Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки

Ким Чен Ир иска да задържи желязната си хватка около властта
15 ное 2011 13:04, Красимир Ангелов
98
Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки
Снимка: Reuters

Северна Корея е открила първия официален магазин за луксозни стоки в столицата Пхенян, в който се предлагат  специални продукти за управляващия елит, за да се укрепи лоялността му, предаде AFP.

Магазинът на име Potongkang е бил открит още през февруари и продава брандове като Chanel и Giorgio Armani, както и медицински стоки, мебели и храна, е заявил корейски правителствен служител, пожелал анонимност.

Обектът е част от стратегията на Северна Корея да обнови столицата, въпреки че по-голямата част от страната страда от недостиг на храна. Агенции от структурата на ООН постоянно алармират, че една четвърт от населението на страната се нуждае спешно от хранителни помощи.

Новият облик на столицата е предназначен за честванията на 100-годишнината от рождението на първия президент Ким Ир Сен през април. Режимът си е поставил за цел дотогава да стане "велика, мощна и просперираща нация".

Лидерът Ким Чен Ир се ангажира с "политиката на даровете", за да снабди елита с луксозни стоки, печелейки лоялността му към управляващата фамилия, смятат политически анализатори.

Според запознати източници лидерът Ир затрупвал хората от управляващия елит със скъпи подаръци, за да спечели лоялността им и така да задържи желязната си хватка около властта. Смята се, че повечето от луксозните стоки идват от Китай.

Освен това Ким Чен Ир е известен с предпочитанието си към лукса въпреки международните санкции, забраняващи продажбата на луксозни стоки на режима в Пхенян с цел да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
И на моя дядо не му е било кеф да му вземат воловете, нищо че не е виждал трактор. Всъщност нашите дядовци създадоха държавата, бачкайки в ТКЗС за жълти стотинки. Все пак трябва да си обективе, намери статистика и факти за размера на тогавашното пройзводство на селскостопански продукти и за сегашното и после спори.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
баси, смятайте в коя епоха са горките хорица щом сега се появява кореком при тях...
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, Мюра, след 44-та на по предприемчивите са им взели машините и имотите, а на по западналите , които са виждали техника само на картинка са им взели воловете. За да може твоят дядо да се възползва от чуждият труд, и другите неспособни като дядо ти да живеят по-добре на чужд гръб. За това и държавата ни не се е развила почти през тези 45 години, а само неспособните да оцелят сами сега, милят за това време.
71
2
 
2
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Що спорите ? Намерете статистически данни колко се е пройзвеждало през 1989 и колко се пройзвежда сега. Аз съм виждал такива и не са в полза на човека с воловете. Иначе на моя дядо са му взели точно двата вола с каруцата, трактори не са били виждали даже на картинка.
70
1
 
8
 
! Отговори
батТано преди 12 години
В Северна Корея хората нямат право на лично жилище,и автомобил.В столицата има голями булеварди, но по тях се движат малкото държавни,и правителствени авто./вижда се и от тази снимка/.Хората могат да обработват по 60м2 на човек.Те тава е баце.Витрината на тоя магазин,сигурно е най-голямата атракция.Да се снимаш пред нея,*** гъзарията а?
69
2
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Аз съм за системата *чучхе*. / при условие, че е въведена и управлявана от морални хора/
68
2
 
5
 
! Отговори
до Реалиста преди 12 години
Пич, за пореден път говориш за някакъв демократизъм на Костов и за заболяването си. На хора с комунистически заболявания не можеш да обясниш как стоят нещата. Освен това нещо си се объркал, че при ТКЗС-тата не е имало частна земя въпреки, че не се е наричало така. Явно и годинките не ти стигат за да си спомниш. Въпреки, че не е нужно много да мислиш за да се сетиш защо. Прадлагам ти да емигрираш в Севрна Коеря и да зажвееш щастливо в комуната.
67
6
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Почвал да си противоречиш, пич :-)) Взели са трактора и вършачката на дядо ти, взели са му и земята, защото при ТКЗС-тата частна земя няма, но той въпреки това си купил волове...И за какво ги е купил, да ги *** вместо баба ти ли?!?! Демократизмът на драгалевският крадец Костов е сериозно психично заболяване, лекувай се и не пиши повече глупости!
66
8
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Плати ли си парното, робе?!?! Комунистите са виновни сигурно и за това, че жена ти се *** с комшията...
65
4
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Точно така .При масовата национализация се национализира всичкия едър и част от дребния ***, техника ако някой е имал , както и земята лична собственост, за което са се издавали облигации за "доброволна вноска", с които облигации в последствие си възвърнахме земите. И в 50 г волове е имало единствено в ТКЗС-тата които няма как да ги продадат на въпросния дядо на въпросния елемент дето пише глупости тука, тъй като това е считано за недопустимо престъпление, да не говорим пък за частна земя
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
туй сигурно е някой кореком
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има хора които си мислят че Партията е измислила електрификацията и земеделската техника. Тези същите вярват че сега има демокрация и я псуват, но не могат да видят че "демократите" са тези техните хора от Номенклатурата, с една дума комунистите.
62
0
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Викаш 50-те години не е имало волове и не са се намирали толкова лесно :)) Боже, колко простотия има в този форум :D .
61
3
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Абе голяма работа е бил дядо ти. На него си се метнал- умен, умен....Те така свободно ли са се продавали воловете или ги е взел на черно.Боже, що се раждат такива ***!?
60
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Имаше развито земеделие, във всеки град имаше заводи, в които народа работеше..." Имаше, *** такъв! И целият този цирк бачкаше само, за да бълва продукция за братушките. Продаваше им се на безценица, а за нас малко газец, нефтец, туй-онуй и контролирана мизерия! 1985г. слага край на илюзиите за развития социализъм, крепял се на магия и самозаблуди, и 4 години по-късно всичко се сгромоляса с гръм! Това ли ми хвалиш ти бре?!? Аре нема нужда! По-големи крадци и разсипници от *** няма!
59
2
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Дядо ми не е имал волове, ***! Купил ги е когато са му взели техниката за да има с какво да преживява. Понеже тогава е било много "хубаво".
58
1
 
4
 
! Отговори
язе преди 12 години
хе-хе, така беше и времето по което въздишат доста хора - комунизтите хранеха хората с приказки за равенство, благоденствие и разлагащ се капитализъм, а в същото време гледаха да по всякакъв начин докопат някоя фешън стока от гадните капиталистически държави.
57
2
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Няма такова нещо.Руски туристически агенции предлагат ежемесечни екскурзии. Хора разказват ,че за 50 долара може да се спукаш от ядене и пиене за няколко дни. Повечето са очаровани или поне така пишат по форумите
56
3
 
2
 
! Отговори
aaa преди 12 години
horata imaha rabota,imaha pokriv nad glavitesi,ne sega da treperish she ti vzemeli bankata apartamenta,shoto imash da plashtash krediti!!!mizeriaa,palna,posle shto naroda bqgal ot bulgaria,ami kak nqma da bqga!!imahme vsi4ko!!!!tezi koito imat stavat vse po bogati,a tezi oito nqmat vse pove4e bedni!!nishto neostana ot bulgaria,OKRADAHA VSI4KOOOOOO ZA 20 GODINI!!!BEZSRAMNICI!!
55
3
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Като му взели тракторите и вършачките на дядо ти, интерестно що са му оставили воловете. И какво е орал .Навярно на баба ти нивата.