Водим по износ на слънчогледови семена в света

За 2013 г. стойността на износа им е близо 744 млн. долара
11
Водим по износ на слънчогледови семена в света
Снимка: БТА

България е най-големият износител на слънчогледови семена в световен мащаб през 2013 година и държи дял от 17,8% от световния износ.

През миналата година българските производители са изнесли слънчогледови семена на стойност почти 744 млн. долара. В периода 2009 – 2013 година страната ни постига средногодишен ръст от 21% по отношение на стойността и от 7% по отношение на изнесените количества.

Това показва анализ на Българската стопанска камара за експортния потенциал на България, изготвен на базата на първоначалните данни за износа на Световната търговска организация (СТО).

Според данните на БСК през 2013 година България се изкачва с две места до 63-то място в класацията на страните – износителки. Страната ни има водещи позиции още и по отношение на износа на нерафинирана анодна мед (2-ро място в света), калцирана сода (3-то място), тютюн на листа (3-то място) и руди на благородни метали (4-то място).

Най-голям дял от световния износ страната ни държи по отношение на консервираните череши (20,3% от световния износ), слънчогледовите семена, както и при износа на зърна, сплескани или на люспи (15,4%). По отношение на консервираните череши България е на второ място в световния износ с изнесени количества за малко под 20 млн. долара.

Според данните на БСК през 2013 година сме изнесли електрическа енергия на стойност 455 млн. долара и по този показател страната държи дял от 1,3% от световния износ на електричество. В класацията на страните, изнасящи ток, България се нарежда на 22-ро място със средногодишен ръст на количествата от 8% в периода 2009 – 2013 г. По отношение на стойността на износа средногодишният ръст за посочения период е в рамките на 5 на сто.

Подробности четете в Investor.bg
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: износБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Дотук добре! Айде сега т.нар. политици да направят така, щото тия семена да ги преработваме на олио (и тахан халва например :), а не да ги изнасяме като суровина!
6
2
 
3
 
! Отговори
bh преди 9 години
българите са манякално дересирани и накрая ще я разсипят тая държава. Дори такава новина не е добра за тях!? Пак само съжаление, конспирации, подценяване... В други държави при такава картина държавата щеше да лети напред , хората да раждат деца, да учат на запад и се връща заради по доброто бъдеще тук в перспектива ... само у нас тъпанарята е легнал на умирачка загледан тъжно в пъпа си ... Отива си България , но това не е зле защото тоя народ не заслужава дори това добруване в момента ...
5
2
 
2
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Айде недейте да се пъчите ,че МОНСАНТО само чака да види някой да надига глава ,че да я отреже до колене!
4
5
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Какви са тия купешки думи, бре? Новината не е хубава, но когато си млад, неграмотен, с посредствено образование и не си чувал за добавена стойност и развита икономика можеш да се радваш с чисто сърце.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тикви трябва да изнасяме!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А паричките в швейцарскители са
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка истинска бананова република изнася сурови материали. България, гордей се! Нищо, че всички ти си смеят.