Ryanair мести фокуса си от Великобритания към ЕС

Авиокомпанията ще стационира новите си самолети на континента
28 юни 2016 13:00, Бойчо Попов
3
Ryanair мести фокуса си от Великобритания към ЕС
снимка: Ройтерс

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще доведе до понижение на цените на самолетните билети и може да накара Ryanair Holdings PLC, най-големият превозвач в Европа по брой на пътниците, да помисли за преместване на бизнеса си далеч от Великобритания, заяви изпълнителният директор на авиокомпанията в понеделник.

Заради вота за Brexit нискотарифната авиокомпания възнамерява да концентрира бизнеса си все по-силно върху континентална Европа.

„Много е вероятно в идната година да не стационираме нито един от общо 50-те ни нови самолета във Великобритания“, казва главният изпълнителен директор на превозвача Майкъл О'Лиъри пред Wall Street Journal. „Ние ще пренасочим целия си ръст и усилията си върху Европейския съюз“. Досега ирландската Ryanair бе стационирала огромната част от своята флотилия именно на Острова. 

Авиокомпаниите се считат за едни от главните губещи при напускане на ЕС от страна на Великобритания. Така например  Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association, IATA)  смята, че очакваното икономическо отслабване след Brexit и отслабването на стойността на лирата ще свие броя на пътниците от Обединеното кралство до 2020 г. с 3 до 5 на сто.

Освен това не е ясно дали в бъдеще Великобритания ще запази достъпа си до „Открито небе“. Компанията майка на British Airways IAG, както и конкурентът на Ryanair Easyjet вече понижиха прогнозите си за своите финансови резултати, което се отрази негативно на акциите им. 

Темата за Brexit можете да следите в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ryanair е собственост на грък.Няма какво да говорите повече.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на WIzz air и Ryanair българите най после могат да пътуват евтино в цяла Европа.

Спонсорирани публикации