Трансферът от НЗОК към МЗ е противоконституционен

С парите от здравни вноски се плащаха дейности на здравното министерство
5 юли 2012 15:25, Миглена Иванова
36
Трансферът от НЗОК към МЗ е противоконституционен
Снимка: архив, Булфото

Конституционният съд е обявил за противоконституционно прехвърлянето на 100 млн. лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2012 г. към Министерството на здравеопазването.

Средствата бяха определени да покриват медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през миналата година са били заплащани от здравното министерство.

Прехвърлянето на средствата беше прието в края на миналата година, когато беше гласуван бюджета на здравната каса за 2012 г.

Подобен трансфер се прави за втора поредна година по идея на финансовия министър Симеон Дянков. През 2011 г. бяха прехвърлени 340 млн. лева от здравната каса към ведомството, но тогава, въпреки заканите на опозицията, до оспорване на текстовете от Закона за бюджета на НЗОК не се стигна.

Депутати от БСП и ДПС, с подкрепата на лекарския съюз и няколко пациентски организации, сезираха Конституционния съд за транферите от здравната каса към здравното министерство в края на миналата година.

Тогава народният представител Любен Корнезов обясни, че с прехвърлянето на парите на практика се конфискуват средства от здравните вноски на гражданите. Тогава Корнезов подчерта, че събраните здравни вноски трябва да се изразходват само за дейности, заплащани от здравната каса, а не за финансиране на орган на изпълнителната власт.

Все още не е ясно дали и как ще бъдат направени корекции в бюджетите на здравните ведомства.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: здравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
ии преди 11 години
По закон това е кражба!!! Каде е прокуратурата?Някой си е превишил правомощията!Във всяка една демократична страна ВИНОВНИТЕ бъдат тикнати в затвора!
30
0
 
1
 
! Отговори
ГЕЙбери преди 11 години
Конституционният съд е обявил за противоконституционно прехвърлянето на 100 млн. лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2012 г. към Министерството на здравеопазването.Егати точенето пада!
29
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Апропо - сумата по странна случайност съвпада със сумата която НЗОК дължи на доставчикът на лекарства Софарма Трейдинг.Като акционер в компанията, аз питам: КОГА ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ДЪЛГОВЕТЕ, *** ??? Лично на мен ми дължите четирицифрена сума... ама искате да си плащам осигуровки, нали ??? А недай боже да се разболея, пак ще ме накарате да плащам, защото моите пари сте ги профукали за циганорите !!!
28
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А сега крадецът Дянков ще влезе ли в затворът - или 100 000 000 е твърде дребна сума за това?
27
0
 
8
 
! Отговори
болен здрав носи преди 11 години
Парите в здравната каса са за осигурените, а не са бюджетни средства. Здравното министерство харчи пари и за неосигурените.Не е честно ние,които правим вноски да плащаме по три пъти, а хора без осигуровки да се лекуват безплатно.
26
0
 
1
 
! Отговори
kaka преди 11 години
NYAMA DA SE O4UDQ, AKO I PENSIONNITE NI VNOSKI SA PREHVARLENI I POHAR4ENI OT SOC,MINISTERSTVO.KONTITUCIQTA i "VINETU';..........vseki ministar da gi pro4et3 po 3 pati i da poloji izpit po materiala!XA_XA_XAAAAAAAAAA
25
1
 
8
 
! Отговори
поредна кражба ГЕРБ преди 11 години
Поредният скандал е факт. Правителството е готово да брои близо 58 млн. лв. на фирмата, която е едва на трето място по ценова оферта на проведения търг за софтуер. Дали е приятелска? Ами не знам - вие как мислите? :) Но по- интересното е друго. Едва ли дори и 50% от компютрите в държавната администрация са в състояние да работят с новия "Уиндоус 8". Тогава защо е това бързане - да се дадат едни сериозни пари в най-голямата криза? Вместо да се дадат, например, на останалите без къщи стотици семейства в Пернишко? Дали пък няма да се облажи някой, който за изборите след година ще удари едно здраво рамо на ГЕРБ? И дали тези милиони, които ще платят от данъците ни, имат нещо общо с неотдавнашната среща на Плевнелиев с Бил Гейтс? И забележете кой е подписал заповедта за класирането на участниците - някакви дребни риби, които ако стане гаф веднага ще бъдат сменени от Бойко и той пак ще се опита да излезе сух от водата :) Росен Желязков - главен секретар на МС и бивш секретар на Столична община по Бойково време. А Веселин Даков е човекът, който най-често замества Желязков в ролят аму на главен секретар на МС.
24
0
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
В момента гледам здравната министърка и Менда, нагли и арогантни! Не знаят за какво са използвани тези милиони, цапцаросани от нашите вноски, щяло било да стане ясно след няколко дни. И още тези наши пари са отивали за дейности, за които държавата е длъжна да плаща.И какво излиза-един път плащаме здравните си осигуровки, които вместо да отиват по направление в медицинските заведения, държавата краде и плаща за уж медицински услуги, за които обаче е длъжна да плащга тя! Това не е ли грабеж,бехора
23
0
 
7
 
! Отговори
iwan преди 11 години
А клиничните пътеки недофинансирани
22
0
 
6
 
! Отговори
ЛЪЖИ БОЙКОВИ преди 11 години
ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЯСНО НА ВСИЧКИ ТОЧАТ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ. ТО МАЙ ВСИЧКИТЕ ЗАКОНИ НА ГЕРБ И БОЙКО ОТПАДАТ ОТ КОНСТИТУЦИОНИЯ СЪД. КРАЖБАТА Е СЪТВОРЕНА ОТ ГЕРБ!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната констатирана кражба!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анти преди 11 години
И кирки, и кирки трябват. Яко по ръцете дето бъркат в меда.
19
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
ХА СЕГА ДА ВИДИМ КОГА ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ПАРИТЕ ОБРАТНО ?И ДАЛИ ИЗОБЩО ББ ЩЕ НАКАЖЕ ТОЗИ ДЕТО Е ПОДПИСАЛ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО.ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИ АКО ИСКА ДА Е ЧЕСТЕН ПРЕД НАС.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народа болен и умира,а вие прехвърляте пари...Да ви *** майките....
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ау, ау ау.. и сега трябва да връщаме парите....!
16
0
 
20
 
! Отговори
мизерия преди 11 години
И този съсел и оназе мента Менда ако са в европейска държава, такава каквато тиквата твърди, че сме и сме били многооо добре, та да са им щракнали белезниците...Това си е кражба, не само че е незаконно, ама съсела знае от къде да прибира... А ако вземе да се разрови някой какви чудеса ще намери,ч е е сътворило това нищожество, мислещо се за велик икономоист...Него го бива в стъкмистиката - питайте в световната банка как не го изритаха за малко за едно такова докладче, ама леля Кристалина ...
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 3То с протести само не става!Трябва и сопа!
14
1
 
31
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
в бяла страна Дянков нямаше и да смее да припари, камо ли да се натисне за министъра него тук го пратиха с поръчение, и той си работи съвестно по това, иначе тъста ще му бие един шут и ще го върне, там , отдето е тръгнал
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е то ясно кой източва касатаиначе все лекарите им виновни
12
0
 
33
 
! Отговори
читател преди 11 години
Към Здравната каса са протегнати много ръце - там има много сухи пари, които трябва да се източат.Нали за това дойдохме на власт?

Спонсорирани публикации