Еърбег уби 17-годишно момиче в САЩ

Дефектната възглавница на Takata е експлодирала след леко ПТП
8 апр 2016 12:44,
20
Еърбег уби 17-годишно момиче в САЩ
Щандът на Takata на Автосалон Франкфурт 2015. Снимка: Automedia.bg

Поредният фатален инцидент с еърбег на Takata се е случил на 31 март в Тексас, САЩ. Жертвата е 17-годишна момиче, шофирало Honda Civic от 2002 година, съобщава Ройтерс.

Според информацията момичето се е блъснало в задната част на спряла на светофар Honda CR-V. Катастрофата не е била толкова тежка, но отворилата се въздушна възглавница, произведена от Takata, е експлодирала, в резултат на което метален шрапнел е прерязал сънната артерия на момичето. Пристигналите на мястото на инцидента медици само са констатирали смъртта й.

От японския производител на автомобили обявиха, че въпросната Honda Civic е била част от сервизната акция за подмяна на въздушните възглавници. Собственикът многократно е бил канен в сервиза, но така и не се е явил.

Това е десетият известен фатален инцидент с въздушна възглавница на Takata. Повечето от тях са се случили с автомобили на компанията Honda, която бе най-крупният клиент на Takata, но в началото на тази година обяви, че се отказва от услугите й. Един от случаите е с автомобил Ford.

Като цяло с предпазното средство на Takata са оборудвани голяма част от водещите световни марки автомобили, в това число японските Toyota, Nissan, Honda и Mazda, германската BMW, италианската Ferrari, марките на концерна General Motors и др.

Твърди се, че с такива въздушни възглавници разполагат около 90 млн. автомобила в цял свят. От 2008 г. насам над 40 млн. коли на различни марки бяха изтеглени в сервизите за подмяна на опасния за живота компонент.

Още за продуктите на Takata вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
бай уй преди 8 години
До Анонимен 5"Idiocracy" е филма.
11
0
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Не спорете. Истинското наименование би трябвало да е "въздушна торба". И даже не се пълни с въздух, а с барутни газове.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългареТцъ. Едно е да си използваш еърбег като си говориш на маса с приятелите, но съвсем друго е да го използваш в официална обстановка или разговор, каквито би трябвало да са всички статии в медиите, претендиращи за сериозност! Има си книжовен език, който трябва да се използва!
9
4
 
4
 
! Отговори
Българе преди 8 години
"Драсни пални клечица" - така ми звучат противниците на думата еърбег.
8
1
 
30
 
! Отговори
1 преди 8 години
Еърбег преведено на български е въздушна възглавница. Малко е дразнещо когато се използват английски думи вместо български. Това не обогатява езика ни, нито показва повече знания или по - добра култура на пишещия.
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше без този еърбег с автомобил на 15 години, сега щеше да е жива, най-много счупен нос. Не винаги по-скъпото и по-новото е за предпочитане.
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мойто Жигули си няма въздушнЪ торбЪ !
5
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Предполагам, че е само за американските марки на GM, ама как да проверя, дали моя Опел Зафира не е с такава възглавница? :)
4
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен: Явно си имаме т.ъп а.ц и за драскачи. Много е модерно сега да се ползва коучинг, фрустрирам и други подобни. Лошо Седларов, лошо. Българския народ масово затъпява и копира.
3
5
 
25
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен 1Въздушна възглавница. Ама еърбег звучи по-така.
2
7
 
5
 
! Отговори
Вьздушна възглавница преди 8 години
Vie tam jyrnalistite koito doslovno si prepisvate novinite ot chyjdia pechat. Vie ste otgovorni za zapazvaneto na Bulgarskia Erik. Zashto ne polzvate dymata vazdyshna vazglavnitsa, zashto obarkvate chitatelite si i gordo si vzemate xonorarite. Zasramete se jalki prepisvachi.
1
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еърбег. А дали си нямаме и българска дума?