Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България

Решението е само за граждани на Европейския съюз
19 яну 2024 10:00, Петър Бойчев
216
Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България
Снимка БГНЕС

Падна и последната пречка за гражданите на Европейския съюз да придобиват земеделска земя в България.Това стана 17 години след приема ни в ЕС, след като съдът в Люксембург отмени и последното ограничение.

Всички пречки за това трябваше да отпаднат още през 2014 г., но вместо това, с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в разрез с Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС) държавата постави нова бариера, пише "Лекс". Това стана с приемането на текст в ЗСПЗЗ, който предвижда: „Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години“. Това правилото не се прилагаше само при наследяване по закон.

В четвъртък обаче Съдът на ЕС постанови, че европейските норми не допускат "правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, да е обусловено от изискването придобиващият земя да е пребивавал повече от пет години в тази държава членка“.

До днешното решение на СЕС се стигна заради преюдициално запитване от Районния съд в Бургас. То е по дело на австриец срещу сина на негов приятел българин за три ниви в бургаско.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
2
 
! Отговори
аььаьаьааь преди 3 месеца
Спокойно, Българската земя винаги е била жадна за кръв. Просто скоро не е била поливана много и ще трябва много Еропейска кръв.
193
0
 
1
 
! Отговори
Заспалисме преди 3 месеца
След като може депутати,министри и пр.да са поданици и на друга държава и след,като всички са казали на управляващи и парламент,че НЕ СТАВАТ,но само в нашите очи а те ще си продължават да безчинстват докато...."Свят-светува 80325 епизод",защо да не се даде земята на чужди интереси.Споко ! Има още за даване ! И докато ние спим някакъв странен вечен зимен сън....така ще е !Докато.."Свят-светува...епизод.."
192
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На ви Шенген
191
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАТО ВЗЕМЕМ ВЛАСТТА ЩЕ НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ ВСИЧКАТА ЗЕМЯ!!!
190
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Земята вече я изкупиха за жълти стотинки руснаци и турци с подставени лица. Който,се е занимавал със земеделие го знае много добре. Затова и не се приемаше този закон толкова години,за да няма конкуренция и да не се вдига цената на земята за да могат руснаци и турци да я изкупят за жълти стотинки. А,никой не се притесни когато не частно лице,а държавата Русия си купи пак за жълти стотинки комплекс на брега на моретодо резерват и огромна плажна ивица.
189
9
 
6
 
! Отговори
1262 преди 3 месеца
Аууу! Тези лоши чужденци ще вземат българската земя и ще си я изнесат у тях.
188
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП предателитеб предатели ,продават земята на България ,че ни купят за жълти стотинки
187
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
голям праз!!***!!
186
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След Палестина и Украйна, явно ние ще сме третото голямо изкупуване на земя. Честито на всички демократи, атлантици, които ни докараха дотук.
185
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чужденци в правителството,чужденци притежават земята.На който не му е ясно как се нарича това думата е Робство.Пак ще ни освобождават опълченци и руснаци,дано е по-скоро!
184
0
 
1
 
! Отговори
Жеко преди 3 месеца
Славните ни чужденци с два и повече паспорти,дали ще могат да купуват големи български мъддии,като притурка и неразделна част от земята ни? Голи,бол и истински!
183
14
 
7
 
! Отговори
Tvetan tsvetkov преди 3 месеца
О, ужас Ганьовцииии...Първо Норвежците ви взеха татуираните ***, после Англичаните купиха Школо, а сега и земята на балканският *** ?! Нямат край страданията !!!
182
19
 
7
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До до ЮАР - никаква калимера не ми е развалил Путин. Напротив, като почна войната в Украина казах на всички мои приятели, че най-накрая се появи шанс, България да излезе от зоната на влияние на Русия. И буквално това става пред очите ни. Защото обстоятелствата накараха Америка да стегне редиците в Европа. Понеже не само България, но и цяла Европа беше проядена от Руска агентура. Сега им бият шута отвсякъде, до края на годината санкциите ще прерастнат в пълно ЕМБАРГО. Англоамериканците знаят!
181
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Специално ние българите никога не сме чувствали остра необходимост да имаме собствена държавност. Ботев, Левски и Раковски са по-скоро изключения. Обикновеният българин го интересува личното материално благополучие, което той по никакъв начин не обвързва със собствена държавност. Затова и безпроблемно е карал 500 години като турски (османски) поданик. Сега на практика е германски, но това му харесва тъй като той вярва, че му предоставя по-големи възможности да се обогати лично.
180
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Събраха се шебеците в Давос да се правят на велики, без да поканят Русия! Какво е днес ЕС и НАТО? Едно нищо! Важно е не колко пари имаш, а дали си готов да даваш кръвни жертви и то много! Кой народ от ЕС и НАТО е готов за това? Никой! Украинците ще свършат и западното господство приключва! Цялата Украйна ще стане руска,Приднестровието също.
179
2
 
17
 
! Отговори
Жиката преди 3 месеца
Глобалният капитал ,е ненаситен. За него няма национални закони. Те му създават неудобства.
178
8
 
14
 
! Отговори
до ЮАР преди 3 месеца
Такива като теб, трябва да са третират като вреден дивеч. Добре,че Путин ви развали калимерата.
177
14
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-181. Вярно е. Путин не само иска да вижда отделни държави в Европа. Той не иска да говори с Европа, понеже икономиката на Европа е около 20-25 ПЪТИ по-голяма от Руската. Затова, Руската пропаганда успя да прокара лозунга Европа на Нациите преди 10-ина година. Затова, Русия финансира всички крайнодесни фашизоидни формации в Европа. Но при сегашната конфронтация, Руските идеи и влияния оттичат в канала. Ще има и пълно ембарго срещу Русия и самите те ще оттекат.
176
18
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен- Разбира се, че повечето Българи нямаме нищо против, управниците ни да са в Брюксел, а не в София. Понеже ония в София ги командват от Руското посолство от 70 години насам. Затова, повечето Българи не само нямаме нищо против да ни управляват от Брюксел, но НАСТОЯВАМЕ за това и не щем финанси управлявани от БНБ, а от Европейската Банка във Франкфурт. Защото всички нормални хора сме Първо качество хора и не искаме държавата ни да е второкачествена.
175
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обединение на ЕС в една държава под вещото ръководство на Германия е бъдещето. То вече се случва.