Германия спира старите дизели на пътя

Решението се очаква да бъде взето до края на годината
11 апр 2016 14:22,
35
Германия спира старите дизели на пътя
Снимка: Ройтерс

Властите в Германия обмислят ограничаване на движението на автомобили, оборудвани с остарели дизелови двигатели. Очаква се крайното решение да бъде взето до края на годината, съобщава Focus.de.

Според инициаторите на идеята подобна забрана ще стимулира покупката на електромобили. Те са на мнение, че автомобилните производители не дават реални данни за изразходваните вредни емисии и затова предлагат ограниченията да засегнат превозните средства, оборудвани с двигатели, отговарящи на стандарти по-ниски от Euro-5.

Това означава, че на пътя ще останат само автомобили, чиито мотори изразходват не повече от 80 грама азотен диоксид на 100 км. Този стандарт е задължителен за всички дизелови агрегати, произведени след 2015 г.

В момента в Германия се продават близо 3 млн. нови автомобили годишно, като половината от тях са с дизелови мотори. При BMW този показател е 74%, а при Audi – 67%. Според проучванията обаче едва 1/3 от немските дизелови коли по пътищата на страната отговарят на стандарта Euro-6.

Отделяните от дизеловите двигатели фини частици и азотни оксиди са причина за около 10 000 смъртни случая годишно в Германия, сочи статистиката на Европейската агенция за околната среда.

Подобни забрани вече бяха одобрени и в други страни от ЕС - подробностите вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка история сме! Да се радваме, че ония ще си изхвърлят ***, та ние да го вземем!!!!! Няма никаква надежда за това племе! Даже и в мечтите си сме клошари! Мечтайте за ново бе, серсемиии...
27
7
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Чудесна новина.Цените на тези коли ще паднат наполовина и ще дойдат у нас.
26
2
 
8
 
! Отговори
Балъков преди 8 години
Ами ние с Гайдите дето сме на ГАЗ ? Ко праим?
25
0
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 8 години
А в ***, *** изтрърбушва още катализатори и слага ресонаторни гърнета.....А ако си що годе нормален и караш кола с ДПФ, значи си най-големия балък, щото не си го разкарал и емулирал.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28, може и от дизел да са кюнците. Всички с евро 5 имат и филтър за твърди частици. Тия с евро 4 - не всички го имат. Затова и тръбите са сравнително чисти. Тоя ФТЧ е безпроблемен до 200-250 хил. Повечето возила с такъв си имат регенерация. После се сменя, но е скъп и затова нашенеца направо го "оперира". Ако си купувате кола след 2012, дизел, и ако изпуши, значи е махнат. Пък вие си правете сметка на какви километри е.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия кюнци на снимката не ми се струва да са от някой дизелак!
22
2
 
17
 
! Отговори
прекарах се преди 8 години
Миналата седмица си купих кола КАТО НОВА и НА РЕАЛНИ КИЛОМЕТРИ от автомобилния завод в Горубляне. Не попитах ама дано има евро 7.
21
1
 
24
 
! Отговори
Мест преди 8 години
чиито мотори изразходват не повече от 80 грама азотен диоксид на 100 км.Maloumna mi redakcio!!! Те не го изразходват, а го произвеждат. Това е отровен газ.
20
9
 
5
 
! Отговори
руснак и кола преди 8 години
ех русия да можеше поне най скапания дизел да направи от забранените
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел удря рамо на германското автомобилостроене. Иначе като гледам, и аз оставам извън лодката. Е, ако ходя в D с кола. Моята е 2014 и с евро5, демек няма да мога да я карам там :) От моя гледна точка, да се забрани всичко под евро 6 е малко крайно, нооо техна си е държавата. Може би си го изкарват от терористите на екологията. Поне каквото има да става, да става на чист въздух.
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия - родината и изобретателката на Дизела да си спира дизелите??? Я по добре да ограничат E-тата в храните а не да се занимават с глупости и пропаганда.
17
1
 
3
 
! Отговори
Скръндза преди 8 години
До АнонименДа ,но така с лопатката може и да остане и части от нея!!Идвам с прахосмукачката!
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха,кола която не отговаря на техните Германски критерии струва няма и една тяхна заплата!Какво ми ревете!Тук не става въпрос за България! Дори за нас е добре че тук ще дойдат "нови" за нас коли на по ниски цени!Абичи!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продавам Опел корса 1996г. Моля новия собственик да си носи метла, лопатка и чувалче, при предаване на "колата"
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
======Живея в Германия и имам Audi A5, дизел, произведено през 2013 г. Как точно ще ме накарат да го изхвърля? Дал съм над 60 000 евро за него, купих го ново.======Типичния въпрос на бай *** Балкански, на който иначе му дай да приказва в Германия колко било хубаво, пък в тука какъв *** било. Не че в случая не споделям виждането му. Ама ползите вървят заедно с тежестите. А ние българчетата искаме хем..... онова до края, хем душата в рая.
13
3
 
19
 
! Отговори
Св преди 8 години
Жалко, търсех си 15 годишна бензинова астра, но явно те няма да поевтинеят от предвиждания срив на печките...
12
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност дизеловите и бензиновите двигатели замърсяват по различен начин въздуха и малко трудно могат да се сравняват. Все пак на мен ми се струва, че дизелите отговарящи на Евро 6 са по-малко замърсяващи от бензиновите по Евро 6. Може би даже и при Евро 5 е така. Ел.коли уж са хубаво нещо, но за производството на тока, който ги движи, обикновено се замърсява повече природата, отколкото ако бяха с бензинов или дизелов двигател.
11
3
 
9
 
! Отговори
автоджамбазин преди 8 години
Охаааа, кеф.
10
4
 
38
 
! Отговори
Евро 10 преди 8 години
Както вървят нещата в Германия след години последния им проблем ще са дизелите!Когато се взриви терорист колко ли азотен окис се отделя и твърди частици ?Те са умни германците ще въведът и евро стандарт за взривяващите се терористи .....За да отговаря на стандарта евро 6 терориста трябва да е в нормите..... или неможе да се взриви!! :)))))
9
7
 
20
 
! Отговори
Решението преди 8 години
Само на газ и метан!