"Задължение към обществото" – равна за бизнес и потребители

Според експерти това е нужна стъпка към либерализацията на енергийния пазар
24 юни 2015 13:33,
7
"Задължение към обществото" – равна за бизнес и потребители
Снимка: bgonair.bg

Предложението таксата "задължение към обществото" да бъде изравнена за битовите потребители и бизнеса е оправдано и е необходимата стъпка към либерализацията на енергийния пазар у нас. Около това мнение се обединиха в сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийните експерти Виктор Гърбев и Никола Николов.

Според тях натрупаните дефицити в енергетиката са следствие от множество грешни решения на КЕВР, а промените, които се предлагат в момента, биха предотвратили по-страшни последствия за сектора.

По думите на Виктор Гърбев, ако цената "задължение към обществото" остане същата, ще настъпи катастрофа.

"КЕВР вече е разсрочила някои от разходите на НЕК във времето. Страшното предстои следващата година, ако цената "задължение към обществото" остане както е сега, следващата година вещае катастрофа, тъй като има още от около 650 млн. разходи на НЕК, които комисията няма как да отрази в това решение. Не е изтекъл ценовия период и ще трябва да се отрази догодина", поясни Виктор Гърбев.

Чуйте целия разговор по темата във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, Бойко !Само така - не пипай цената за бизнеса.А на тъпия материял му я увеличи с 500%.Той друго и не заслужава.Робът си е роб - до гроб.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 1 го е казал кратко, ясно и точно!
5
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Искам някой да ми обясни какво точно значи тази такса "Задължение към обществото" ?? Какво задължение към обществото ще плащам аз заедно с тока, може ли да знам, а!Моето задължение към обществото се изразява в ежемесечно удържане на около 200 лв от заплатата ми за разни данъци, осигуровки и др. известни и не толкова известни задължения, затова мисля че аз моето задължение към обществото го давам много и премного дори.Вероятно под "задължение към обществото" трябва да разбираме "тока на ***"
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ТЕЦ Марица Изток 2 и АЕЦ Козлудуй е по-добре да продават колкото се може повече на свободния пазар, тъй като там ще продават на много по-висока цена, близка до пазарната, а не на НЕК за регулиран пазар, защото там НЕК я купува евтино с цел да сваля цената на микса за домакинствата.
3
0
 
2
 
! Отговори
Миньор преди 8 години
Бойко,или ВЕИ или ти!Избирай,бате......
2
0
 
6
 
! Отговори
Ivo преди 8 години
Синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в държавните ТЕЦ "Марица изток 2" и мини "Марица изток" разпространиха днес декларация до парламента, правителството и КЕВР, в която предупреждават, че предложеният проект за нови цени на тока след 1 юли т.г. е на път да взриви социалния мир не само в района, но и в цялата страна.Проблемът е, че според този проект общественият доставчик НЕК няма да купува и 1 мегават от българската ТЕЦ-2, "освен в случай на нужда", а централата трябва да излезе само на свободния пазар. В документа се задават много въпоси, сред които: защо това е така, защо так
1
0
 
19
 
! Отговори
Задължение към мафия преди 8 години
Няма никаква такса ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ОБЩЕСТВОТО! Това всъщност е ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ!Всички чудесно виждаме,че нищо не се прави за спиране на енергийната мафия в лицето на 165 депутати със ВЕИ инсталации и такива чиито съпруги и близки и роднини търгуват със ток и ни ощетяват с милиони!Тези хора озверели в алчноста си и безнаказаноста си са забравили що е мяра и срама и само ламтят за още и още и още и няма да спрат докато ние не ги спрем!Няма такова нещо задължение към обществото!!