Откритие: Находище на петрол в "Хан Аспарух"!

Все още няма подробности, нито оценка на намерените количества
28 окт 2016 16:52,
227
Откритие: Находище на петрол в "Хан Аспарух"!
Снимка: Министерски съвет

Френската Total е открила петрол в блока "Хан Аспарух" в Черно море, става ясно от финансовия отчет на компанията за третото тримесечие. От компанията не дават повече подробности за находката и все още няма оценка на количествата.

Още по темата

Френската компания е част от консорциум, заедно с OMV и испанската Repsol, който получи лиценз за проучването в дълбоките води на Черно море. През това лято започнаха и първите сондажи за петрол и природен газ със специален кораб - Noble Globetrotter II.

Преди това бяха извършени и 3D сеизмични проучвания в блока, резултатите от които бяха обявени като много перспективни.

Надеждите на българското правителство бяха да бъдат открити големи количества природен газ в блока, които не само да задоволят нашите нужди от газ, но и България от нетен вносител да се превърне в износител на суровината.

Проучването на блока "Хан Аспарух" започна през 2012 година. Блокът е с площ от 14 220 кв. км. По договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
5
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
И така приятели, ЕЦБ и американския ФЕД печатат пари и гарантират изкопуването на бондове, но тези пари не се озовават в реалната икономика, а в ръцете на инвестиционно банки които ги инвестират в деривати и по този начин просто печелят или губят от спекулации, без да допринасят с нищо за реалното икономоческо развитие. Междувременно всякакви академижи икономости се пънат да пресмятат колко велок БВП има запада, като включват в него и огромния дериватен балон който се спекулира че възлиза на пон
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега остава да се забрани на Нефтохим да работи с руски петрол
78
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимендо 82 От 80-те години технологиите много са напреднали!Тогавашния *** е вече суровина.Впрочем и в Ю.Африка са установили,че ще е изгодно да разбият построени от отпадъка неща за да извлекат златото и да ги построят отново.Впрочем с нефта и газа е същото-това,което е било нерентабилно преди,вече е достъпно и изгодно.Или ще бъде,когато войната свърши и цените пак се вдигнат.
77
4
 
4
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
А да ти разкажа ли пич, как Германия се чуди как да спре китайските инвеститори да не придобият банки и автомобилни производители, понеже немските капиталовложители предпочитат да инвестират в ценни книжа, а не в реалната икономика? Изобщо сине, нямаш си и най-малка идея в каква криза се намира западния капитализъм в момента.
76
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България няма традиции в добива на нефт и газ, респективно няма специалисти, технологии и т.н. и това нещо е така, защото проруските лакей в продължение на десетилетия не даваше и дума да се проидума за откачане от руската зависимост.
75
0
 
15
 
! Отговори
Насо преди 7 години
Обичам когато предстоят избори, винаги две седмици преди това, хубавите новини просто валят :)))
74
0
 
7
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Никой не твърди, че държавата е добър стопанин, но тя може да е съ-стопанин и да взима далеч по-големи приходи "пич", по китайски образец. Западняците ни дават трохи, незнам какъв трябва да ди за да отричаш този очевиден факт. Междувременно китайски инвеститори зад които седи лошия собственик държавата изкопуват всичко което могат в Лондон и Франкфурт.
73
1
 
13
 
! Отговори
Хм преди 7 години
За имане-има.И петрол има,и газ има,и злато има...Само бъдеще дето няма!Ликвидационния съвет,наречен "Правителство на РБ" се грижи старателно да е така.Чат-пат има промени в състава,ама политиката не се променя....Кой колкото може граби и си заминава.Що да не е така,щом номера минава?Това,че тая държава е съществувала от 1300+ години,а ще си замине окончателно за трийсетина, какво ги интересува?Нека докопат парите,а после-по широкия свят,богатите навсякъде ги приемат.
72
3
 
14
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
България е на доизживяване. Няма как да имаш успешна държава с няколко поколения чалгаризирани, "демократични" отрочета, на които им липсва каквато и да е ценностна система. По времето на комунизма облъчваха стабилнo, но правеха така че почти от всеки излизаше човек. Ценности като скромност, честност и работливост напълно липсват в поколенията чалгаропитеци които отгледа демокрацията!
71
1
 
8
 
! Отговори
зомби преди 7 години
петрол под път и над път в този свят, въпрос на цена е добиването му. светът търси лесен за добиване петрол, демек евтин, за да може да го продава скъпо и да подкупва политици за да му държат висока цената :)
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До |V|art!nДържавата пич е лош стопанин, за пример Челопеч майнинг, незнам дали знаеш но това находище беше обявено за почти изчерпано още 80-те години, сега може да ти звучи странно но е така, и между другото Дънди извадиха сумати ценни метали от хвостохранилищата
69
4
 
5
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
До 71 Това са глупости, приятел. Държавата е в състояние да го добива този петрол, нужна е просто начална инвестиция, но западняците не работят по този начин. Те не делят, нали разбираш? Много по лесно е да си назначат марионетки на ръководни политически постове, които да им гарантират евтина концесия и най-вече сигурност. Иначе не се съмнявайте, че с 16 милиарда щяхме да го добиваме сами петрола, но някои все пак трябва да го точи този заем под предлог че рефинансира стария.
68
1
 
3
 
! Отговори
Русокос очи сини преди 7 години
Ама чай ся, то Хан Аспарух не се ли намира в Русия?
67
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как още никой атакист не се е изцепил за 100-иците тонове злато изнасяни от Дънди
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От злато и всички останали ценни изкопаеми да е забогатяла България? Същото ще бъде и с петрола.Имаме една от най-плодородните земи и прекрасен климат. Да сме се разбогатели? Пак нищо.То си е до народа.Израел от техните кибици, дето са в пустинята, вадят по-голяма реколта от нас
65
0
 
4
 
! Отговори
Репсол преди 7 години
До ФронтоПосочените проценти в медиите са обявени, че са процент "от находището". Другата страна е напълно възможно да има 0%, ако изцяло си е продала предварително своя дял, защото е предпочела на момента да получи едни сигурни пари без риск. Такъв ли е нашият случай?! Ако не е, дай конкретни данни, защото виждаме, че си агресивно настроен и искаш да налагаш цензура. Явно си запознат с истинските факти. Хайде, покажи ни ги, запознай ни с тях.
64
4
 
11
 
! Отговори
патриот преди 7 години
моите съболезнования руски мекерета..ха.ха
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всички петролни компании, според обявените си залежи са верни, трябва Тихиятт океан да е от нефт!Според обявените си залежи, влизат в рейтинга на преспективните компании. Така че малко лъжа и тук, е от полза. Както и радост за шорошите.
62
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До Хан АспарухДай по-конкретно! Какво ще ни дадат и в какви срокове....Щото ние е видно какво ви дадохме! Дадохме ви държава! Държава, която в момента вие продавате на рахата на няколко *** избраници!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да са големи залежите, това не означава автоматично енергийна независимост. Означава тежка зависимост от компаниите, които могат да добиват петрол, България няма такива компании. Примерът със златните мини е що годе подобен. Но това е най-доброто, което може да извлече държавата ни в случая. Така или иначе ние не можем да го добием и освен да си седи и да си говорим за него, друго не можем да направим. Поне влизат десетки милиони в хазната от концесионната такса, не слушайте атакистите