Бързо, нови застраховки! А кой ще върне парите на клиентите на "Олимпик"?

В противен случай могат да загубят книжките си заради липса на застраховка
Обновена: 16 авг 2018 14:46 | 16 авг 2018 12:15, Камелия Цветанова
148

Над 200 хил. собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък нямат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици.

Още по темата

Клиентите на компанията вече могат да сключват застраховки с друг застраховател, а брокерите съветват това да стане веднага.

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR представителят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и застрахователният брокер Васимир Радулов.

"От 00:00 ч. на 18 август клиентите на "Олимпик" няма да имат валидни застраховки", съобщи Васимир Радулов.

Според Христо Радков действията на Комисията по финансов надзор са неразумни.

"Знае се още от май месец, но никой не е спрял българските шофьори да си сключват застраховките там. Защо никой не е предприел действия?", реторичен бе представителят на Българското обединение на шофьорите.

По думите му, ако сме застраховани в една компания, не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен.

Той обясни, че през 2005-2007 г. застрахователите са имали силно лоби в парламента, затова в момента има високи санкции към водачите без застраховки.

"Може да бъде отнета книжката и автомобилът да се спре от движение", предупреди Радков.

Васимир Радулов посъветва да не залагаме винаги на най-ниската цена.

"Знаем, че "Гражданската отговорност" е задължителна, не търсим качество, но като клиенти също имаме отговорност. Такива неща се случват не само в България. Всеки притежател на полица трябва да следи за нейната валидност", каза още Радулов и предупреди, че темата е с широки социални последствия.

Според Апостол Апостолов, бивш председател на Комисията за Финансов надзор, в конкретния случай с кипърската застрахователна компания "Олимпик", не трябва да се набеждава надзорния орган – КФН, тъй като са изпълнени всички нормативни задължения и обществеността и държавните органи са били уведомени по надлежния ред.

Казусът с "Олимпик" по-скоро поставя въпроса доколко Асоциацията на застрахователните брокери са реагирали адекватно и дали не са продължили да предлагат застрахователни полици от кипърската застрахователна компания на български клиенти и дали са информирали клиентите си за започналите процедури на застрахователя.

Според Апостолов в случая не трябва да се обвинява КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
17
 
4
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Евтиното винаги излиза скъпо накрая!! Компаниите се пребиха да си правят евтин дъмпинг за да продават повече застраховки, ама не си направиха сметката, че българина не е особено интелигентно животно и прави ПТП като за последно, а евтините застраховки не покриват щетите......ха сега ядец!!
107
4
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
в дължавата на Боеко, Боеко не е отговорен за нищо... Пореден абсурд, драги зрители
106
5
 
2
 
! Отговори
сдрг преди 5 години
Идеално, сега сума ти "***" купили си евтини ГО няма да ги има по пътищата!!!
105
32
 
3
 
! Отговори
SVF преди 5 години
Че кой трябва да им поема масрафа?!?!? Отново ли очаквате Бойко да прави нещо?!? Като има *** да си правят застраховка при някви нещастници за по 50 лв по-ниска цена-да се оправят!! Има достатъчно сигурни компании-Алианц, Армеец, ДЗИ, БулИнс и много други!! Никой не е виновен на ахмаците!! Държавата не може и не трябва да прави нещо повече от гратисния период, който им дава днес!! Престанете да очаквате държавата все да прави неща, които не трябва да прави-мисете с тиквите си!!
104
1
 
2
 
! Отговори
ЛТЦ преди 5 години
До до вс. олимпийциТочно попадение,хареса ми
103
3
 
24
 
! Отговори
Държавата преди 5 години
(герберастката) е супир - тя никога за нищо не е отговорна - застрахователи фалират, цени галопират, хора умират от дрогирани малолетни шофоьри - сакън да не си помислите, че това е работа на държавата. Държавата е само длъжна да ви прибира парите.
102
22
 
6
 
! Отговори
Варненски преди 5 години
Не знам за к'ъв х... дирите вина на държавата тук. Тя си свърши перфектно според закона работа. Кипърска застрахователна фирма фалира, КФН на Кипър информира КФН на България и те реагират веднага. Друг е въпроса до колко коректни брокерите. Щото примерно едни брокери в оранжево и хабер си нямаха какво се случва. Мениджърите проспаха всичко от 10-ти май насам. Пък драгите политически ангажирани оратори искам да ги опитам: Що не си заврете малоумната риторика там дет слънце не огрява и да млъкнете
101
6
 
9
 
! Отговори
Какъв преди 5 години
е коментарът на уважаемите герберасти по случая? Защо спряхте да споменавате Нинова? Възможно ли е тя да няма пръст в поредния ви гаф? Ммм?
100
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук някакъв упорито се опитва да ни манипулира, като ни накара да се почувстваме виновни, че някои от нас са се застраховали в Олимпик. То застраховането в България е една лотария - всеки един от така наречените застрахователи може да фалира. Познавам хора, които се бяха застраховали преди това при други застрахователи, които обаче слагаха допълнителни условия за Каско и отидоха към Олимпик. Допълнителните условия струваха повече от Гражданската отговорност, а при Каско и ГО при един застраховат
99
1
 
15
 
! Отговори
До 104 Yan преди 5 години
Защо по български и защо само в две? Това не е по български, а по мутренски и трябва не в две да направиш застраховка, а във всичките лицензирани от КФН, всичките са на мутри и всичките могат да фалират като Олимпик.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече платих нова гражданска,Бойко да се затъкне дано!нищо не е заключено!
97
2
 
17
 
! Отговори
Yan преди 5 години
По български догодина ще правим застраховки в две застрахователни компании. Ако гръмне едната, поне да остане другата!
96
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли някой адвокат тука да си каже мнението, че ми стана интересно :)
95
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що да е безумие? Това е доверие. Доверил съм се на държавния регулатор, че си е свършил работата и съм избрал най-ниската цена.
94
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болшинството сте много отворени и знаещи, ама утре с тези невалидни полици, ако изшиете някоя каляска за 200 бона друга песен ще запеете. На пострадалия от вас, му е все тая за гаранционнни фондове и надзорни комисии. Законът му дава право да ви съди, и ще ви изтръска и последната стотинка... А *** е и, че при редовна полица, ищецът може да заведе дело, ако реши, че са му малко парите от застраховател...
93
4
 
1
 
! Отговори
BB преди 5 години
До Застрахован вОлимпикEто това е безумието ;)
92
2
 
42
 
! Отговори
Застрахован вОлимпик преди 5 години
На моята ГО полица в Олимпик пише че 13 лева от стойността и отиват в Гаранционния фонд. Застрахователя фалира, Гаранционният фонд е по-нисък от тревата а КФН в императив са написали на сайта си, че застрахованите в Олимпик трябва ВЕДНАГА да сключват нови застраховки.Това е безумие!
91
2
 
36
 
! Отговори
Мутри преди 5 години
Държавата трябва да покрие застраховките за нещо което тя иска задължително. Това не е КАСКО. Не се подавайте на и не давайте парите на мутрите управляващи България. Боко и неговите другари от СИК да плащат.
90
1
 
45
 
! Отговори
Стига глупости преди 5 години
Имам сключена застраховка с компания лицензирана от КФН. Не е моя грижа да се информирам за състоянието на застрахователя ми. Грижата е на КФН, която издържам с данъците си. Има закон за отговорност пред гражданите. Ако КФН е издала неправомерно лиценз или разрешителни, то тя си носи последствията.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при несъстоятелност на застрахователи, предлагащи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" Термина несъстоятелност включва ли и случаите, в които на дружеството е отнет лиценза? Този параграф по-скоро ми изглежда като писан за друг казус - при невъзможност на застрахователя да покрие задълженията си към застрахования. Незнам, не съм юрист, но ще е хубаво ако има някой юрист да си каже мнението.