Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки

Ким Чен Ир иска да задържи желязната си хватка около властта
15 ное 2011 13:04, Красимир Ангелов
98
Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки
Снимка: Reuters

Северна Корея е открила първия официален магазин за луксозни стоки в столицата Пхенян, в който се предлагат  специални продукти за управляващия елит, за да се укрепи лоялността му, предаде AFP.

Магазинът на име Potongkang е бил открит още през февруари и продава брандове като Chanel и Giorgio Armani, както и медицински стоки, мебели и храна, е заявил корейски правителствен служител, пожелал анонимност.

Обектът е част от стратегията на Северна Корея да обнови столицата, въпреки че по-голямата част от страната страда от недостиг на храна. Агенции от структурата на ООН постоянно алармират, че една четвърт от населението на страната се нуждае спешно от хранителни помощи.

Новият облик на столицата е предназначен за честванията на 100-годишнината от рождението на първия президент Ким Ир Сен през април. Режимът си е поставил за цел дотогава да стане "велика, мощна и просперираща нация".

Лидерът Ким Чен Ир се ангажира с "политиката на даровете", за да снабди елита с луксозни стоки, печелейки лоялността му към управляващата фамилия, смятат политически анализатори.

Според запознати източници лидерът Ир затрупвал хората от управляващия елит със скъпи подаръци, за да спечели лоялността им и така да задържи желязната си хватка около властта. Смята се, че повечето от луксозните стоки идват от Китай.

Освен това Ким Чен Ир е известен с предпочитанието си към лукса въпреки международните санкции, забраняващи продажбата на луксозни стоки на режима в Пхенян с цел да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
Долу БКП и внуци! преди 12 години
Работата стои така:Първо едни предприемчиви хора развиват стопанска дейност, дават работа на много и вършат благотворителност. После едни други предприемчиви хора (но по техен си начин) вземат властта, обявяват първите за негодници и национализират благата. Но понеже вълк в кошара не мирува, сами си бутат властта и националното го правят тяхно си, частно. Та така. Това е то комунизма, идеологията на завистта и "придобитият" капитал.
53
2
 
24
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Явно си от типично "умните" българи, на които все комунистите са виновни за неуспехите им! Не, не съм шивачка, а собственик на малък цех, в който се шие. Очевидно не шия аз, а моите работници, в момента ползвам компютър, а не оверлог! В този "малък цех" през комунизма работеха над 500 души, за сметка на това преди 10 години не работеше въобще! От няколко години работи по моя инициатива с 15 души и шие дрехи за Русия, понеже тук е модерно да носите парцали от Бангладеш за по 10 лева парчето...
52
0
 
1
 
! Отговори
apostol преди 12 години
Значи на какво ни научи историята за 20г Те това демокрация било едни хора тарикати дето уловили властта и крадат ама само за себе си И кагато нещо се обърка ''бизнеса '' им пак се турят на копанята даите от общите пари и тн
51
5
 
8
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Аз и преди не съм имал въпроси. Значи все пак си шивачка и работиш за по 200лв месечно. На теб за това ти харесва комунизва, защото тогава колкото и да си способен все толкова си работиш.
50
1
 
7
 
! Отговори
БКП демократи преди 12 години
Разликата между корейският тоталитаризъм и българската демокрация е че там един краде тотално, а тук тотално крадат всички. И в двата случая обаче народа е губещата страна, но там даже не ги оставят хорицата да избягат и да се спасят от тяхната Държава.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, произвеждам трикотаж. Други въпроси имаш ли?
48
1
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Ти да не си продавач хлебарница?
47
6
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Може и да съм тъпо *** според теб, но давам хляб на 15 души демократи като теб, на които ако не съм аз, ще умрат от глад! Нека да съм мързелив после...А ти пиши по форумите и си мисли че правиш нещо!
46
4
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Колкото и да съм *** нямам шанс да те достигна. Освен, че интелектът ти колкото на червей, ценностната ти система също. Но все пак те рабирам. И аз ако бях мързеливо, тъпо колепеле щеше да ми е криво след падането на кумунизма.
45
8
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Рядко тъпо парче си, ама много тъпо...Сигурно си един от "файтона" с избиратели на Драгалевският крадец и преподавател по Политикономия, другарят Костов!
44
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е, след 44-та всичко в България започва да запада, включтелно и земделието. Какво земеделие може да има преди 89-та със зстаряваща техника на ТКЗС-то от където всеки гледа открадне каквото може и никой не го е грижа. А обикновените хора орът с магаретата, както не са правили дори преди 44-та. Хората, които сега ревът, че са безработа и нямаме земеделие са същите тези хрантутници и техните деца, които крадяха и живееха на чужд гръб преди 89-та.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Севернокорейците не ги мислите, вижте ние как ще изкараме зимата...Ако въобще я изкараме! СДС, Демокрация, а?!?! На баба ви хвърчилото!
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Северна Корея е изрично забранила на Хора от еврейски произход да стъпват на територията й, което е похвално !!!
41
11
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Демократ, имаш ли пари за хляб, а? Май май пишеш глупости по форумите за 200 лева на месец :-)) ***, сигурно си на 18 години и за комунизма само си слушал от баща ти, дето от 20 години стои безработен, защото лошите комунисти за прецакали всичко! Имаше развито земеделие, във всеки град имаше заводи, в които народа работеше...В момента има над 2 милиона българи в чужбина, които няма да се върнат и най-бедната държава в Европа! Цъкай минуси сега, за да може после да си вземеш надника!
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво развито земеделие през 1944 :-D :-D :-D Тук явно пишат уникални ***! През 1944 е имало едно голямо нищо, псевдоелит в София, които са дерибействали над останалото население подобно на днешните мутри, и една бедна и изнемощяла от войните България. Развито земеделие хахахахаха
39
8
 
14
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Не аз лъжа а всички вие комунистически прасета. Имало 100% механизация и износ из целия източен блук. Пълни глуости! Сигурно със същите глупости държат севрно корейците да не вдигнат гражданска война. В края на режима икономиката на България се крепеше само на лъжи. Падането на власта беше въпрос на време, държавата беше затънала в дългове защото беше управлявана от нещастници, на които потмците им сега пишат глупости по форумите.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма смисъл да откриват луксозни магазини в Корея...Да докарат корейците в някой от нашите молове, и без това българите нямат пари и само се разхождат в тях!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Северна Корея е открила първия официален магазин за луксозни стоки - е, най-после и севернокорейците ще разберат що е то топъл ляб със сирене. Аа, не, то пък било само за елита. :)
36
9
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Ако дядо ти е има трактори и вършачка през 1944, то след това нямаше да оре с волове, а щеше да стане храна на прасетата в Белене! Очевидно лъжеш! :-))
35
6
 
12
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
През 1944-та дядо ми е има 2 трактора и една вършачка. След това комунистите му взимат техниката и той започва да оре с воловете!