите ви, какви са тайните ви. Сега остава всички разплащания да станат мобилни и вече сте роб. Ако не слушате ви изключват от мрежата и не можете да купувате, не можете да продавате.. не можете да общувате... Изключен, това е бъдещето. Честито!
2
2
 
9
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 1: Затова пенсията директно си я взимай от пощата и никакви безкасови разплащания. Така злите хакери няма да ти откраднат паричките.
1
4
 
16
 
! Отговори
HAKERI преди 12 години
На тази статия трябва да се напише - платена реклама.От това чудо най - много ще се израдват хакерите и да ви източат спестяванията.