Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки

Ким Чен Ир иска да задържи желязната си хватка около властта
15 ное 2011 13:04, Красимир Ангелов
98
Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки
Снимка: Reuters

Северна Корея е открила първия официален магазин за луксозни стоки в столицата Пхенян, в който се предлагат  специални продукти за управляващия елит, за да се укрепи лоялността му, предаде AFP.

Магазинът на име Potongkang е бил открит още през февруари и продава брандове като Chanel и Giorgio Armani, както и медицински стоки, мебели и храна, е заявил корейски правителствен служител, пожелал анонимност.

Обектът е част от стратегията на Северна Корея да обнови столицата, въпреки че по-голямата част от страната страда от недостиг на храна. Агенции от структурата на ООН постоянно алармират, че една четвърт от населението на страната се нуждае спешно от хранителни помощи.

Новият облик на столицата е предназначен за честванията на 100-годишнината от рождението на първия президент Ким Ир Сен през април. Режимът си е поставил за цел дотогава да стане "велика, мощна и просперираща нация".

Лидерът Ким Чен Ир се ангажира с "политиката на даровете", за да снабди елита с луксозни стоки, печелейки лоялността му към управляващата фамилия, смятат политически анализатори.

Според запознати източници лидерът Ир затрупвал хората от управляващия елит със скъпи подаръци, за да спечели лоялността им и така да задържи желязната си хватка около властта. Смята се, че повечето от луксозните стоки идват от Китай.

Освен това Ким Чен Ир е известен с предпочитанието си към лукса въпреки международните санкции, забраняващи продажбата на луксозни стоки на режима в Пхенян с цел да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
4
 
! Отговори
МИТКО преди 12 години
ЩЕЛИ ДА УКРЕПВАТ ЛОЯЛНОСТТА НА РЕЖИМА.... ХА-ХА-ХА!!! НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ДА ПОДКОПАЕШ ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ Е ДА ГО ПОДКУПИШ СЪС ПРОДУКТИТЕ НА ГНИЛИЯ КАПИТАЛИЗЪМ! ТОЧНО ТОВА ИЗЯДЕ ГЛАВИТЕ НА *** ВРЕД ПО СВЕТА: ЛЪЖЛИВОТО КЛАНЯНЕ ПРЕД ПЕТОЛЪЧКИТЕ И СЪВЕТСКИТЕ ИДЕАЛИ, И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДИВИЯ ЛАМТЕЖ ЗА ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ,БОГАТСТВА И ДОСТИЖЕНИЯ.....
93
5
 
4
 
! Отговори
Една преди 12 години
Внимавай какво си пожелаваш!
92
7
 
16
 
! Отговори
Know how преди 12 години
Искам някога София да изглежда като Пхенян сега
91
0
 
7
 
! Отговори
свидетел преди 12 години
на това му викаа кореком, по тошовската кимирченшина.Във всъщтност, това е първата крачка към разпадането на тоталитарните комунистически режими.
90
1
 
7
 
! Отговори
traba преди 12 години
"North Korea A Day In The Life"Един нормален ден прекаран с обикновено семейство. Филм, който трайно се запечата в съзнанието ми.
89
3
 
9
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Щом смяташ за нормално пенсионери да получават по 200 лева, учители да получават по 400 лева, лекари и инженери по 600, значи нещо много не си в час...Държавна хранилка...На държавна хранилка от доста време има полуобразовани индивиди, които карат автомобили за по 200 бона и се мислят за недосегаеми. Нищо, на народът все някога ще му писне. А тогава стой и гледай!
88
5
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Ти си от тезц-и биологични единици, в които комунистите превърнаха голяма част от народа!Вие биологичнити единици, висите на дърржавната хранилка и чакате да ви сипят месечния порцион!Но , социализма свърши и сега държавата се грижи само за недъгавите и сдираците!Останалите трябва да се грижат сами за себе си!Слава на Бога, след като 3 пъти оставах безработен, проумях тази проста истина!И сега не чакам на държавата!Така че какви протести бе братче?Да протестирам срещу себе си?Срещу себ
87
8
 
8
 
! Отговори
Мегалос Димитру преди 12 години
Нека да ми е зле в Гърция, нека да ми е зле! Само в Атина сме над 100 хиляди българи, в Солун и по островите сигурно има още толкова! Как пък не чух никой от българите тук да иска да се върне в България, какво само говорите че е зле в Гърция, а в действителност положението за българите си е такова, каквото и преди 2-3 години - вършим тази работа, която гърците не искат да работят, но вземаме добри пари! Ами на мен ми е добре, вие се оплаквайте само зад компютъра и се мислете за хора!
86
5
 
6
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Явно и ментално сте увредени повечето, май няма надежда! Реалността в България не е по-трагична и от тази на гърците, а, умник?!?! Реалността тук не е ли издръжката на ***, бедстващите пенсионери, закритата икономика и бягащите млади българи в чужбина?!?! Това малък повод за протест ли е?!?! Или според теб е нормално минималната ни заплата да е на стойност 10 кила кашкавал?!?! Няма надежда за този заспал народ, няма, няма....
85
2
 
2
 
! Отговори
Марк до 81 преди 12 години
Перко Наумов, аз пък съм ескимос и съм в Аляска!Мухахахахах
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Но в България явно живеят само овце, които са доволни от живота си! "През 96/97-*** излязохме и ги изритахме. Гърците трябва да се учат от нас. Ние протестирахме против комунизма, а гърците протестират в подкрепа на комунизма.
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СИК владеели запада, *** изтока...Не ви трябва турско робство, сами доброволно се поробвате...Като няма мъже, а п*тки, като няма хора, а овце, които имат нужда от овчари - така ще е !!!
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ами те комунистите няма сами да слязат от властта...Виж гърците какво правят! "Ти пък намери кой да даваш за пример. Гърците не протестират срещу комунизма, те протестират срещу реалността. Комунизма там(както навсякъде) банкрутира, и сега трябва да се правят големи съкращения. Те протестират срещу съкращенията. Те искат комунизма да продължава, ама няма пари.
81
2
 
7
 
! Отговори
Перо до Марк преди 12 години
Ами те комунистите няма сами да слязат от властта...Виж гърците какво правят! ... Но в България явно живеят само овце, които са доволни от живота си! Мен не ме мисли, от 1999 съм в Канада! Като видях как Костов "демократично" приватизира предприятията с подставени хора в родният ми град, взех си сака и заминах при сестра ми в Канада! 12 години по-късно не съжалявам, а напротив, радвам се, че постъпих така!
80
3
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Прав си, но то няма кой друг да управлява. Всичко с малко акъл беше член на БКП. Така е при мирния преход. Виж, комунистите бяха достатъчно умни да изтрепат всички от стария елит. Не става да изграждаш нещо ново със стари мутри. В началото са слагали неграмотници, но после са си образовали кадри, които останаха и след 1989. Вече са капиталисти - в НАТО и ЕС комунисти не приемат. Ако нещо си много недоволен, можеш да се замозапалиш пред народното събрание в знак на протест.
79
3
 
3
 
! Отговори
Марк до Перо преди 12 години
Перо ти да не ме мислеш , мен а и другите , за съвсем изПеркали?Перо не ми се пери, защото не си в никаква Канада, а киснеш тука някъде!Надушвам те!15 г. съм бил там и знам как разсъждава един емигрант!!
78
3
 
5
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Забележете на снимката колко автомобила се движат по улицата! А това е в центъра на столицата!Всички червени , платени и неплатени драскачи и симпатизанти на комунизма би следвало да емигрират там!Та нали там е реализиран техният идеал!
77
0
 
9
 
! Отговори
До Перо от Канада преди 12 години
Комунистите не са излизали от властта. През 1990 г. БКП се преименува на БСП и с това си изми ръцете. И тъй като 22 години, а преди това още 45 само пребоядисани комунисти ни управляват, затова сме на това дередже. Никога не е късно за пълна лустрация, ама как да стане, като Западна България се владее от СИК/ИПОН/, а Източна - от ***?
76
8
 
22
 
! Отговори
Перо от Канада преди 12 години
20 години се чудите как да свържете двата края, децата ви отдавна са избягали в чужбина и никога няма да се върнат и пак комунистите са ви виновни, че към настоящият момент е най-бедната страна в Европа и всички се крепят само на парите, които им се изпращат от децата в чужбина! Ами явно сте овце и си заслужавате съдбата, тръгнали Северна Корея да оправят...
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e towa e KOMUNIZMA . 6epa imat v izobilie, a ostanalite vegetirat.