Какви грижи трябва да полагаме за климатика?

Спонсорирано съдържание | Обновена: 8 сеп 2023 13:50 | 5 сеп 2023 08:44, Камелия Цветанова
6
Какви грижи трябва да полагаме за климатика?

Всеки би искал климатикът в неговия дом да му служи по-дълги години и да върши ефективно това, за което е предназначен - да охлажда през лятото и да топли през зимата. За да се случи това обаче е много важно да обръщаме внимание на правилната експлоатация и поддръжка на климатика. От Eclima напомнят че независимо дали сте с висок или нисък клас климатик, задължително трябва да сте запознати с някои от най-базовите начини да го поддържате в оптимално състояние. В долните редове ще ви разкажем за някои от грижите, които следва да полагате за вашия климатик, ако искате да ви служи по-дълго време.

Насрочете професионално обслужване и преглед

Една от важните задачи, които трябва да си поставите, е да насрочите професионален оглед на климатика. Желателно е това да се извършва от професионалист, за да сте сигурни, че при наличие на проблеми, ще може да се действа своевременно. Най-добре е огледът да се извърши преди началото на лятото, защото тогава климатичните фирми са най-заети. Така ще може да подготвите климатика за охлаждане през най-горещия сезон. Експертите ще обслужат както вътрешното тяло, така и външното тяло на климатика за да е готов за оптимална работа.

Редовно чистете филтъра на вътрешното тяло

Всеки климатик има филтър под предния панел на вътрешното тяло. Този филтър представлява специална мрежа, която предпазва от попадане на прах в уреда, както и да не се запушва при засмукване на въздух. С времето тази решетка се покрива с прах, което определя и нуждата тя да се почиства. Освен че затруднява работата на климатика, запрашен филтър може сериозно да влоши качеството на въздуха в стаята и да доведе до неприятни миризми. За да избегнете това, трябва да почиствате филтъра редовно. За целта потърсете информация за това как предния панел на тялото се маха, давайки ви достъп до филтъра. Следвайте указанията за почистване на производителя. Обикновено е достатъчно да използвате прахосмукачка за да почистите филтрите. Но може също така да ги свалите, да ги измиете, да ги оставите да изсъхнат, и след това да ги сложите обратно. Процесът не е сложен и е добре да го извършвате по веднъж на всеки 1-2 месеца.

Грижете се и за външното тяло

Вътрешното тяло на климатика често е обект на акумулиране на повече прах. Външното пък е изложено на природни явления и също се нуждае от почистване през определен период. Поне веднъж годишно трябва да почиствате топлообменника. Най-добре е това да се случва преди по-активно ползване през пролетта и лятото. Обърнете внимание и на вътрешността, където може да има отпадъци за почистване. Ако срещате затруднения в почистването, по-добре е да се свържете с професионалисти, които да го извършат вместо вас.

Не изключвайте климатика

Един от по-важните съвети, които е добре да съблюдавате при работа с климатик, е да не го спирате и пускате постоянно. Така се предпазват частите им от натоварване и износване, както и се намаляват рисковете за климатика. Експертите са категорични, че когато оставите климатика да работи постоянно, вие дори ще спестите от сметката си за ток. Това важи с особена сила за инверторни климатици. Те са направени така, че да поддържат температурата в стаята и да постигат по-ефективни нива на работа. Те работят най-добре, когато ги оставите включени за по-продължително време. Когато ви няма, може да промените градусите, но пак е по-добре да оставите климатика включен.

Ако следвате тези съвети за грижа за климатика, вие ще му осигурите по-добра работа и по-дълъг живот. Не забравяйте да се консултирате с експертите за всичко, което ви притеснява или пък в случай че желаете да смените климатика си с по-нов или по-ефективен.
 


6
Още по темата: климатик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Друг преди 8 месеца
Оглед от специалист: идва, поглежда, почесва се по главата и вика готова. Климатик samsung на 18 години. Да чукна на дърво без проблеми. Сам си го почиствам.
5
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Най-старият климатик куче марка на 17години го свалих работещ(смяна с по-икономичен) , като освен филтрите нищо друго не е пипано. Други два работят 7 години също само с почистване на филтри. Да кажем, че е време питите да бъдат почистени с подходящ препарат. А, малка подробност-в къщи никога не се е пушило, а половинката поддържа нужната чистота.
4
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 8 месеца
На MEGLIO специален почистващ препарат ли викаш?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вътрешно тяло- редовно чистене филтри. Махане на турбината и чистене 1 път годишно. Цялостно разглобяване и чистене на топлообменника със специални препарати. Външно тяло- водоструйка на топлообменника. Пари за поддръжка не давам. Собственик на сумарно 16 японски машини в няколко къщи и апартаменти. Нито един дефектирал никога, има сред тях и инвертори на по 16 години.
2
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 8 месеца
Освен почистване, климатикът не се нуждае от нищо друго. Става въпрос за обикновените масови климатици.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да де,ама експертите ви вземат сума ти пари,за да ви измият филтъра,което вие и сами си правите и да ви кажат,че всичко е наред.Казвам го от собствен опит.