Бизнесът отчете: Цената на тока не е вече код "оранжев", "жълт" е!

Оферите към малките предприятия: Между 83 и 100 лева за мегаватчас
6
Бизнесът отчете: Цената на тока не е вече код "оранжев", "жълт" е!
Снимка: архив Reuters

Поведението на участниците на свободния пазар на ток се променя. Това отчетоха работодателските организации и обявиха, че готовността им за протести заради цените в енергетиката е намалена от "оранжева" на "жълта".

"Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия например бяха за цени между 90-125 лева за мегаватчас, сега вече са за цени между 83-100 лв. Има и промени в поведението на продавачите на ел. енергия – държавните дружества", заяви Васил Велев, председател на АИКБ, след среща в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов.

Още по темата
Тя се провежда две седмици след подобен разговор, в който правителство и бизнес се разбраха за законови промени, с които свободният пазар на електроенергия почти напълно ще бъде либерализиран.

Шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев съобщи, че промените, които се очаква да влязат в сила от юли, са почти готови. Те касаят изменения на около 100 текста и предвиждат на свободния пазар да излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата. По думите му така ликвидността на пазара ще се увеличи и ще бъде дадена реална цена на тока за фирмите.

Според Васил Велев генералното решение ще дойде с приключване на договорите с американските централи, за което бизнесът очаквал "по-енергични усилия" от ресорното министерство и правителството.

Велев уточни, че готовността на фирмите за протести не е напълно снета, но промените са в правилната посока.

Работодателите обясниха и че преследват прозрачност на пазара чрез въвеждането на европейския регламент, който задължава дружествата да дават информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро. В резултат на ратифицирането му, което се очаква да стане тази седмица, ще се въведат правила, които ограничават възможностите за злоупотреби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оферти към домашния интересно ми бе с парно на дърва съм платих 93 лева миналия месец по предния 85 нали нямаше да има нагоре
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Оферите към малките предприятия: Между 83 и 100 лева за мегаватчас"А на баламурниците го продават по ~190 лева на мегаватчас и те си траят. Ми трайте си бе. Фримите печелят на ваш гръб. Това не моа разбера - защо бизнеса, дето изкарва пара, не може да си позволи да плаща 190 на мегават, а живеещия в мизерия българин, дето си брои стотинките ТРЯБВА да плаща по 190?!?
2
2
 
10
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Що се тревожите. Разликата ОТНОВО ще си я вземат от нас. Логично. По- скъп ток за фирмите,съотвтно- по- скъпо за потребителите. ....Ама,какво ще стрижат вече,като на овцете вълна вече не им остана.....
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се заиграва с тока си заминава. Нищо неразбиращите управляващи искат да ни превърнат от енергийно независима държава в зависима. Тоя с роднините из цялата администрация е един ***.

Спонсорирани публикации